ΑΠΟΧΗ: Πρώτο «κόμμα» και «αυτοδύναμο» στις εκλογές της 17ης Ιουνίου


 Της Γιώτας Περήφανου

Οι κάλπες έκλεισαν, οι πανηγυρισμοί των κερδισμένων κομμάτων της 17ης Ιουνίου περιορίζονται πλέον εντός των πολιτικών αρχηγείων σε ένα συνταίριασμα σκέψης, κινήσεων, αποφάσεων και απανωτών ραντεβού για το σχηματισμό Οικουμενικής Κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας ή Συνεργασίας, Εθνικής Ενότητας ή Εθνικής Ευθύνης, θα δείξει…
Η Ν.Δ. κατέχει τη αριθμητική υπεροχή, ο ΣΥΡΙΖΑ τις εντυπώσεις λόγω του πρωτοφανούς μεγάλου ποσοστού που έχει κερδίσει στην ιστορία του κόμμα της αριστεράς. Οι λοιποί πολιτικοί πόλοι ανασυγκροτούνται, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο προξενιό μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Κυβέρνηση πάνω από όλα για το καλό της χώρας. Συναντήσεις ξανά συναντήσεις, η ΔΗΜ.ΑΡ δείχνει ο συνδετικός και κύριος κρίκος στις διαβουλεύσεις. Είδομεν…
Φαίνεται όμως πως οι πολιτικοί Αρχηγοί και τα Επιτελεία τους δεν έχουν αντιληφθεί και συνειδητοποιήσει μια βασική παράμετρο… το γεγονός ότι υπάρχει πρώτο «κόμμα» και με αυτοδυναμία. Μάλιστα εξελέγη με ποσοστό που ξεπέρασε το 37% (37,53% - κόντεψε να αγγίξει το 38%) πανελλαδικά! Η ΑΠΟΧΗ ήρθε πρώτο «κόμμα» στις Εθνικές Εκλογές της 17ης Ιουνίου και μάλιστα «αυτοδύναμο».  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΧΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Για ποσοστό ρεκόρ μιλούν οι πολιτικοί αναλυτές και κρούουν τον κώδωνα κινδύνου στα πολιτικά κάστρα. Σχεδόν οι μισοί Έλληνες γύρισαν την πλάτη σε αυτές τις εκλογές. Προτίμησαν να απολαύσουν τις παραλίες και τα αμέτρητα μακροβούτια από το να ασχοληθούν με τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία (από την περίοδο της Μεταπολίτευσης και μετά). Αντί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επέλεξαν χρυσές αμμουδιές, ουζάκι πλάι στο κύμα και παρείστικες κουβεντούλες μακριά από κομματικό - πολιτικά θέματα. Ιδίως οι πιο νεαρές ηλικίες έσπασαν κάθε ρεκόρ αδιαφορίας.
Μιλώντας με αριθμούς, στις κάλπες προσήλθε το 62,47% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Η αποχή της 17ης Ιουνίου ξεπέρασε - καταγράφοντας αύξηση - πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου που είχε αγγίξει το ποσοστό του 35%. Να υπενθυμίσουμε συγκριτικά και τα αντίστοιχα ποσοστά αποχής το 2009 στο 30%, το 2007 να φτάνει 26% και το 2004 στο 24%.
Που να φανταζόμασταν τότε ότι το ποσοστό της αποχής μελλοντικά θα είχε επιπλέον αυξητική τάση… Κάνεις δεν πίστευε, κυρίως από τους εμπλεκόμενους στα πολιτικά δρώμενα και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ότι οι κάλπες της 17ης Ιουνίου θα ήταν μισό άδειες. Κάθε εκλογές και χειρότερα…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών στις κάλπες προσήλθε μόνο το 62,47% των 9.949.016 εγγεγραμμένων στους καταλόγους. Όσον αφορά στην Επαρχία εκεί επικράτησε κυριολεκτικά πανωλεθρία καθώς η μεγαλύτερη αποχή καταγράφεται στη Φλώρινα και φτάνει το 61%. Ακολουθούν η Κεφαλονιά με 56,78%, η Λακωνία στο 55,89%, η Ευρυτανία με 53,65%  η Λέσβος 54,43% και η Χίος με ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων που άγγιξε το 51,36%. Στο Νομό Ευβοίας η αποχή ανέβηκε στο 34,45% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές που κινήθηκε στο 32,3%.
Στην Α' Αθηνών η συμμετοχή έφτασε το 59,09 %, στη Β' Αθηνών στο 70,81%, στην Α' Πειραιώς στο 59,19%, στη Β' Πειραιώς στο 64,28% και στο Υπόλοιπο Αττικής στο 72,66%. Στην Α' Θεσσαλονίκης η συμμετοχή έκλεισε στο 66,79% και στη Β' Θεσσαλονίκης στο 72,23%.
Οι ετεροδημότες για άλλη μια φορά - σε μεγαλύτερο ποσοστό - αποφάσισαν να μην μετακινηθούν. Η οικονομική σκληρή δυσπραγία και τα άδεια πορτοφόλια δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες ψηφοφόρους των μεγάλων αστικών κέντρων να ανανεώσουν το ραντεβού τους με τις κάλπες. Μήπως όμως πρέπει να αναλογιστούμε και άλλους βασικούς κατασταλτικούς παράγοντες όπως τη γενική αδιαφορία για την πολιτική και τους πολιτικούς αυτού του τόπου - ανεπάρκεια ικανών πολικών προσώπων - ή την έντονη διαμαρτυρία των πολιτών τόσο για τις κυβερνητικές επιλογές όσο και για το υπάρχον πολιτικό σύστημα; Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι 200.000 ψηφοφόροι προτίμησαν να απολαύσουν τον καλοκαιρινό καιρό μακριά από εκλογικά τμήματα.
Αν είχαν προσέλθει στις κάλπες, μπορεί αυτή τη στιγμή να είχαμε και αυτοδύναμη Κυβέρνηση ίσως και με διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Όπως και να έχει η υψηλή αποχή από  τη σημαντική εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου είναι ένα ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΤΩΡΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!!!  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις