Η γιαπωνέζικη τέχνη ORIGAMI ήρθε στον «Ελαιώνα» στις Ροβιές


Μαθαίνοντας στη πράξη το Origami
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Με ένα χαρτί… άνοιξαν οι ορίζοντες της δημιουργίας το Σάββατο 26 Μαΐου στο Ξενώνα «Ελαιώνας» στις Ροβιές Ευβοίας. Ο Δημήτρης Δάλας μας μύησε στα μυστικά της τεχνικής διπλώματος χαρτιού - ORIGAMI (ΟΡΙΓΚΑΜΙ), μεταφέροντας μας «μαγικά» στην Κίνα και την Ιαπωνία όπου η τέχνη Origami αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλο ένα Σεμινάριο γνώσεων και δημιουργικής έκφρασης χάρη στο μεράκι της πάντα αεικίνητης Μαρίνας Βαλλή, όπου για δύο ώρες και κάτι… σε παρεΐστικο κλίμα είχαμε τη τύχη να παρακολουθήσουμε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μια ιδιαίτερη τέχνη δημιουργίας χειροποίητων κατασκευών διπλώνοντας απλώς με μαεστρία ένα κομμάτι χαρτί…
Ο καθηγητής Δ.Δάλας εξηγεί τη τέχνη του Origami
Με υπομονή, επιμονή, ελευθερώνοντας το μυαλό από τις σκέψεις συντροφιά με το ρυθμικό ήχο της βροχής μάθαμε την ιστορία του Origami, τη φιλοσοφία της τεχνικής, τη χρήση του, τα βήματα που απαιτούνται ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται μόνο για ένα τρόπο διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους καθώς η εφαρμογή επεκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων από τη μόδα, τη διακόσμηση, τη διαφήμιση, την ιατρική, τα μαθηματικά μέχρι και το διάστημα.
Η πιο γνωστή  κατασκευή Origami θεωρείται ο γερανός (crane) και σύμφωνα με την παράδοση αν διπλώσουμε 1.000 γερανούς θα πραγματοποιηθεί μια επιθυμία. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ORIGAMI ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ - ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ Δ. ΔΑΛΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΑΣ ΓΕΡΑΝΟ

Γερανός - η πιο γνωστή κατασκευή
Για τις δημιουργίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε χαρτί - υπάρχουν και ειδικά χαρτιά τα οποία είναι ανθεκτικά, δεν σχίζονται και τους δίνουμε εύκολα τη φόρμα που θέλουμε - στο χρώμα της επιλογής μας και ανάλογα τη διάθεση και τη φαντασία της στιγμής. Σύμφωνα με τη τεχνική υπάρχει ένα όριο επτά με οχτώ διπλώματα ανά κατασκευή. Συνήθως το σχήμα του χαρτιού είναι τετράγωνο, κυκλοφορεί σε πολλούς τύπους ανάλογα με το μοντέλο που επιλέγουμε να δημιουργήσουμε. 
Μια τέχνη για όλες τις ηλικίες
Ο κ. Δάλας μας εξήγησε ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε και συνδυασμό χαρτιών και αποχρώσεων για ένα πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
Εμείς δοκιμάσαμε - μαζί με τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών στο Σεμινάριο και με τη βοήθεια του έμπειρου δασκάλου Δημήτρη Δάλα - το Origami και ενθουσιαστήκαμε. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα δημιουργικό χόμπι που σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα:
Γιατί είναι για όλες τις ηλικίες.
Γιατί ένα φύλλο χαρτί έχουμε όλοι στο σπίτι.
Γιατί είναι δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση.
Γιατί χρειαζόμαστε να απασχολήσουμε τα χέρια και να ελευθερώσουμε το μυαλό από σκέψεις.
Γιατί είναι ένας τρόπος ανακύκλωσης των γραμμένων χαρτιών.
Γιατί είναι οικονομικό χόμπι.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ORIGAMI
Από τον 1ο αιώνα, όταν το χαρτί εμφανίστηκε στην Κίνα, οι άνθρωποι άρχισαν να του δίνουν διάφορα σχήματα.
Τον 6ο αιώνα μοναχοί βουδιστές μετέφεραν  τα μυστικά του χαρτιού στην Ιαπωνία όπου άρχισε να χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή. Οι Ιάπωνες δίπλωναν το χαρτί φτιάχνοντας δώρα και απασχολώντας τα παιδιά τις βροχερές μέρες που έπρεπε να μένουν στο σπίτι. Έτσι το δίπλωμα του χαρτιού έγινε παράδοση και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά φτάνοντας ως τις μέρες μας.
Τα πρώτα σχετικά βιβλία γράφτηκαν τον 18ο αιώνα και το όνομα origami (που προέρχεται από τις λέξεις oru = διπλώνω και kami = χαρτί) εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα.
Το origami έφτασε στη Βόρεια Αφρική από τους Άραβες και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη όταν οι Moors κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Ισπανοί στη συνέχεια μετέφεραν αυτή την τέχνη διπλώματος του χαρτιού στη Λατινική Αμερική, την ονόμασαν Papiroflexia και τη διάνθισαν εφαρμόζοντας ορισμένες καινούριες τεχνικές.
Έτσι το origami εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και σήμερα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που ασχολούνται μ' αυτό.
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική, η ιατρική (ως μέθοδος θεραπείας) κ.α.
Το χαρτί που χρησιμοποιείται για τα origami μπορεί να είναι οποιοδήποτε τετράγωνο χαρτί. Υπάρχουν όμως και ειδικά χαρτιά, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, αφού δεν σκίζονται και έτσι τους δίνουμε πιο εύκολα φόρμα που θέλουμε. Κυκλοφορούν σε πολλούς τύπους και χρώματα ανάλογα με τα μοντέλα που θέλει κανείς να φτιάξει.
Οι τεχνικές που υπάρχουν για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει έργα origami είναι πολλές και καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται, νέες ιδέες και μέθοδοι προκύπτουν.
Οι σύγχρονοι δημιουργικοί τρόποι διπλώματος δημιουργήθηκαν από τον Akira Yoshizawa, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Sam Randlett εισήγαγαν το σύστημα γραμμών και τόξων που χρησιμοποιείται στα διαγράμματα οδηγιών.
Με μια αναζήτηση "origami diagrams" στο Internet μπορεί όποιος θέλει να βρεί πολλές σελίδες με διαγράμματα origami. 
ORIGAMI ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το origami δεν χρησιμοποιείται μόνο ως εικαστική τέχνη και τρόπος διασκέδασης, αλλά έχει εφαρμογές και σε τομείς όπως τα μαθηματικά, η αρχιτεκτονική και η μηχανική η διακόσμηση, η διαφήμιση, η ιατρική κ.α.
Πιο κάτω βλέπουμε πως το origami μπορεί όμως να έχει εφαρμογή στην κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη ο οποίος διπλώνεται για εξοικονόμηση χώρου και ανοίγει όταν χρειάζεται. Η μέθοδος αυτή είναι ενός Ιάπωνα καθηγητή πανεπιστημίου του Koryo Miura
Ένας άλλος επιστήμονας που ασχολείται με το origami και τα μαθηματικάκαι συνεργάζεται με τη Nasa είναι ο Robert Lang.. Η Nasa έχει χρησιμοποιήσει την ακολουθία των κατασκευών origami για να αναπτύξει ένα τηλεσκόπιο το eyeglass που έχει πάλι τη λογική του διπλώματος και ξεδιπλώματος, ώστε να είναι δυνατό ένα μεγάλο και υψηλών δυνατοτήτων τηλεσκόπιο να χωράει σε κάποιο όχημα και να μεταφέρεται.
Origami - Ιατρική
Μόσχευμα στέντ που παρουσιάστηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μπορεί να εισαχθεί σε φθαρμένη αρτηρία διπλωμένο και να ξεδιπλωθεί στη συνέχεια. Η αρχική του διάμετρος μπορεί να είναι 1,2 - 1,3 εκατοστά και όταν ξεδιπλωθεί να φτάσει τα 2,5 - 5 εκατοστά.
«Με ένα χαρτί ανοίγονται  οι ορίζοντες της δημιουργίας των χρωμάτων και των σχημάτων», Δημήτρης Δάλας - Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Δάλας είδε στο χαρτί ένα μέσο έκφρασης. Διπλώνοντάς το και αυτοσχεδιάζοντας δοκίμασε στην αρχή απλές κατασκευές. Στο διαδίκτυο ανακάλυψε την ιστορία και τη φυσιογνωμία της γιαπωνέζικης τέχνης origami, της τέχνης του χαρτιού.
Το origami έγινε έτσι παράθυρο στην τέχνη, στον κόσμο και στη ζωή.
Έχει οργανώσει εργαστήρια origami για μικρούς και μεγάλους με σημαντικότερο το εργαστήρι σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Φεβρουάριο του 2012. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με διαγράμματα κατασκευών origami και η προσωπική του ιστοσελίδα www.origami.gr, φιλοξενεί πληροφορίες, διαγράμματα και δείγματα της δουλειάς του.  
Origami και ζωγραφική
Σε εκθέσεις στην Εικαστική Άνοιξη του Δήμου Κοζάνης, στο Art Café στην Κοζάνη, στη Belle Arte στη Λαμία παρουσίασε έργα του με δράκους, ιππότες, άλογα και πήγασους σε ζωγραφισμένο φόντο.  Η συλλογή με δέντρα και περίτεχνα πουλιά είχε μεγάλη απήχηση. Η τελευταία σειρά έργων του που φιλοξενήθηκε στο Ginger Oil στη Θεσσαλονίκη και στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης στην Αθήνα ήταν ένα ταξίδι σε φωτεινές πολιτείες, ένα παιχνίδι με χρώματα και φιγούρες που ακροβατούν και απογειώνονται. 
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ORIGAMI ΚΑΙ ΖΩΓΡΦΙΚΗΣ ORIGAMI TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΛΑ















  














ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΓΕΡΑΝΟ ORIGAMI - ΟΔΗΓΙΕΣ




Γιώτα Περήφανου
Νάνσυ Καπελαρή
ΠΗΓΗ: Χρηστικές πληροφορίες για την τεχνική και τη χρήση από www.origami.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις