Μία καρδιά ενώνει δύο ψυχές! Μήνυμα ζωής και αγάπης από τη Βόρεια Εύβοια



Το δικό τους μήνυμα ζωής και αγάπης, στέλνουν η Ματούλα και ο Χρήστος από τη βόρεια Εύβοια στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της Γιώτας Περήφανου 

Το ζευγάρι σφιχτά αγκαλιασμένο εδώ και 14μήνες βιώνει μια δύσκολη προσωπική περιπέτεια, μετά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας της νεαρής κοπέλας που έπληξε την καρδιά της με αποτέλεσμα να ζει την καθημερινότητα της με «γέφυρα ζωής», ένα μηχάνημα που βοηθάει στη τεχνητή υποστήριξη της καρδιάς της...

Η 28χρονη Ματούλα δεν χάνει στιγμή το χαμόγελο της και ελπίζει σε ένα μεγάλο θαύμα ζωής. Να βρεθεί σύντομα το κατάλληλο για αυτή μόσχευμα και να κάνει όλα τα όνειρα της πραγματικότητα.

Μια ιστορία ζωής γεμάτη συγκινήσεις

Ο Χρήστος 35χρονών σε μια εξομολόγηση ψυχής για την περιπέτεια της αγαπημένης του μίλησε για το πόσο πολύτιμη είναι η δωρεά οργάνων και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τη δική τους ιστορία ζωής.

Με τη Ματούλα του δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να ελπίζουν και περιμένουν υπομονετικά το τηλεφώνημα που θα τους δώσει τη μεγαλύτερη χαρά.

Η ζωή τους άλλαξε ξαφνικά, όταν η Ματούλα ήρθε αντιμέτωπη με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μια απλή ίωση, στα 19 της χρόνια δημιούργησε επιπλοκές στην καρδιά της.

«Στην αρχή δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Ματούλα ένιωσε μία αδιαθεσία, ανέβασε πυρετό, πόνο στην κοιλιακή χώρα και ανορεξία. Τρέξαμε στους γιατρούς και μετά από σειρά εξετάσεων ενημερωθήκαμε πως η κοπέλα μου είχε προσβληθεί από ένα μικρόβιο το οποίο προσέβαλε το μυοκάρδιο. Τότε ξεκινήσαμε θεραπευτική αγωγή και όλα κυλούσαν καλά. Είχαμε μια φυσιολογική ζωή».

Στα 26 της έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με μια δεύτερη ίωση (με διαφορετικά συμπτώματα από την πρώτη) η οποία τη χτυπά ξανά στην καρδιά της.

Ο Χρήστος συγκινημένος εξηγεί πως η κοπέλα του έπαθε δύο ανακοπές και για 45μέρες νοσηλεύτηκε στην εντατική. Η αγωνία του ήταν απερίγραπτη!Σε χρονικό διάστημα 15ημερών απέκτησε τεχνητή καρδιά τη λεγόμενη «γέφυρα ζωής» πριν από τη μεταμόσχευση και μπήκε σε λίστα αναμονής για το κατάλληλο μόσχευμα. «Ήταν η μόνη λύση… δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο… Τώρα πια περιμένουμε… το τηλεφώνημα που θα αλλάξει τη ζωή μας».

Η «γέφυρα ζωής» είναι ένα εξωτερικό μηχάνημα υποστήριξης συνδεδεμένο με την καρδιά. Ο ασθενής που υποστηρίζεται από αυτό, το έχει συνεχώς μαζί του σε καθημερινή βάση όλη την μέρα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη η προσαρμογή. Είχαμε τρομάξει μην χτυπήσει κάπου το μηχάνημα αλλά με τον καιρό το συνηθίσαμε, έχει γίνει πλέον κομμάτι μας. Περάσαμε πολλά αλλά τα καταφέραμε… Περιποιούμαστε τα ανοιχτά σημεία στην κοιλιακή χώρα από όπου συνδέεται το μηχάνημα με την καρδιά. Ακόμη και ο θόρυβος (χτύποι της τεχνητής καρδιάς) που μας ενοχλούσε στην αρχή, τώρα πια είναι οικείος. Είναι η καρδιά της κοπέλας μου που την κρατάει ζωντανή!»

Ο φύλακας άγγελος της Ματούλας

Ο Χρήστος με δύναμη ψυχής στέκεται φύλακας άγγελος στο πλευρό της Ματούλας. Είναι συνεχώς δίπλα της, μέρα και νύχτα. Της συμπαραστέκεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την ηρεμεί.
Η καθημερινότητα του ζευγαριού έχει αλλάξει αλλά τα συναισθήματα μεταξύ τους γίνονται όλο και πιο δυνατά. Η δύναμη της αγάπης είναι ένα θαύμα για το νεαρό ζευγάρι.

«Όταν ήρθα αντιμέτωπός με το πρόβλημα, είπα δεν θα λυγίσω, όλα είναι μέσα στη ζωή. Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Μας έτυχε και το παλεύουμε, ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον. Η Ματούλα είναι γενναίο κορίτσι. Και οι δύο έχουμε αλλάξει μέσα σε αυτή τη περιπέτεια. Έχω εκτιμήσει πολύ τη ζωή, κάθε στιγμή και λεπτό που αναπνέουμε. Δεν δίνω σημασία σε υλικά θέματα, τίποτα δεν έχει αξία σαν τη ζωή του ανθρώπου. Έχω αναθεωρήσει τα πάντα. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Πλέον έχω ξεχάσει τη ζωή μου πριν από το πρόβλημα…» τονίζει ο Χρήστος και συμπληρώνει «κάθε στιγμή που περνάω με τη Ματούλα είναι πολύτιμη, βλέπω πια καθαρά τις πραγματικές αξίες».

Ο Χρήστος ενώ βιώνει αυτή τη περιπέτεια υγείας της κοπέλας του παίρνει και δίνει καθημερινά πολύτιμα μαθήματα ζωής. Καλοί φίλοι του συμπαραστέκονται και έχει βρει συνοδοιπόρους ανθρώπους με παρόμοιο πρόβλημα. Ασθενείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μόσχευμα και μεταξύ τους έχουν γίνει μια δυνατή γροθιά δίνοντας κουράγιο.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εγώ και η Ματούλα έχουμε νιώσει κάποιους δικούς μας ανθρώπους να απομακρύνονται… Ο κόσμος κυρίως στις επαρχιακές πόλεις έχει άγνοια για τη δωρεά οργάνων, δεν είναι ενήμερος. Γεγονός που τον κάνει να σε αντιμετωπίζει κάπως περίεργα. Και εγώ παλιά δεν γνώριζα για αυτή τη δράση. Όταν όμως έτυχε να βρεθώ σε κατάσταση προβλήματος τότε ρώτησα, έψαξα, έμαθα τα πάντα για τις δωρεές οργάνων.

Στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη είμαστε πίσω πάνω σε αυτό το θέμα. Ενώ έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει φόβος από την πλευρά του κόσμου. Είναι κρίμα! Ένας άνθρωπος υγιής που φεύγει αιφνιδιαστικά από τη ζωή (συνήθως από τροχαίο), μπορεί με τη δωρεά οργάνων του να σώσει επτά άλλους συνανθρώπους του. Είναι δύσκολο να πάρει κάποιος μια τέτοια απόφαση, είναι απόφαση ζωής και μεγαλοψυχία», εξηγεί ο Χρήστος.

Ασθενείς όλων των ηλικιών (από 15ετών έως και 60 - υπάρχει συγκεκριμένο ηλικιακό όριο μέχρι τα 65) έχουν μπει σε λίστες αναμονής και ελπίζουν περιμένοντας το τηλεφώνημα. Κάποιοι καρτερούν υπομονετικά μέχρι και 3,5χρόνια για το κατάλληλο μόσχευμα. «Η αναμονή μας σκοτώνει αλλά είμαι σίγουρος πως θα βγούμε νικητές, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Δεν απογοητευόμαστε!».

Ο Χρήστος και η Ματούλα θα τα καταφέρουν. Θα ξανακερδίσουν τη ζωή! Μια φορά την εβδομάδα κάνουν τον καθιερωμένο ιατρικό έλεγχο στο Ωνάσειο και οι υπεύθυνοι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνεχώς δίπλα τους. Προς το παρόν ακούν τους χτύπους της «γέφυρας ζωής» αλλά νιώθουν πως σύντομα το μηχάνημα θα αντικατασταθεί από ένα υγιές μόσχευμα που θα τους ξαναφέρει τη χαρά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνολικά 33 άτομα σε λίστες αναμονής εκ των οποίων τα 13 είναι με τεχνητή υποστήριξη. Όλοι περιμένουν το συμβατό μόσχευμα.

«Μια φορά χτύπησε και το δικό μας τηλέφωνο, ήμασταν ψύχραιμοι. Μας κάλεσαν για ένα μόσχευμα το οποίο δεν ήταν καλό. Η αλήθεια είναι ότι μετά από μέρες απογοητευτήκαμε… αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Θα χτυπήσει σύντομα ξανά το τηλέφωνο…».

Στην ερώτηση μας τι έχει λείψει περισσότερο στη Ματούλα όλο αυτό τον καιρό, η απάντηση του Χρήστου μας αφόπλισε… «το μπάνιο… να γεμίσει την μπανιέρα και να απολαύσει την ενέργεια του νερού…».

Αν και με ελάχιστη οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, παρά μόνο σε θέματα περίθαλψης, δεν χάνουν τις ελπίδες τους. «Το παλεύουμε και αυτό…» λέει χαμογελαστός ο Χρήστος και κρατάει σφιχτά το χέρι της αγαπημένης του ψιθυρίζοντας «πάμε, προχωράμε, όλα καλά».

Είμαστε σίγουροι πως σύντομα η ζωή από δω και πέρα θα επιφυλάσσει μόνο όμορφες εκπλήξεις στο ζευγάρι.

Ο Γιώργος Γεωργάς, Ιατρός-Επιστημονικός Συνεργάτης μας εξηγεί τι είναι η δωρεά οργάνων και ποια είναι η διαδικασία

Τι είναι η δωρεά οργάνων - Ενημέρωση ζωής

Η δωρεά οργάνων αποτελεί μια σύγχρονη γέφυρα σωτηρίας για ανθρώπους που περιμένουν καρτερικά σε λίστες αναμονής κάποιο όργανο που θα τους δώσει ελπίδα ζωής.

Κατά καιρούς έχουν προβληθεί διάφορες εκστρατείες ενημέρωσης σχετικά με τη δωρεά οργάνων και την αναγκαιότητά της. Στην Ελλάδα, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση του κοινού για τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας.

Μέσα από τη πλούσια δράση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων www.eom.gr και του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων Καρδιάς www.synehizo.gr. γίνεται ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης είτε έντυπή, τηλεοπτική και μέσω των Social Media ώστε το κοινό να αγκαλιάσει αυτή την ευαίσθητη κίνηση.

Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μεγαλύτερη επιθυμία από τον κόσμο για πληροφόρηση σε θέματα που αφορούν τη μεταμόσχευση οργάνων και ένα εκκολαπτόμενο ενδιαφέρον σχετικά με αυτή τη διαδικασία.

Τι είναι η δωρεά οργάνων;

Περί μεταμοσχεύσεων

Η μεταμόσχευση οργάνων είναι μία χειρουργική πράξη κατά την οποία υγιή όργανα, μεταφέρονται από ένα δότη σε ένα χρονίως πάσχοντα άνθρωπο με σκοπό την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού του ή την καλύτερη ποιότητα ζωής του λήπτη . Υπάρχουν τέσσερις τύποι μεταμόσχευσης:
α) αυτομεταμόσχευση (το μόσχευμα προέρχεται από τον οργανισμό του λήπτη, β) μεταμόσχευση οργάνου ή ιστού μεταξύ δύο ζωντανών οργανισμών του ιδίου είδους, γ) μεταμόσχευση οργάνου ή ιστού μεταξύ δύο διδύμων και δ) μεταμόσχευση οργάνου ή ιστού από δύο διαφορετικά είδη.

Προϋπόθεση όμως για μία πετυχημένη μεταμόσχευση είναι πρώτον να βρεθεί το μόσχευμα και δεύτερο να είναι συμβατό με τον οργανισμό του λήπτη. Η δωρεά κυττάρων, ιστών και οργάνων είτε προέρχεται από ένα ζωντανό είτε από έναν αποθανόντα δότη είναι ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Γνωρίζετε ότι;

Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της!

Η έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από εμάς πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς.

Ενημερώστε την οικογένειά σας και εξηγήστε τους το γιατί

Καθοριστικό στοιχείο για τη δωρεά οργάνων είναι η δήλωση του ίδιου του δωρητή, ώστε η απόφασή του αυτή τελικά να πραγματοποιηθεί.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου πάντα είναι επώδυνη. Η επιθυμία όμως να δοθεί ζωή σε ένα συνάνθρωπο, απαλύνει τον πόνο και δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και ανθρωπιάς.

Για όλους μας υπάρχει η πιθανότητα να χρειαστούμε, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα.

Μπορούμε να συμπληρώσουμε τη δήλωση δωρεάς οργάνων που υπάρχει στις Υπηρεσίες Υγείας, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων, στα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Αιμοδοσίας, Υγειονομικούς Σταθμούς καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Για χρηστικές πληροφορίες σχετικά, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, ΤΗΛ.:1147.

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της δωρεάς οργάνων;

Είναι κατανοητό να θέλουμε να γνωρίζουμε πώς πραγματοποιείται η όλη διαδικασία, πώς γίνεται ο χειρισμός των επιμέρους λεπτομερειών και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε έναν υποψήφιο δότη.

Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βασίζεται στην αρχή ότι “η δωρεά οργάνων πάντοτε έρχεται δεύτερη μετά τους βασικούς ιατρικούς χειρισμούς. “Όσο υπάρχει και η ελάχιστη ελπίδα επιβίωσης, αφαίρεση οργάνων δε γίνεται.” Όταν όμως ο θεράπων ιατρός διαγνώσει το θάνατο, προβαίνει από κοινού με έναν αναισθησιολόγο και έναν νευρολόγο ή νευροχειρουργό στη σύνταξη του σχετικού πιστοποιητικού θανάτου. Στην πιστοποίηση του θανάτου δε συμμετέχει γιατρός που ανήκει στη μεταμοσχευτική ομάδα.

Στη συνέχεια ο θεράπων ιατρός, ενημερώνει άμεσα τις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και σε συνεργασία με αυτές, ενημερώνει την οικογένεια για το θάνατο καθώς και για τη δυνατότητα δωρεάς ιστών και οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση, προκειμένου να εκφράσουν τη συναίνεση ή την άρνησή τους στην περίπτωση που ο δυνητικός δότης δεν είχε εγγράφως εν ζωή συναινέσει ή αποκλείσει τη μεταμόσχευση.

Η αφαίρεση των οργάνων διενεργείται με την ίδια φροντίδα και με τον ίδιο σεβασμό μιας οποιασδήποτε εγχείρησης.

Πώς μπορώ να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου;
Εγγραφείτε κατευθείαν στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων αποστέλλοντας τη δήλωση δωρεάς οργάνων που υπάρχει στο φυλλάδιο αυτό.

Ζητήστε το έντυπο της δήλωσης δωρεάς οργάνων κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σας με το ασφαλιστικό σας ταμείο.

Αναζητήστε τη Δήλωση Δωρεάς Οργάνων στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Ταχυδρομεία.

Συμπληρώστε το έντυπο που θα διανέμεται σε κάθε απογραφή πληθυσμού.
Κάρτες δωρητών οργάνων βρίσκονται σε όλα τα φυλλάδια μαζί με τη δήλωση δωρεάς οργάνων. Την κάρτα αυτή οι δωρητές οργάνων πρέπει να την έχουν πάντα μαζί τους, ως την καλύτερη εκδήλωση της πρόθεσής τους για άμεση ενέργεια.

Τα στοιχεία των δωρητών συγκεντρώνονται και καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων, είναι απόρρητα και προστατεύονται από το Νόμο 2472/ 1997.

Μπορώ να αλλάξω γνώμη;

Ναι. Μπορείτε. Ενημερώνετε τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ζητάτε τη διαγραφή σας από το Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων και ακυρώνετε την κάρτα δωρητή.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων www.eom.gr

Τηλεφωνήστε στα τηλέφωνα 1147, 210 7249371



Με πληροφορίες και από: panacea.med.uoa.gr

eviaportal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις