Η ιστορία του Πρακτορείου ΟΠΑΠ της οικογένειας Μπεντεβή (βίντεο)


Το Πρακτορείο που ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ 

Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου

Εδώ και 40 χρόνια, το Πρακτορείο ΟΠΑΠ της οικογένειας Μπεντεβή στην Τρίπολη, γράφει τη δική του ιστορία… Οι γηραιότεροι αναπολούν και οι νεώτεροι μαθαίνουν… για τα γήπεδα μιας άλλη εποχής, σε ένα πισωγύρισμα στο χρόνο γεμάτο δυνατές αθλητικές αναμνήσεις!.. Παντού παλιές φωτογραφίες - ασπρόμαυρες και έγχρωμες - μεγάλων ταλέντων που κάποτε μεσουρανούσαν!.. Ανεκτίμητη συλλογή, δένει αρμονικά με το στυλ του παραδοσιακού Πρακτορείου...


Χρήστος Μπεντεβής: Πρόεδρος των Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αρκαδίας

Ο Χρήστος Μπεντεβής, Πρόεδρος των Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αρκαδίας, αναπολεί νοσταλγικά τα πρώτα βήματα στο χώρο και μοιράζεται μαζί μας στιγμιότυπα ζωής με άρωμα άλλων δεκαετιών. Η γλυκύτατη μητέρα του, κ. Βούλα, τον ακούει συγκινημένη να περιγράφει ζεστές εικόνες διανθισμένες με τις ομορφιές του παρελθόντος στην οδό Νικηταρά 11. «Μικρό παιδάκι τότε… περιφερόμουν εδώ. Διατηρώ ολοζώντανες ακόμη και σήμερα πολλές μνήμες! Το Πρακτορείο ήταν στο όνομα της μητέρας μου».

Ο Βασίλης Μπεντεβής φύλακας άγγελος της οικογένειας
Μόλις 32 ετών - από τις πρώτες γυναίκες που ξεχώρισαν σε αυτή τη δύσκολη δουλειά - ήξερε απέξω και ανακατωτά όλες τις πληροφορίες για κάθε ομάδα ενώ ήταν και πιστή φίλαθλος στις κερκίδες - ακόμη και σε παιχνίδια εκτός έδρας - εμψυχώνοντας το σύζυγο της Βασίλη Μπεντεβή(γνωστό ποδοσφαιριστή του Παναρκαδικού και της ΑΕΚ Τριπόλεως).


«Ο πατέρας μου δούλευε το Πρακτορείο και τις ώρες που ήταν απασχολημένος με τους αγώνες, τον βοηθούσε και η μητέρα μου». Το πάθος  για την μπάλα είναι παράδοση στην οικογένεια Μπεντεβή. «Ο αδελφός μου (Κώστας Μπεντεβής) συνέχισε επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο. Ασχολήθηκα και εγώ σε ερασιτεχνικό όμως επίπεδο».


Με το ίδιο μεράκι μεταδόθηκε από πατέρα σε γιο και η πρώτη σπίθα για τη συνέχεια της επιχείρησης. Μαθητής Δημοτικού, ο Χρήστος Μπεντεβής, ήταν ήδη ερωτευμένος με το μαγικό κόσμο των γηπέδων. Μόλις άφηνε τη σχολική τσάντα έτρεχε στο μαγαζί και μάθαινε τη τέχνη! Όλα εκείνα τα μυστικά για να γίνει ένας καλός Πράκτορας. Μιλούσαν άλλωστε και τα χρωμοσώματα… 

Η χρυσή εποχή του ΠΡΟ - ΠΟ
«Ουρά ο κόσμος… μέχρι να σφραγίσουμε…»

«Με το ΠΡΟ-ΠΟ είχαμε αρκετή δουλίτσα, όλη η Ελλάδα έπαιζε αυτό το παιχνίδι (δεν υπήρχε άλλο). Κάθε Παρασκευή μεσημέρι έπρεπε να παραδίδουμε όλοι τα δελτία μας στην Εμπορική Τράπεζα».
Η διαλογή (των δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ) με το χέρι ήταν μεγάλη περιπέτεια, καθώς απαιτούσε τη  συμμετοχή εκατοντάδων εκτάκτων υπαλλήλων (πολλοί φοιτητές απασχολούνταν στη διαδικασία) με εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Στοιχείο   αυθεντικότητας του κάθε δελτίου αποτελούσε, για αρκετές δεκαετίες, η ταινία ασφαλείας που του επικολλούσε ο πράκτορας. Η διαλογή γινόταν από εκατοντάδες έκτακτους συνεργάτες του ΟΠΑΠ με το χέρι, αντιπαραβάλλοντας τη νικήτρια στήλη με καθένα δελτίο ξεχωριστά. Πολλές φορές, η διαδικασία διαρκούσε όλη τη νύχτα χωρίς διακοπή ή ακόμη και τις επόμενες ημέρες. Το σύστημα, παρά τις σημαντικές δικλίδες ασφαλείας, με τρία στάδια διαλογής, – α΄, β΄ και επανελέγχου – άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο λαθών ακόμη και στο τελευταίο στάδιο. Το καθεστώς της διαλογής με το χέρι ταλάνισε τον ΟΠΑΠ για πολλά χρόνια, μέχρι να εγκαθιδρυθούν συστήματα μηχανοργάνωσης.
«Καμία σχέση δεν έχει το παρελθόν με τα σημερινά δεδομένα (τώρα έχουμε 15 παιχνίδια). Ηλεκτρονικά, ανά πάσα στιγμή, ξέρεις τα πάντα πανελλαδικά».

«Ζούσαμε μόνο με το ποδόσφαιρο… αξέχαστα χρόνια»

Αφουγκραστήκαμε αυθεντικές παλιές ιστορίες από τον κ. Χρήστο. Άλλες εποχές ρομαντικές και πιο αθώες!.. Ακούγοντας τον να τις εξιστορεί… ήλθαν στο νου σκηνές από αθάνατες ελληνικές ταινίες με τον αξέχαστο Χατζηχρήστο και το χρυσό 13άρι...



«Θυμάμαι ένα μικρό ραδιοφωνάκι όπου ακούγαμε όλοι προσηλωμένοι την αναμετάδοση. Μόλις τελείωναν τα παιχνίδια, πηγαίναμε στα γήπεδα να πάρουμε αποτελέσματα και επιστρέφαμε γρήγορα πίσω για να ακούσουμε τις βαθμολογίες και των άλλων ομάδων (τα γκολ που είχαν μπει στο ποδόσφαιρο) παρέα με 20 άτομα κοινό. Φοβερή ατμόσφαιρα, ωραίοι άνθρωποι γεμάτοι πάθος για το ποδόσφαιρο. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον!.. Μοναδικές στιγμές!.. Δεν είχαμε άλλο τρόπο ενημέρωσης, όπως είναι σήμερα, μέσω διαδικτύου».
Η κ. Βούλα χαμογελαστή πάντα στο πλευρό των παιδιών της, τα στηρίζει σε κάθε βήμα τους
Το 1974 η κ. Βούλα ξεκίνησε να εργάζεται στο Πρακτορείο ΟΠΑΠ και τον Αύγουστο του 1992 εξίσου δυναμικό είναι και το μπάσιμο του γιου της Χρήστου. Συνεταιρικά ενώνουν την κοινή τους αγάπη για το ποδόσφαιρο έχοντας στο πλευρό τους την πολύτιμη καθοδήγηση και εμπειρία του μπαμπά της οικογένειας. Το μικρό Πρακτορείο της γειτονιάς γίνεται μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία Ο.Ε. και από το 2001 μέχρι και σήμερα, το τιμόνι της επιχείρησης κρατά με συνέπεια και άριστο επαγγελματισμό ο Χρήστος Μπεντεβής.


Δυνατός γνώστης του αντικειμένου, με πληθώρα επιτυχιών στο ενεργητικό του, κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί μεταξύ πολλών Πρακτόρων. Όταν φέρεις ένα βαρύ επίθετο είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσεις ψηλά!.. Ο έμπειρος Χρήστος Μπεντεβής τα κατάφερε. Προσηλωμένος στο καθήκον με ατελείωτες ώρες εργασίας, καθημερινά και το Σαββατοκύριακο, είδε την πελατεία του πατέρα του να μεγαλώνει και τα παιδιά αυτών να κάνουν στέκι τους το Πρακτορείο. Μεγάλη υπόθεση! Πλέον συμβαδίζει με τις προσταγές της τωρινής εποχής και της τεχνολογίας, διατηρώντας συνάμα με σεβασμό, πολύτιμο θησαυρό όλες τις χρυσές συμβουλές του πατέρα του και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος. Δύσκολη δουλειά αλλά μαγευτική!.. Μελλοντικά σκέφτεται να εκσυγχρονίσει το χώρο δίχως όμως να χάσει την ιστορική του σημαντικότητα, την πλούσια συλλογή σε φωτογραφίες και το ανεκτίμητο κλασικό αρχειακό υλικό.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε τους τωρινούς ρυθμούς με σεβασμό όμως στις μνήμες μας!.. Θα σας πω μια ιστορία…
Μπαίνει στο μαγαζί ένας ηλικιωμένος κύριος. Κοιτάζοντας μια από τις φωτογραφίες…  αρχίζει ξαφνικά να βουρκώνει. Ανατρίχιασα!.. Τον ρώτησα τι συνέβη και μου είπε πως στη φωτογραφία ήταν 18 χρονών νεαρός (αθλητής). Μετανάστης στο εξωτερικό είχε 40 ολόκληρα χρόνια να επιστρέψει στην Ελλάδα και ξαφνικά βλέπει παιδικούς του φίλους σε αυτές τις φωτογραφίες. Δεν περιγράφονται με λόγια αυτά τα συναισθήματα!..».

Το τυχερό Πρακτορείο

Το πρώτο εξάρι στο Λόττο (στα πρώτα βήματα του τυχερού παιχνιδιού) στην Αρκαδία ήρθε από το Πρακτορείο Μπεντεβή. Το γούρι κρυβόταν σε ένα ομαδικό δελτίο του Πρακτορείου με καλά κέρδη για πέντε τυχερούς!..


Οι επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές και συνεχίζονται… Η οικογένεια Μπεντεβή με σκληρή δουλειά, ανθρωπιά και σεβασμό στον πελάτη, όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλη τη δική της σφραγίδα όχι μόνο σε παλιά - συλλεκτικά (πλέον) δελτία του ΠΡΟ - ΠΟ αλλά και στις καρδιές όλων!..

Δείτε στιγμιότυπο από την επίσκεψη μας στο Πρακτορείο ΟΠΑΠ της οικογένειας Μπεντεβή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις