Μοναδικό υπερθέαμα η Λαμπαδηφορία των Ναυτοπροσκόπων της Λίμνης


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Και φέτος το έθιμο της λαμπαδηφορίας - νυχτερινή πομπή κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούν αναμμένες λαμπάδες - αναβίωσε μοναδικά, χάρη στο κέφι και τη ζωντάνια των Ναυτοπροσκόπων του 1ου Συστήματος της Λίμνης, στους γραφικούς δρόμους της θαλασσινής Λίμνης, χαρίζοντας σε όλους ένα μοναδικό φωτεινό υπερθέαμα.
Με την πολύτιμη καθοδήγηση του Αρχηγού και Υπαρχηγών του Συστήματος, την περασμένη Κυριακή (25 Μαρτίου), συμμετέχοντας και τα τρία τμήματα του Συστήματος η Αγέλη με τα λυκόπουλα, η Ομάδα με τους προσκόπους, η Κοινότητα με τους ανιχνευτές, οι Βαθμοφόροι αλλά και τα δραστήρια μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, ακολούθησαν μια διαδρομή μέσα και έξω από την πόλη με εκκίνηση στις οχτώ περίπου το βράδυ για μια ολόκληρη ώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκινώντας απ’ το Ασκητήριο του Οσίου Χριστόδουλου, τα παιδιά του Συστήματος κατέβηκαν με άριστο βηματισμό και φροντισμένη παράταξη το κεντρικό οδικό δίκτυο - την είσοδο της Λίμνης, έστριψαν αριστερά με κατεύθυνση στον παράλληλο δρόμο της παραλίας, φτάνοντας μέχρι και στο τέλος του. Ευθύς αμέσως, πάντα κρατώντας τις αναμμένες λαμπάδες κινήθηκαν δεξιά προς το λιμάνι, περπατώντας κατά μήκος όλη τη παραλία μέχρι και το Προσκοπείο.
 Η ανοιξιάτικη βραδιά «ντύθηκε» με φως, δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αναζήτησης άλλων εποχών σε συνδυασμό με τα υπέροχα αρώματα των λουλουδιών της εποχής και το απαλό μπλε - ασημί του Ευβοϊκού.
Πολύ γλυκειά και χαριτωμένη η εικόνα και των μικρότερων παιδιών του Συστήματος των λυκόπουλων που έδωσαν τι δική τους ξεχωριστή νότα σε αυτό το ιδιαίτερο έθιμο.
Μπράβο παιδιά και του Χρόνου!!! 


Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας – Συμβολισμός

Το έθιμο της λαμπαδηφορίας πηγάζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχαν συνδυάσει την Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους, την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Οι έλληνες που θέλανε να μεταφέρουνε το μήνυμα της επανάστασης, "σκαρφιστήκαν" την ιδέα της λαμπαδηφορίας. Έτσι σιγά - σιγά το βράδυ της 24ης Μαρτίου του 1821 με δάδες στα χέρια, ο λαός διέδωσε το μήνυμα, φωτίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Γιώτα Περήφανου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις