Editorial: Το "Κοινωνικό Φροντιστήριο" ενας νέος τομέας κοινωνικής δράσης των ΟΤΑ - Ο Νομός Ευβοίας απών

της Γιώτας Περήφανου 


και του Γιάννη Δραπανιώτη


Μετά τη σημαντική κοινωνική δράση πολλών ΟΤΑ, για την ανακούφιση και στήριξη των οικονομικά αδύναμων οικογενειών, με δράσεις όπως τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία έρχονται δύο νέες πρωτοβουλίες να βοηθήσουν όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος της δύσκολης σημερινής πραγματικότητας.
Το «κοινωνικό φροντιστήριο» και οι «κοινωνικοί λογιστές» (προσφέρεται η δυνατότητα σε δημότες με χαμηλό εισόδημα να τους παρέχονται δωρεάν οι υπηρεσίες λογιστών) αποτελούν δύο βασικούς τομείς των νέων κοινωνικών δράσεων των ΟΤΑ, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να μπορούν να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα χωρίς να καταβάλουν τα απαιτούμενα δίδακτρα. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η θέση μας είναι πάγια υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δυστυχώς όμως τα φροντιστήρια αποτελούν ένα καταστημένο απαραίτητο για την είσοδο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ....
Πολλοί Δήμοι στράφηκαν προς αυτή τη κατεύθυνση, με πρωτοπόρους: τους Δήμους Πεύκης, Λυκόβρυσης, Ζωγράφου, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Ταύρου, και Μοσχάτου. Παρόμοιες προσπάθειες ξεκίνησαν και στην Περιφέρεια με πρωτοπόρα την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και τους Δήμους Χανίων και Ναυπλίου.
Οι ΟΤΑ που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη δράση απεύθυναν κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευση (εν’ ενεργεία και συνταξιούχους), οι οποίοι εθελοντικά θα παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά άπορων οικογενειών. Να επισημάνουμε ότι η επιλογή των μαθητών γίνεται κατόπιν ειδικών κριτηρίων από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κάθε Δήμου.
Το «κοινωνικό φροντιστήριο» ξεκινά τη λειτουργία του σε περιφερειακό επίπεδο από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ευελπιστώντας οι αρμόδιοι φορείς του εν’ λόγω προγράμματος να επεκταθεί σε όλη την Κρήτη. Η ανταπόκριση των εθελοντών καθηγητών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα που αφορά ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η εκπαίδευση και ενισχυτική διδασκαλία.
Μέχρι τώρα στο σύνολο του Νομού Ευβοίας και ειδικότερα στους δύο Δήμους την Βόρειας Εύβοιας δεν έχουμε δει ή ακούσει να γίνεται λόγος για τέτοιου είδους δράση, που σίγουρα θα αποτελούσε τεράστια ανακούφιση σε πάρα πολλές οικογένειες. Αλήθεια πόσο ψηλά έχουν στην ατζέντα τους, το θέμα παιδείας οι ΟΤΑ της περιοχής μας; Ας ελπίσουμε να κατέχει πρωτεύουσα θέση σε αυτή γιατί αναμφισβήτητα τόπος που δεν ποντάρει στην παιδεία και τη νέα γενιά είναι ένας τόπος χωρίς μέλλον.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις