Παράλιο Άστρος: Το αρχοντικό θερινό θέρετρο της Αρκαδίας (φωτοδιαδρομές)
Αποστολή - Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου
giotaperifanou@gmail.com
Σε ένα σύντομο οδοιπορικό στο Παράλιο Άστρος, ανακαλύπτω μια θαλασσινή κωμόπολη που με γοητεύει. Με θέα το γαλήνιο καλοκαιρινό μπλε βουτάω με μιας… στο όνειρο. Απολαμβάνω τη ζεστή φιλοξενία και τον λαμπερό ήλιο καθώς χάνομαι… κρατώντας τα σανδάλια μου στο χέρι μέσα… στα εμπνευσμένα σοκάκια. Οι ανθισμένες αυλές μοσχοβολούν και τα σπιτάκια με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές φαντάζουν ζωγραφιές σε καμβά...
Το παράκτιο Άστρος - οι ντόπιοι το αποκαλούν «νησί» - είναι χτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο αστεροειδούς σχήματος και στην κορυφή (ακριβώς πάνω από το γραφικό επίνειο) αντιστέκεται μεγαλοπρεπώς στους χρόνους ένα Κάστρο μιας άλλης εποχής, κτισμένο (σε προϋπάρχον) την περίοδο της επανάστασης του 1821.
Βόλτα στο Παράλιο Άστρος
Αρχοντικό θερινό θέρετρο της Αρκαδίας, προσφιλής προορισμός για τους τουρίστες, ενδείκνυται και για σύντομες αποδράσεις - τα Σαββατοκύριακα - καθώς απέχει από την Αθήνα 165χλμ και από το Ναύπλιο μόλις 30χλμ.
Κατά την περιήγηση μου στη μεγάλη αγκαλιά του, συναντιέμαι με χαμογελαστούς κατοίκους, οι οποίοι με καλωσορίζουν (ξανά και ξανά…) στον δικό τους επίγειο παράδεισο, σε ένα από τα «πιο όμορφα μέρη του κόσμου»!.. Κάνω χάζι στα παραδοσιακά μαγαζάκια της περιοχής, δοκιμάζω γνήσια γευστικά τοπικά προϊόντα και συνεχίζω γεμάτη ενέργεια το ταξίδι μου... σε άγνωστα μυθολογικά - ιστορικά μονοπάτια.
Σε κάθε βήμα με σκλαβώνει η αγνή καλοσύνη αυτού του ιδιαίτερου τόπου!
Σε κάθε βήμα με σκλαβώνει η αγνή καλοσύνη αυτού του ιδιαίτερου τόπου!
Ο κ. Κωνσταντίνος Λιοντής - δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή - από την πρώτη στιγμή… αναλαμβάνει χρέη ξεναγού στο Άστρος της καρδιάς του.
Με τον κ. Κωνσταντίνο Λιοντή - Πλάνο από τη συνέντευξη μας |
Στη ζεστή κουβεντούλα μας μαθαίνω πολλά και ενδιαφέροντα!.. Το Άστρος Κυνουρίας βρίσκεται μεταξύ βουνού και θάλασσας (αποτελείται από δύο χωριά, το Μεσόγειο και το Παράλιο) Από τη μια… νιώθω τη θαλπωρή του Πάρνωνα και από την άλλη… την αναζωογονητική ενέργεια του βαθυγάλανου νερού.
«Με την πρώτη ματιά σαγηνεύει… εδώ και τρεις δεκαετίες το Παράλιο Άστρος προσφέρει διακοπές διαρκείας σε Έλληνες και ξένους. Πήρε την ονομασία του από το σχήμα (άστρο) του λόφου Νησί (στην αρχαιότητα βρεχόταν γύρω - γύρω από θάλασσα) που δεσπόζει στο λιμάνι, ή δε Κυνουρία αντλεί το όνομα της από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής το γιο του Περσέα τον Κύνουρο».
Την περιέργεια μου μονοπώλησε, φυσικά και το περίφημο Κάστρο στο «νησί». Το παρατηρώ λεπτομερώς. Μοναδικό μνημείο με πανοραμική θέα!
Ήταν φρούριο και η θέση του έδινε δυνατότητα οπτικής επαφής και φυσικά επικοινωνίας με φωτιές (φρυκτωρίες) με την Ακρόπολη των Μυκηνών, το κάστρο της Ωριάς που βρίσκεται σε λόφο Ν.Α. από το Ξεροκάμπι και με το κάστρο Οριώντα ή Ρέοντα στα Δυτικά του Τυρού πλησίον της Παλαιοχώρας.
Το 1256 μ.Χ. ο Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος τελειοποίησε το φρούριο αυτό - πήρε τη μορφή του κάστρου - και το ονόμασε «Castello della estella» (estella σημαίνει αστέρι), όπου και διέμενε ο Ενετός διοικητής.
Στα μεταγενέστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο διαμορφώθηκε σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα. Έχει τετράπλευρη κάτοψη και διατηρεί μεγάλο τμήμα του οχυρωματικού περίβολου και έναν από τους οχυρούς πύργους. Σώζονται,επίσης, δύο εξωτερικές πύλες του κάστρου.
Τον 18ο αιώνα, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι (Ιωάννης, Κωνσταντίνος και Πάνος (ονομάστηκε Άκουρος, γιατί ορκίστηκε να μην κόψει τα γένια και τα μαλλιά του πριν ελευθερωθεί ο τόπος του), εύποροι έμποροι στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν κατά των Τούρκων και οικοδόμησαν στο χώρο τρεις κατοικίες, διαμορφώνοντας παράλληλα το εσωτερικό κομμάτι. Το κάστρο αντιμετώπισε με επιτυχία τον στρατό του Ιμπραήμ το 1826, αλλά καταστράφηκε ο παραθαλάσσιος οικισμός. Η ανάπτυξη του οικισμού άρχισε και πάλι μετά την αναχώρηση του Ιμπραήμ από την Ελλάδα το 1828. Οι τρεις κατοικίες του κάστρου είναι χαρακτηριστικά δείγματα της προεπαναστατικής αρχιτεκτονικής της περιοχής και σώζονται μέχρι σήμερα, οι δύο πρώτες σε ημιερειπωμένη και η τρίτη σε ερειπωμένη κατάσταση.
Στη συζήτηση μας με τον κ. Λιοντή εστιάζουμε και σε μεγάλα έργα υποδομής - ουσίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία αναμένεται να δώσουν τουριστική ώθηση στην κωμόπολη.
«Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και ανάπλαση της μαρίνας, πολλά επισκέψιμα σκάφη αναψυχής θα έχουν την καλύτερη δυνατή υποδομή. Αυτό το έργο θα γιγαντώσει την κίνηση στον τόπο μας. Ευελπιστούμε να παραδοθεί τον Ιούνιο».
Έργο ουσίας για ντόπιους και επισκέπτες, χαρακτηρίζει επίσης, και το νέο οδικό άξονα Τρίπολης - Άστρους, καθώς βελτιώνει το χρονικό χάρτη, φέρνοντας πιο κοντά την Τρίπολη με την παραλιακή Αρκαδία.
«Όταν ο δρόμος είναι σύντομος, έρχεσαι πολύ πιο εύκολα. Πόσο μάλλον για έναν τουρίστα που με άνεση και με ασφάλεια θα απολαμβάνει το ταξίδι του κινούμενος από και προς το Άστρος».
«Μακάρι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης να γίνει πολιτικό. Ειδικά για εμάς θα είναι ευχής έργο, να υλοποιηθεί σύντομα, προσφέροντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής».
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για να βοηθηθεί το Παράλιο Άστρος, σύμφωνα με τον κ. Λιοντή, υπάρχουν ακόμη βασικές υποδομικές ελλείψεις «όπως οι οδικοί άξονες Άστρους - Άργους και Άστρους - Τριπόλεως (υπολείπονται τμήματα που χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης)».
Οι εκπλήξεις στο Παράλιο Άστρος
Εκτεταμένες χρυσαφένιες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά. Ανοίγω "Πόρτες"… σε άλλους… υδάτινους κόσμους… ανεπανάληπτης δροσιάς και χαλάρωσης. Εκεί… οδηγούμαι σε μια απ' τις πιο όμορφες παραλίες της ανατολικής Πελοποννήσου (σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Νότια του Παραλίου Άστρους). Ατελείωτη όαση καλοκαιριού σιγοψιθυρίζει τη δική της ιστορία...
Πρόκειται για την παλιά εκβολή της Λίμνης Μουστού, σήμερα είναι ανενεργή. Από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα μαθαίνω πως "ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος της περιοχής είναι αυτός του Μουστού.
Βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Άστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τη λίμνη του Χερρονησίου. Η λίμνη Μουστού είναι μικρή και ρηχή και επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια - τάφρους. Η λίμνη Χερρονησίου σχηματίζεται από τα νερά της πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί άμεσα με τη θάλασσα.
Βρίσκεται στο κέντρο του όρμου του Άστρους, πίσω από μία αμμώδη παραλία. Περιλαμβάνει δύο λίμνες, τη λίμνη του Μουστού και μία μικρότερη τη λίμνη του Χερρονησίου. Η λίμνη Μουστού είναι μικρή και ρηχή και επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια - τάφρους. Η λίμνη Χερρονησίου σχηματίζεται από τα νερά της πηγής που αναβλύζουν από τις παρυφές του ομώνυμου λόφου και επικοινωνεί άμεσα με τη θάλασσα.
Οι προαναφερόμενες «Πόρτες» ανήκουν στη λίμνη του Μουστού (υπάρχει όμως και άλλη «Πόρτα» νοτιότερα). Και οι δύο αποτελούν έργο της περιόδου Όθωνα γύρω στη δεκαετία του 1830, η περιοχή σύμφωνα με χάρτη της Γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας ήταν και είναι ελώδης και αποτελούσε μάστιγα για την ευρύτερη περιοχή από την ασθένεια της ελονοσίας, η διαμονή του Όθωνα στο Ναύπλιο 1833-1834 (πρωτεύουσα της Ελλάδας) ήταν τραυματική - όπως αναφέρεται από βιογράφους του - λόγω του ότι προσεβλήθη η σύζυγος του Αμαλία από την παραπάνω ασθένεια κατά την επίσκεψη στο προσωπικό του φίλο Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο το 1833.
Έτσι, λοιπόν και μετά τη μεταφορά της έδρας του κράτους στην Αθήνα, ο Όθωνας αποφάσισε να αποξηράνει τη Λίμνη του Μουστού, σύμφωνα με τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών της περιόδου 1834-1839 (Γενικά Αρχεία του Κράτους), η λογική της μελέτης ήταν να φτιάξουν ελεγχόμενη εκβολή με ρυθμιζόμενη λεκάνη (Lock) απορροής στα πρότυπα της τεχνικής που εφαρμόζονταν στη Γερμανία κατά κόρο σε ποτάμια και λίμνες. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η αντίληψη περί στεγανοποίησης της λίμνης ήταν εσφαλμένη και εγκαταλείφθηκε η ιδέα του μεγαλεπήβολου έργου της αποξήρανσης, παραμένει όμως η κατασκευή (Πόρτες) ένα θαυμάσιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα της Μετεπαναστατικής περιόδου που χαρακτηρίζει τη γύρω περιοχή.
Παραλία Πόρτες στο Παράλιο Άστρος |
Στη παραλία Πόρτες στο Παράλιο Άστρος θα βρείτε εξοπλισμένες καντίνες και αλμυρίκια και θα απολαύσετε το μπάνιο και τη δροσιά. Το μεσημέρι μόλις αρχίζει και πιάνει μπάτης οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ έχουν την τιμητική τους. Θα περάσετε συναρπαστικά την ώρα σας βλέποντας τις φιγούρες των kite-surfers και windsurfers!
Παραλία Πόρτες με kitesurfers |
Στο μικρό πετρόχτιστο λιμανάκι που θα αντικρίσετε, στις Πόρτες τα νερά είναι πιο βαθιά και αν δείτε γυμνιστές μην εκπλαγείτε! Η παραλία είναι άλλωστε πολλών χιλιομέτρων!.. Πάντα υπάρχει χώρος για όλους!
Στο Παράλιο Άστρος θα δοκιμάσετε πολλές δραστηριότητες από αθλητικές μέχρι πιο χαλαρωτικές όπως, ψάρεμα και περιπάτους για ατελείωτο ρομάντζο στα σοκάκια του Νησιού και του γραφικού πλακόστρωτου πεζόδρομου!..
Οι προσεγμένοι χώροι εστίασης που θα ζήλευαν και τα πιο κοσμικά νησιά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα και τα ραγδαία αναπτυσσόμενα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου με γερά τουριστικά θεμέλια.
Στο Παράλιο Άστρος θα δοκιμάσετε πολλές δραστηριότητες από αθλητικές μέχρι πιο χαλαρωτικές όπως, ψάρεμα και περιπάτους για ατελείωτο ρομάντζο στα σοκάκια του Νησιού και του γραφικού πλακόστρωτου πεζόδρομου!..
Οι προσεγμένοι χώροι εστίασης που θα ζήλευαν και τα πιο κοσμικά νησιά, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια για όλα τα γούστα και τα ραγδαία αναπτυσσόμενα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνθέτουν την εικόνα ενός τόπου με γερά τουριστικά θεμέλια.
Ο κ. Λιοντής με ενημερώνει, επίσης, πως κατά τη διάρκεια του θέρους λειτουργεί ένα υπαίθριο θέατρο, το οποίο συγκεντρώνει τα βλέμματα ντόπιων και τουριστών, ως ένας από τους βασικότερους πολιτισμικούς χώρους, φιλοξενώντας πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Βολεύομαι αναπαυτικά στις χαλαρωτικές θαλασσί μαξιλάρες του «Astros Beach», εκεί ακριβώς όπου η πολυτέλεια και η άνεση γίνονται πραγματικότητα, στην καρδιά του Παράλιου Άστρους. Νιώθω βασίλισσα! Η περιποίηση του ευγενικού προσωπικού και το άψογο service, σε ατμόσφαιρα πολυτελής διαμονής δημιουργούν… ένα από το πιο ειδυλλιακά Σαββατοκύριακα στις μέχρι τώρα εξορμήσεις μου.
Απαθανατίζω την κάθε στιγμή… χαζεύοντας την πανέμορφη γοργόνα Σθενώ, τα παραδοσιακά ψαροκάικα που αγκυροβολούν στο φυσικό λιμανάκι συντροφιά με ένα ζευγάρι ζωηρών πουπουλένιων γλάρων και χάνομαι σε ατελείωτες σκέψεις… για το Άστρος της θάλασσας.
Όλα εδώ μοιάζουν τόσο διαφορετικά… πιο ανέμελα… πιο αισιόδοξα!.. Λίγο πριν την επιστροφή χαίρομαι την τσαχπινιά και τις καντάδες του κ. Γιώργου.
Αποχαιρετώ με την υπόσχεση να επιστρέψω πάλι!..
Αποχαιρετώ με την υπόσχεση να επιστρέψω πάλι!..
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Όλα τα σχόλια αποτελούν προσωπικές απόψεις των συμμετεχόντων και με κανέναν τρόπο δεν εκφράζουν την άποψη του ΜΠΛΟΓΚ.
Σε κάθε περίπτωση όμως διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύουμε σχόλια τα οποία είναι υβριστικού ή συκοφαντικού περιεχομένου.