3 + 1 Μύθοι για τα κονδυλώματα


Του  Μιχάλη Βοργιά –MD FACS, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής - Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Τα κονδυλώματα είναι ίσως η πλέον ύπουλη ασθένεια της εποχής μας που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω της υποβάθμισής της. Στο άρθρο αυτό θα διευκρινίσουμε τους μύθους που συνδέονται με την ασθένεια...


ΜΥΘΟΣ 1ΟΣ : Τα κονδυλώματα είναι γυναικεία υπόθεση.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Τα κονδυλώματα είναι ασθένεια, που δεν έχει φύλο και  πλήττει εξίσου  τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες και λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προφύλαξης.

ΜΥΘΟΣ 2Ος Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μόνο με σεξουαλική επαφή.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:  Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η επιστημονική ους ονομασία, μεταβιβάζονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την αφή, όταν έχουμε αγγίξει πάσχον μέρος και δεν έχουμε καθαρίσει τα χέρια μας. Η εμφάνισή τους, οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, «Human Papillomaviruses (HPV)». Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα και τις περιοχές γύρω από αυτά, καθώς και στην περιοχή του δακτυλίου του πρωκτού και της μεσογλουτιαίας αύλακας. Πολύ σπάνιες είναι εξωγεννητικές θέσεις, όπως η στοματική κοιλότητα ή οι γωνίες των χειλιών.

ΜΥΘΟΣ 3ΟΣ  Τα κονδυλώματα εμφανίζονται μόνο στα γεννητικά όργανα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Κατά την εμφάνισή τους παίρνουν διάφορες μορφές. Είναι ροζ ή λευκά στο χρώμα, πιο μαλακά και πιο εύθρυπτα από τους συνηθισμένους σπίλους του δέρματος. Οι ακροχορδώνες αν παραμείνουν για πολλούς μήνες χωρίς θεραπεία επεκτείνονται και μπορεί να γίνουν πολύ αντιαισθητικοί. Πολλαπλασιαζόμενα μπορούν να σχηματίζουν μεγάλες πλάκες. Αρκετές φορές δεν προκαλούν ιδιαίτερες ενοχλήσεις παρά μία αίσθηση φαγούρας ή ελαφρού καψίματος.
Στη γυναίκα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του αιδοίου, του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού καθώς και στις μηρογεννητικές πτυχές. Εάν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον τράχηλο της μήτρας έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινωματώδεις εξεργασίες. Η βλάβη προερχόμενη από την HPV λοίμωξη για την γυναίκα, δεν εξαιρεί τους άνδρες, όπως θέλουν να πιστεύουν λανθασμένα οι ίδιοι.
Στους άνδρες εμφανίζονται τα κονδυλώματα στην περιοχή του πέους, στους όρχεις, στις μηρογεννητικές πτυχές και στην περιοχή του πρωκτού. Η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή του πρωκτού έχουν ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού.
Επίσης ,κονδυλώματα εμφανίζονται στα δάκτυλα, στη γλώσσα και σε άλλα σημεία του σώματος τα οποία έχουμε αγγίξει μεταφέροντας τον ιό.

ΜΥΘΟΣ 4Ος : Τα κονδυλώματα δεν θεραπεύονται ποτέ


Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Αποτελεσματική, ανώδυνη και με άριστα αισθητικά αποτελέσματα θεραπεία έχουμε με την εφαρμογή του υπερπαλμικού LAZER CO2. Έχει ιδιαίτερη σημασία η επισκόπηση από ειδικό ιατρό (χειρουργό) της περιοχής ενδοπρωκτικά για τον εντοπισμό κονδυλωμάτων στην περιοχή ώστε να αφαιρεθούν και αυτά. Προκειμένου να μην αποτελούν εστία συνεχούς τροφοδότησης και υποτροπών της νόσου. Το 1% -2% μπορεί να προκληθεί από τον ιό των κοινών μυρμηκιών. Η θεραπεία τους είναι ιδιαίτερα επιτυχής με τη χρήση LAZER CO2 με τοπική αναισθησία. Χρειάζεται επανεξέταση κάθε μήνα για την εξάλειψη πιθανών υπολειμματικών βλαβών καθώς και βλαβών που ήδη επωάζονταν. Δεδομένους ότι ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1- 8 μήνες, κριτήριο ιάσεως είναι η πλήρης ανυπαρξία βλαβών επί 8 μήνες.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του ΜΠΛΟΓΚ.
Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις