Οι φωτιές τ’ αϊ Γιαννιού και οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης - Συνέχιση ενός πανάρχαιου εθίμου


Στις 21 Ιουνίου είναι η μέρα του θερινού ηλιοστάσιου (η διάρκεια της μεγαλύτερης μέρας και της μικρότερης νύχτας). Από την παλιά αρχαιότητα ο άνθρωπος επιθυμώντας τη ζωοδόχο παραμονή του ήλιου όλο και περισσότερο (καθώς είχαν υπάρξει περίοδοι δυναμικών φυσικών γεγονότων - κατακλυσμών και λοιπών κοσμικών φαινομένων, όπου η στέρηση του ηλίου ήταν αισθητή) είχαν καθιερώσει την ημέρα αυτή ως ημέρα ηλιογιορτής. Για τούτο το λόγο και προκειμένου να επιτύχουν τη συνεχή παραμονή του ήλιου πάνω στον ουρανό άναβαν φωτιές. Ήταν προσφορά στο ζωογόνο φωτεινό άστρο - το μεγάλο θεό Ήλιο. 
Συνέχεια του γεγονότος αυτού που μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού ταυτίστηκε με τη γενέθλιο εορτή του Ιωάννου Προδρόμου, είναι οι φωτιές τ’ αϊ -Γιαννιού που ανάβουν στους δρόμους στις 23 Ιουνίου το βράδυ και πηδούν πάνω απ’ αυτές. Το πέρασμα πάνω από τις φλόγες ήταν για τους αρχαίους ένα έθιμο καθαρτήριο και «διαβατήριο». Μ’ αυτό το τρόπο εξαγνίζονταν, με την επήρεια της φωτιάς, κι’ έτσι, δυνατοί και καθαροί έμπαιναν στη νέα περίοδο που άρχιζε.
Πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος, όπως κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου του καλοκαιριού οι Ναυτοπρόσκοποι του 1ου Συστήματος της Λίμνης σας περιμένουν, να ζήσετε μαζί τους την αναβίωση αυτού του πανάρχαιου εθίμου, στις 8:30 το βράδυ του Σαββάτου κάτω από το Ν.Ο.Λ. (Ναυτικό Όμιλο Λίμνης) όπου θα γίνει αναπαράσταση της ηλιογιορτής. 
Καλό θα είναι για τη σωστή απόδοση του εθίμου να έχετε μαζί σας τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια… 
Όσο για τη συνέχεια αναλυτής της παράδοσης ο Λαογράφος Δημήτρης Αποστόλου, ο γνωστός μας «Ελύμνιος» πριν το άναμμα της φωτιάς θα μας «ταξιδέψει» με το δικό του γλαφυρό και χαρακτηριστικό αφηγηματικό - ιστοριογνωστικό ύφος έως τις ρίζες και τις καταβολές της ηλιογιορτής που χωρίς αμφισβήτηση θεωρείται από τα πιο πανάρχαια δρώμενα της ανθρωπότητας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις