Ώρες αγωνίας για το καταφύγιο του Ζωόφιλου Συλλόγου Χαλκίδας

Φιλοξενούμενα ζωάκια στο καταφύγιο του Ζωόφιλου
Τι θα γίνουν τα 150 φιλοξενούμενα ζώα;
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποκατάσταση και επανένταξη τους;

Επιμέλεια Γιώτα Περήφανου

Ζωόφιλος Σύλλογος Χαλκίδας: «Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο την προσφορά χωρίς όρια στο τομέα της προστασίας των ζώων συντροφιάς, παράλληλα με την απόλυτη προσήλωση στις αρχές σεβασμού του περιβάλλοντος χώρου των εγκαταστάσεών μας.
Λειτουργούμε στα πλαίσια και στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που αποτελεί νόμο του κράτους μας, κυρωθείσα με τον ν. 2017/1992...

Από το καταφύγιο του Ζωόφιλου Συλλόγου Χαλκίδος
Μεταξύ των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, εισπράττουμε εχθρότητα και εν γένει αντίδραση, τόσο από ελάχιστους -ευτυχώς- ιδιώτες, που εδώ και 15 χρόνια και περισσότερα μας σέρνουν στα δικαστήρια, όσο και από αιρετές αρχές και αιρετούς άρχοντες, που για να είναι αρεστοί στην πελατεία τους αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και υποστηρίζουν τον παραλογισμό της καταδίωξής μας, φέρνοντας το θέμα ακόμα και στη Βουλή όπου πρόβαλαν την αντίστροφη από την πραγματική ουσία του, όψη του όλου ζητήματος.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ:


"Συντηρούμε ένα σημαντικό αριθμό, περίπου 150 ζώων, σε ιδιόκτητη έκταση 9 στρεμμάτων, που αποκτήσαμε από δωρεά του φιλόζωου, εγγλέζου στην καταγωγή, Κλάιβ Χιμένεθ, υπό τον όρο δημιουργίας και λειτουργίας στον δωρούμενο χώρο, καταφυγίου ζώων.
Τα ζώα μας αυτά διαβιώνουν στο πευκόφυτο κτήμα μας, σε ευρύχωρα
στεγασμένα διαμερίσματα , εφοδιασμένα με σύστημα καθαρισμού και αποχέτευσης.
Διατηρούμε στον ίδιο χώρο κτηνιατρείο με δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων και θαλάμους ασθενούντων ζώων, καθώς και από θεραπευόμενων, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους.
Όλα τα ζώα μας εμβολιάζονται και παρακολουθούνται από κτηνίατρους εθελοντές.
Όλα τα ζώα μας προορίζονται και προωθούνται για υιοθεσία.
Έχουμε απαλλάξει, σε μόνιμη βάση, την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της
Χαλκίδας, απο το 60% του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, παρέχοντας φιλοξενία στα ζώα αυτά με δικά μας χρήματα και πολλή προσωπική εργασία.

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ:

Μια άποψη από τις εγκαταστάσεις του Ζωόφιλου

Τον Αύγουστο του 2012 ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Καπελέρης εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητούσε το σφράγισμα των εγκαταστάσεων του καταφυγίου μας.
Διαβάστε αναλυτικά έγγραφαΕΔΩ
Επί της ανωτέρω απόφασης ο σύλλογος μας ζήτησε και πήρε παράταση (μέχρι τις 13-7-2013) με σκοπό να προβεί σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2013 ο σύλλογος μας έχει καταθέσει στην αρμόδια Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας πλήρη φάκελο για αδειοδότηση των εγκαταστάσεων μας.

Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Κώστας Μαρκόπουλος ορμώμενος από την ανωτέρω απόφαση του κ. Καπελέρη (για την οποία υπενθυμίζουμε ότι πήραμε παράταση) κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή με την οποία ζητούσε να μάθει του λόγους για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση και δεν έχει κλείσει το καταφύγιο μας.
Σας παραθέτουμε το σχετικό σύνδεσμο: ΕΔΩ
Ο Βουλευτής υποστηρίζει πως πρόκειται για ιδιωτικό κυνοκομείο που λειτουργεί χωρίς αδειοδότηση.


Σε επικοινωνία μας με το καταφύγιο, ενημερωθήκαμε πως ο κ. Μαρκόπουλος δεν έχει καμία επαφή μέχρι τώρα με κάποια από τα Μέλη του ΔΣ και τους εθελοντές του Ζωόφιλου Συλλόγου, ούτε έχει επισκεφθεί προσωπικά τους χώρους για να έχει και ο ίδιος εικόνα.
«Το καταφύγιο του Συλλόγου μας λειτουργεί σε μια περιοχή λίγο έξω από το Βασιλικό Χαλκίδος αδιαλείπτως από το 1997 και ο λόγος της μη ύπαρξης άδειας λειτουργίας είναι πως μέχρι και το 2003 η Εθνική Νομοθεσία δεν είχε προβλέψει την αδειοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων.
Από τότε και με όλα τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων προσπαθούμε για την έκδοση άδειας πράγμα που όπως γνωρίζετε είναι αρκετά δαπανηρό και χρονοβόρο.
Σας γνωρίζουμε ότι έχουμε ήδη υποβάλλει πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση του καταφυγίου μας στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και ο οποίος βρίσκεται στην φάση της αξιολόγησης.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με το ΔΣ του συλλόγου μας και ουδέποτε έχει επισκεφθεί το καταφύγιο για να έχει ιδία γνώμη.
Στην επερώτησή του ο κύριος Μαρκόπουλος χρησιμοποιεί ορολογία που πιθανόν και ο ίδιος να μη γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει, καθ'ότι ιατρός στο επάγγελμα.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το καταφύγιο λειτουργεί εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε ακτίνα 100 μέτρων από το καταφύγιό μας λειτουργούν νόμιμα αδειοδοτημένες βιομηχανικές επιχειρήσεις (από τις μεγαλύτερες του νομού Ευβοίας).

Πως είναι δυνατόν μια περιοχή που είναι κατάλληλη για βιομηχανίες να κρίνεται ακατάλληλη για ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων

Τι θα γίνουν 150 ζωάκια;

Ως σύλλογος οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι με την επερώτησή του αυτή ο κύριος Μαρκόπουλος αποσκοπεί στο πολιτικό του συμφέρον.
Με το συγκεκριμένο κύριο δεν υπήρξε κανένα προηγούμενο.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουμε με τους περίοικους οι οποίοι θέλουν να κλείσει το καταφύγιο και μας έχουν κάνει μηνύσεις κατά καιρούς. Τα δικαστήρια όμως μας έχουν αθωώσει και μάλιστα το ένα ήταν εφετείο.
Πιστεύουμε λοιπόν πως οι περίοικοι εφ'όσον δεν βρήκαν την ανταπόκριση που περίμεναν από το Δήμο, τη Νομαρχία και εν τέλει τη δικαιοσύνη απευθύνθηκαν στον κύριο Μαρκόπουλο.

Σημειωτέον ότι όταν χτίστηκαν τα γύρω σπίτια ήδη υπήρχε το καταφύγιο και το γνώριζαν.
Σύμφωνα με τις εθελόντριες του Συλλόγου, ο κ. Μαρκόπουλος έχει δεχθεί παράπονα κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται το Καταφύγιο.

Σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή έχει τελικά δυσάρεστη εξέλιξη και σφραγιστούν οι εγκαταστάσεις, ο κ. Μαρκόπουλος αναλαμβάνει την ευθύνη για την αποκατάσταση των 150 ζώων που φιλοξενούνται στους χώρους;


Τι θα γίνουν κ. Βουλευτά αυτά τα ζώακια, που θα πάνε;

Όπως ενημερωθήκαμε από ανθρώπους της περιοχής, τα ζώα ενοχλούν ελάχιστο κόσμο, δέχονται σωστή φροντίδα και περιποίηση από τους εθελοντές και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί - η πλειοψηφία των κατοίκων - λουκέτο στο Καταφύγιο.

Βεβαίως όλα τα κυνοκομεία, δημοτικά και μη πρέπει να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και να έχουν άδεια λειτουργίας. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός πως πολλά δημοτικά κυνοκομεία λειτουργούν παράνομα και οι Αρχές σιωπούν!


Τελικά στη σημερινή πραγματικότητα πιο δύσκολο είναι να σφραγίζουμε ο,τι μας ενοχλεί… παρά να διευκολύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να βρίσκεται γρήγορα η άκρη μέσα στους λαβύρινθους της γραφειοκρατίας. Πόσο μάλλον να απλώνουμε χέρι βοήθειας και να στηρίζουμε το σπουδαίο εθελοντικό έργο μια Ομάδας ανθρώπων που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους σε αδύναμες αδέσποτες ζωές.


Όσον αφορά στις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί από την Κτηνιατρική ο Δήμος θα μπορούσε πολύ εύκολα – τον καλύπτει απόλυτα και ο νέος φιλοζωικός Νόμος (νόμος 4039/2012) πατήστε ΕΔΩ – να βοηθήσει στην εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος περίθαλψης για όλα τα ζωάκια και να βοηθήσει σχεδόν ανέξοδα στις υποδομικές βελτιώσεις του χώρου.

Θα επανέλθουμε σύντομα!


Φωτογραφίες από τα ζωά που φιλοξενούνται στο καταφύγιο μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο FACEBOOK


Διεύθυνση κέντρου πληροφόρησης Ζωόφιλου Συλλόγου: Βύρωνος 21, 34100 Χαλκίδα
Τηλέφωνο : 2221022011


Με πληροφορίες και από adespoto.gr


Φωτογραγφικό υλικό από το Καταφύγιο του Ζωόφιλου Συλλόγου Χαλκίδας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις