Η ιστορία της αμαζόνας στο ράντσο «Έρως» για εγκαταλελειμμένα άλογα στην Αγία Άννα Εύβοιας


Γιώτα Περήφανου

Στο ράντσο «Έρως» στην Αγία Άννα συναντήσαμε τη νεαρή εκπαιδεύτρια ιππασίας Νάνσυ Κουρέλλου η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία εγκαταλελειμμένων αλόγων.


Η αμαζόνα του ράντσο «Έρως» και η αγάπη της για τα εγκαταλελειμμένα άλογα

Η Νάνσυ αγαπά τα ζώα και τη φύση, παίρνει δύναμη κοιτώντας το βαθύ βλέμμα των αλόγων και έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη σωτηρία τους. Φθάνοντας στο ράντσο με υποδέχεται μια παρέα πανέμορφων σκύλων. Μαζί με τους γούνινους φίλους ανεβαίνουμε ένα γραφικό μονοπάτι μέσα στη φύση...

Η Νάνσυ χαμογελαστή με ενημερώνει πως τα οχτώ άλογα της χαλαρώνουν σε μια άλλη τοποθεσία απολαμβάνοντας το πρωινό τους φαγητό. Ανυπομονώ να τα δω και να τα αγγίξω. Να ανακαλύψω πως βρέθηκαν στη βόρεια Εύβοια δίπλα στο ξανθό φύλακα άγγελο τους.

Όταν η Νάνσυ εγκατέλειψε την Αθήνα

Η λατρεία της Νάνσυ για τα άλογα και οι ομορφιές της φύσης την οδήγησαν σε μια μεγάλη απόφαση ζωής να αφήσει το αστικό κέντρο και τις πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες της. Ήταν αθλήτρια στίβου, πρωταθλήτρια στο χόκεϊ χόρτου και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Γιατί όμως άφησε μια τόσο υποσχόμενη καριέρα στο χώρο του αθλητισμού;

Η Νάνσυ αγαπούσε τα άλογα από παιδί. Η πρώτη επαφή μαζί τους υπήρξε καταλυτική, έρωτας με την πρώτη ματιά, όταν ακόμη το 2000 σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία και επέλεξε να ειδικευτεί στην ιππασία. «Τότε δεν φανταζόμουν πως θα έφτανα στο σημείο να ζούσα κάποια στιγμή με άλογα κάπου στη φύση… Όσο περνούσα χρόνο μαζί τους, τα αγαπούσα όλο και περισσότερο. Έχοντας στο πλάι μου σήμερα μια ομάδα εθελοντών, προσπαθώ να τα φροντίζω και να τα προστατεύω. Η δράση μας είναι καθαρά εθελοντική».

Το 2011 φεύγει από την Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρο της. Μετά από προσπάθεια και κάτω από δύσκολες συνθήκες για μια κοπέλα δημιουργεί το δικό της ράντσο, το ράντσο του έρωτα για τα άλογα.

Κοιτώντας το χώρο από άκρη σε άκρη, σκέφτομαι πως κατάφερε να ζει αυτά τα χρόνια, απομονωμένη στη φύση, μέσα σε ένα τροχόσπιτο χωρίς ρεύμα και νερό (τους θερινούς μήνες έχει φτιάξει τον δικό της αυτοσχέδιο θερμοσίφωνα με ένα μεγάλο πλαστικό βαρέλι που το ζεσταίνει ο ήλιος). Δεν είναι και ο πιο εύκολος τρόπος ζωής. Για τη Νάνσυ όμως αποτελεί συνειδητή επιλογή που της δίνει δύναμη και εμπνεύσεις…

Το καθημερινό πρόγραμμα της δεν είναι καθόλου συνηθισμένο. Ξυπνάει νωρίς το πρωί, ταΐζει και καθαρίζει το χώρο των αλόγων. Περιποιείται τις οπλές τους, παρέχει την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και ασχολείται, επίσης, με την εκπαίδευση τους.

Διακόπτουμε για λίγο τη συζήτηση μας για να φέρουμε τα άλογα πίσω στο ράντσο.



Η διαδρομή θυμίζει εικόνα άλλης εποχής… Πανέμορφο καταπράσινο δάσος, λουλουδάκια του αγρού με καλοκαιρινά χρώματα διασκορπισμένα παντού με χάρη.
Ανάμεσα σε πεύκα βλέπω την αγέλη των αλόγων. Τον αρχηγό Αρίστο, τηνΦωτεινή, τον Σιμούν, τη Νεφέλη, την Κασάνδρα, την Τσιπίτα, την Ελπίδακαι τον Φίλιππο. Περήφανα, αγέρωχα και φιλικά, τα άλογα του ράντσου με κοιτάνε ερευνητικά και με περιέργεια. Αρχίζουν να με περιεργάζονται, να τραβάνε τα μαλλιά μου και να με σκουντάνε με τη μουσούδα τους. Είναι υπέροχα! Νιώθω τη ζεστή ανάσα τους στο πρόσωπο μου και με κάνουν να χαμογελώ. «Τα ζώα έχουν θετική ενέργεια», εξηγεί η Νάνσυ και με προτρέπει να τα κεράσω καρότα.

Η αγέλη μπαίνει σε τάξη καθώς ήρθε η ώρα της επιστροφής στο ράντσο. Η Νάνσυ δίνει το σύνθημα, ακολουθεί ο αρχηγός και τα υπόλοιπα άλογα πίσω του. Προκαλεί εντύπωση η πειθαρχία που έχουν. Είναι πανέξυπνα ζώα και υπάκουα.

Κυνηγώντας το όνειρο…

Επιστρέφοντας στο ράντσο έχουμε συντροφιά συνεχώς δίπλα μας τα άλογα. Τρέχουν, παίζουν, πειράζονται μεταξύ τους, κυλιούνται στο χώμα και συμβιώνουν αρμονικά με σκύλους, κότες και χήνες. Έχουν αναπτύξει έναν δικό τους ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας και είναι χάρμα οφθαλμών να τα βλέπεις να κινούνται στον ίδιο χώρο με σεβασμό και αγάπη μεταξύ τους.

Η Νάνσυ τα κοιτά συγκινημένη και θυμάται τις περιπέτειες που πέρασε μέχρι να καταλήξει στο σημερινό χώρο όπου στεγάζεται το ράντσο.

«Ο ιππικός όμιλος βρίσκεται στην καρδιά ενός δασικού χώρου έκτασης 17 στρεμμάτων – που έχει παραχωρηθεί - με εναπομείναντα κάποια παλιά κτίσματα τα οποία καταστράφηκαν από το πέρασμα του χρόνου. Το τροχόσπιτο που μένω το βρήκα εκεί παρατημένο και το επιμελήθηκα με το δικό μου γούστο. Στο παρελθόν έμεινα και σε σκηνή μαζί με τα άλογα. Πριν από μήνες μια δικαστική απόφαση όρισε τα άλογα ανέστια. Τότε παραχωρήθηκαν οι εγκαταστάσεις ενός παλιού εργοστασίου της οικογενειακής επιχείρησης μιας φίλης».

Μόλις η Νάνσυ πήρε μια ανάσα έρχεται νέα «έξωση» και η εκπαιδεύτρια ιππασίας επιστρέφει στη βόρεια Εύβοια.

«Μπορούμε τουλάχιστον - επί του παρόντος - να βγάζουμε κάποια έξοδα στο ράντσο οργανώνοντας τουριστικούς περιπάτους - κυρίως το καλοκαίρι - στη θάλασσα αλλά και στο βουνό. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω σήμερα έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα του χώρου και με τα έξοδα που χρειάζονται ώστε να συντηρώ τα άλογα μου».

Μαθαίνοντας τα άλογα του ράντσο «Έρως»

Τα άλογα του ράντσο έχουν τη δική τους ιστορία ζωής. Τα περισσότερα από αυτά ήταν εγκαταλελειμμένα και υποσιτισμένα. Κάποια βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση καθώς οι πρώην ιδιοκτήτες τους τα κακοποιούσαν και τα μεταχειρίζονταν άσχημα.

Ορισμένα προέρχονται και από τον ιππόδρομο με προβλήματα στα πόδια.

«Αντιμετωπίσαμε διάφορα περιστατικά. Κάθε άλογο έχει και μια προσωπική ιστορία, δυστυχώς πολύ θλιβερή. Πολλά είχαν κινητικά προβλήματα μυοσκελετικά και ψυχολογικά. Με φροντίδα, ηρεμία και με επιμονή καταφέραμε να τα βοηθήσουμε. Η συντήρηση ενός αλόγου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τελευταία έχει γίνει της μόδας η αγορά αλόγου από ανθρώπους που δεν έχουν σχετικές γνώσεις με αποτέλεσμα να προκαλούν στα ζώα διάφορα προβλήματα ακόμη και σε ο,τι αφορά στη διατροφή τους. Κυρίως στις επαρχιακές πόλεις δεν ξέρουν πώς να τα περιποιηθούν και μετά τα εγκαταλείπουν. Τα άλογα χρειάζονται φροντίδα, εκπαίδευση, καθημερινή επαφή και τη βόλτα τους σε καθημερινή βάση. Είναι ζώα με απίστευτη ενέργεια, ζεστά και επικοινωνιακά. Δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους όπως ένας σκύλος. Η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη στοιχίζει και απαιτούνται επί τόπου επισκέψεις από τον κτηνίατρο για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού».

Στο ράντσο «Έρως» τα άλογα απολαμβάνουν ανέμελες στιγμές και έχουν προσαρμοστεί στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάνουν παρέα το ένα με το άλλο, ζουν σε αγέλη και λειτουργούν ομαδικά. Η επαφή του κοινού μαζί τους ιδίως για τα παιδιά είναι πολύτιμη. «Τα άλογα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες» εξηγεί η Νάνσυ.

Η νεαρή εκπαιδεύτρια ιππασίας προσπαθεί μέσα από δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με την ομάδα των ανθρώπων που τη βοηθάνε, να συγκεντρώνει κάποια χρήματα για τις ανάγκες σίτισης και περίθαλψης των αλόγων.

«Τα έξοδα είναι πολλά, σημαντική είναι η βοήθεια από χορηγίες και αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ευαισθησία από το κοινό για τα άλογα».

Η Νάνσυ δεν ξέρει τι θα της φέρει ο χρόνος και ποιες άλλες εκπλήξεις της επιφυλάσσει η ζωή. Η βαλίτσα της προς το παρόν βρίσκεται «μόνιμα» εγκατεστημένη στο τροχόσπιτο του ράντσο «Έρως».

Μόνη επιθυμία της είναι τα άλογα να παραμείνουν ευτυχισμένα σε έναν δικό τους χώρο μέσα στη φύση και να βρεθούν κάποια έσοδα που θα τα βοηθήσουν.

Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόμενος θέλει να υιοθετήσει ένα από τα άλογα της Νάνσυ μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί της μέσω email στοdkourellou@gmail.com και στο Facebook: Nancy Kourellou ώστε να δρομολογηθεί και το απαραίτητο συμβόλαιο υιοθεσίας.

Κλείνοντας η Νάνσυ επεσήμανε «όταν εντοπιστεί άλογο κακοποιημένο ή εγκαταλελειμμένο πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον
Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών».

Πριν να φύγω αποχαιρετώ τα άλογα με ένα γλυκό χάδι στη χαίτη τους και ανανεώνω το ραντεβού με τη Νάνσυ για ιππασία στην παραλία της Αγίας Άννας.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις