Η Ημερίδα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας


Με την ευχή «η προσπάθεια όλων - του αγροτικού κόσμου, της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων Υπηρεσιών - Φορέων να οδηγήσει τη γεωργία στη θέση που της αξίζει», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η Αγροτική Ημερίδα που διοργάνωσαν ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το περασμένο Σάββατο (24 Μαρτίου) το απόγευμα, στην Τοπική κοινότητα Στροφυλιάς.
Οργανώσεις παραγωγών, νέες καλλιέργειες, αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, παραγωγή και μεταποίηση, προοπτικές της καλλιέργειας των οσπρίων, βιολογική καλλιέργεια - μύθοι και πραγματικότητα, βιολογική καλλιέργεια ελιάς και αμπέλου, ήταν μεταξύ άλλων τα κύρια θέματα που αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν εκτενώς από τους πολύ έμπειρους και καταρτισμένους ομιλητές της ημερίδας.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός ο οποίος, αφού καλησπέρισε το κοινό και ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για τη τιμητική παρουσία τους στην περιοχή επισήμανε, ότι ως Αρχή ποντάρουν στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας αλλά και ανάπτυξης αυτού του σημαντικού τομέα στη περιοχή, φροντίζοντας αρχικά να ενημερώσουν σωστά τον αγροτικό πληθυσμό (ένας από τους κύριους στόχους και της ημερίδας). Ενώ επισήμανε πως δεν ήθελαν να καλέσουν πολιτικά πρόσωπα αλλά μόνο εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κωνσταντίνος Μπλουκίδης από το Γεωργικό Επιμελητήριο ο οποίος είπε ότι ο Φορέας του είναι στη διάθεση του Δήμου σε ο,τι χρειαστεί συμβάλλοντας στην προσπάθεια τους για την αγροτική ανάπτυξη.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Νίκος Αρβανίτης παρουσίασε το περιεχόμενο και τα θέματα τη ημερίδας. Μίλησε για το στόχο τους να ενημερώσουν - προβληματίσουν κινητοποιώντας τόσο τον αγροτικό κόσμο όσο και τους αρμόδιους Φορείς. Εστίασε στα όσα θα αναφερθούν αναλυτικότερα οι ομιλητές:  στη χρησιμότητα ύπαρξης ώστε να λειτουργήσει θετικά και με επιτυχία η παραγωγική διαδικασία, στην ανάγκη ύπαρξης προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές, στους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς (χρηματοδοτούμενα προγράμματα και σε ποια προϊόντα), για τις νέες καλλιέργειες, τα προβλήματα στην παραγωγή, τη χρησιμότητα και ανάπτυξη αρωματικών αλλά φαρμακευτικών φυτών, σε πετυχημένα παραδείγματα καλλιέργειας στο Αγρίνιο καθώς και στην μεγάλη επιστροφή του κοινού αλλά και των αγροτών στα όσπρια και σε προϊόντα που αφορούν κατά κύριο λόγο τη Μεσογειακή Διατροφή. 

Συνεχίζοντας τόνισε πως πρέπει όλοι να ποντάρουμε στα προϊόντα της περιοχής μας, στρεφόμενοι και προς τη βιολογική καλλιέργεια - βιολογική γεωργία, καταλήγοντας στο γεγονός ότι η αγροτική καλλιέργεια έχει τη δυνατότητα και μπορεί να επεκταθεί.
Πρώτη ομιλήτρια η κ. Αναστασία Μακρή, υπάλληλος του Τμήματος Πυρηνοκάρπων - Μηλοειδών Δ/νσης ΠΑΠ, Δενδροκηπευτικών ΥΠΑΑΤ, άνοιξε επίσημα τις ομιλίες της ημερίδας, με θέμα τις οργανώσεις παραγωγών, οπωρολαχανικά - νέες καλλιέργειες. Στα πλαίσια της ομιλίας της εξήγησε ότι ο τομέας των οπωροκηπευτικών αντιπροσωπεύει το 3% των καλλιεργούμενων εκτάσεων γεωργικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μίλησε για τη συμβολή των οργανώσεων παραγωγών, τους στόχους των επιχειρησιακών προγραμμάτων (προγράμματα παραγωγής, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος), προγράμματα παραγωγής (μέσα συλλογής προϊόντων, συστήματα άρδευσης), βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας - της εμπορίας, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων (ασφάλιση παραγωγής), περιβαλλοντικές δράσεις, βιολογική μέθοδος παραγωγής - ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας - κατάρτιση, συμβουλές και τεχνική βοήθεια.
Ανέλυσε τα επιχειρησιακά προγράμματα για την ενίσχυση των αγροτών (υποβολή αιτήσεων μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου - έγκριση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου), για το Επιχειρησιακό Ταμείο (χρήσιμο μόνο για τη χρηματοδότηση των δαπανών του επιχειρηματικού προγράμματος), το βαθμό οργάνωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η Ελλάδα κινείται σε χαμηλό επίπεδο στο 12%). Ανέλυσε προτάσεις που αφορούν τον εμπορικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό.
Τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, η παραγωγή  μεταποίηση - προοπτικές ήταν το κύριο θέμα του δεύτερου ομιλητή Γεωπόνου, πρ. Προϊσταμένου Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου – ΕΘΙΑΓΕ κ. Ηλία Ντζάνη, ο οποίος αφού προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή της χρησιμότητας των Φυτών από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, επικέντρωσε στο πως μπορούμε να οργανώσουμε τη μικρή μας παραγωγή. Μίλησε για τομείς χρήσης των αρωματικών φυτών (φαρμακευτική, αρωματοποιία, κοσμολογία, ποτοποιία, βιομηχανικά τρόφιμα), τη χρήση τους, τη ονομασία τους σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αιθέρια έλαια (τεράστιος κλάδος στην καινούργια Βιομηχανία), στο νέο χρηματικό ενδιαφέρον  αλλά και το εμπορικό - βιομηχανικό κομμάτι. 
Επικεντρώθηκε στις διεθνείς τάσεις (περιορισμός, απαγόρευση της ελεύθερης συγκομιδής, συνταγογράφηση) ενώ απάντησε και σε χρήσιμα ερωτήματα του τύπου: που θα καλλιεργήσουν οι ενδιαφερόμενοι (οριοθέτηση περιοχής, καλλιεργητικό ιστορικό, ανάλυση νερού, καταστροφή υποδομών), ποια είδη καλλιεργούνται (επιτόπια έρευνα της τοπικής χλωρίδας), καλλιεργητικές τεχνικές, τεχνογνωσία, ιδιαίτερες αλλά και γενικές απαιτήσεις της καλλιέργειας (δεν απαιτεί πολύ γόνιμα εδάφη καθώς (αυτού του είδους τα φυτά) δεν ανέχονται υπερβολική υγρασία. Μεθόδους καλλιέργειας (αποξήρανση κ.α.), τον εξοπλισμό - κεφάλαιο για την επένδυση, τις αποδόσεις (είδος, ποικιλία, εδαφοκλιματικές συνθήκες, διαθέσιμα μέσα, νερό κ.α.), και αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα.  
Σύμφωνα με τον κ. Ντζάνη υπάρχουν 6.000 είδη φυτών στην Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν ένα μεγάλο τμήμα αυτών με μεθοδικότητα και αξιοπιστία ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Αναφέρθηκε επιπλέον στο παράδειγμα της αγροτικής ομάδας Αγρινίου η οποία καλλιεργεί με επιτυχία διάφορα είδη φυτών όπως βασιλικό, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, κολλιτσίδα, ύστυπο, καλεντούλα, στέβια κ.α. Παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις καλλιέργειες και τους τρόπους παραγωγής του Αγρινίου καταλήγοντας στο ότι «οι μονάδες όπου καλλιεργούνται τα φυτικά είδη είναι απλές και δεν απαιτείται εξειδικευμένο μηχάνημα αξιοποίησης». 
Η κ. Μακρή ξαναπήρε το λόγο αναλύοντας τις νέες καλλιέργειες (και συμπληρωματικές) που και πως μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή. Εστιάζοντας στην παραγωγή - καλλιέργεια βατόμουρων, μύρτιλων, ροδιών, φραγκοστάφυλων για τη δημιουργία μαρμελάδας και χυμών. Ενώ ανέλυσε και την επένδυση στα μανιτάρια (υψηλής διατροφικής αξίας) διακρίνοντας την καλλιέργεια των πλευρώτους ως πιο εύκολη αλλά και αυτή τη τρούφας (πιο χρονοβόρα και οικονομικά απαιτητική, εξαιρετικό όμως γαστρονομικό προϊόν - βιολογικής καλλιέργειας με ζήτηση στο εξωτερικό). Για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά εστίασε στο ιππαφαές, την αρώνα, τη στέβια και την αλόη κάνοντας αναφορά και σε διάφορα προγράμματα ενισχύσεων.
Για τις προοπτικές της καλλιέργειας των οσπρίων μίλησε ο γεωπόνος κ. Αντώνης Παλαιολόγος, ξεκινώντας από την ιστορία τους και την εξέλιξη τους διαχρονικά στο χρόνο. Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι διατροφής στο μεσογειακό τρόπο ζωής, διακρίνονται σε ξηρικά και ποτιστικά όσπρια. Ανέλυσε τον τρόπο καλλιέργειας τους, τους ανασταλτικούς παράγοντες, τη βιολογική γεωργία πάνω στα όσπρια, τις οικολογικές απαιτήσεις. Παρουσίασε το ρεβίθι στην κτηνοτροφία αλλά και τα σημαντικότερες ελληνικές ποικιλίες του.
Τελευταίος ομιλητής ο κ. Στάθης Σταυριανός, προϊστάμενος Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης με αντικείμενο ανάπτυξης τη βιολογική γεωργία, τους μύθους και την πραγματικότητα αλλά και τη βιολογική καλλιέργεια ελιάς και αμπέλου. Ο κ. Σταυριανός τόνισε «ότι πάνω από όλα ο γεωπόνος πρέπει να στέκεται δίπλα στον αγρότη, να είναι συνεχώς κοντά του». Μίλησε για τη συμβατική γεωργία μεγάλης κλίμακας από την Κεντρική Αγροτική Πολιτική, για το ανταγωνιστικό περιβάλλον (απαιτείται ποιότητα στα προϊόντα - γεωργικά - ελαιόλαδο). Ανέλυσε φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, υποκειμενικά και μετρήσιμα, τι είναι η βιολογική γεωργία και πως δένει με τη συμβατική (την κανονική), τις αρχές για να επιτευχθεί αποδοτικά η βιολογική καλλιέργεια, στόχους (παραγωγή, ασφάλιση τροφίμων υπό καλές συνθήκες υγιεινής), την αλυσίδα εφοδιασμού, τις δραστηριότητες που εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του Καν. (ΕΚ) 834/2007, τους αυστηρούς κανόνες σεβασμού του περιβάλλοντος, τη νομοθεσία που διέπει τη βιολογική γεωργία στην Ε.Ε και την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε επίσης στο βιολογικό οίνο ενώ επισήμανε για τα βιολογικά προϊόντα, ότι απαιτούν περισσότερη δουλειά και ειδικές γνώσεις ενώ τα συμβατικά μεγαλύτερα κεφάλαια και υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Ανέλυσε το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα εστιάζοντας στο νέο ευρωπαϊκό λογότυπο που πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλα τα προϊόντα (βιολογικής καλλιέργειας) καθώς και στον κωδικό οργανισμού ελέγχου.
Κλείνοντας ανέλυσε τους μύθους και την πραγματικότητα που αφορούν τα βιολογικά προϊόντα (πώς να παράγονται, τις προϋποθέσεις εξάπλωσης της βιολογικής καλλιέργειας, οικονομική ενίσχυση των καλλιεργητών, κατάλληλη υποδομή, διεξόδους στην αγορά, διακίνηση - εμπόριο των βιολογικών, ενημέρωση των αγροτών για τη βιωσιμότητα της μεθόδου). Απαιτείται οργάνωση της βιολογικής γεωργίας στα γεωπονική εκπαίδευση, διεξαγωγή ερευνών, ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και ευαισθητοποίηση σε θέματα περιβάλλοντος.
«Τα βιολογικά προϊόντα που εξάγουμε είναι σε πολύ καλή κατάσταση με εξαιρετική ποιότητα, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», εξήγησε ο κ. Σταυριανός.
Ενδιαφέροντα, κατατοπιστικά και χρηστικά όλα τα θέματα ανάπτυξης της ημερίδας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και γερή βάση στους ενδιαφερόμενους να ενισχύσουν - αναπτύξουν τις αγροτικές επενδύσεις ή να καταπιαστούν με ένα νέο τύπο καλλιέργειας που θα τους επιφέρει εν καιρό σημαντικά κέρδη από ομάδες καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Καντζούρας, Νίκος Μουστάκας και Γιάννης Στεργίου των Δημοτικών Ενοτήτων (Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων), ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τζαχρήστος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Θανάσης Λεοντής και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αντώνης Μπάρετ, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, παραγωγοί, γεωπόνοι και πολλοί νέοι και νέες αγρότες.
Ήταν μια άξια πρώτη απόπειρα του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στα πλαίσια της στήριξης της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί αυτή η σημαντική δράση και να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Δεν μπορέσαμε να "ντύσουμε" το ρεπορτάζ με σχετικό φωτογραφικό υλικό από την ημερίδα λόγω του δαίμονα του διαδικτύου. Ζητούμε την κατανόηση σας!!! Ευχαριστούμε θερμά!!!

Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις