Editorial: Αυστηρότερες οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων


της Γιώτας Περήφανου &

του Γιάννη Δραπανιώτη

Ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο σύνολό του και προστατεύει τα ζώα από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση για κερδοσκοπικό σκοπό.
Μελετώντας προσεκτικά της σημαντικότερες αλλαγές του νόμου, ευθύνη για την προστασία των ζώων έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς προβλέπετε προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως τρία ευρώ με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για πρόγραμμα – καταφύγιο αδέσποτών.
Φυσικά να επισημάνουμε ότι οι Δήμοι μας έπρεπε ήδη να έχουν μεριμνήσει για τη δημιουργία ειδικών χώρων φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε συνεργασία και με τους κτηνιάτρους (κατά τόπους) ώστε να μην βλέπουμε τις εικόνες ντροπής που υπάρχουν σε πολλές περιοχές και θέτουν ουσιαστικά σε κίνδυνο ακόμη και τη δημόσια Υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Επίσης στο συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται η (παράδοση) ιδιόκτητου ζώου στο Δήμο, αν κάποιος δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί για διαφόρους λόγους να το κρατήσει, ώστε να μην το εγκαταλείψει στη μοίρα του. Βασική προϋπόθεση βέβαια ο Δήμος να έχει εγκαταστάσεις.
Να επισημάνουμε πως η ευθύνη διαχείρισης αδέσποτων δεν ανήκει πλέον μόνο στους ΟΤΑ, αλλά και στα φιλοζωικά σωματεία, που θα μπορούν να συνεργάζονται με τους κατά τόπους φορείς.
Τέλος το θετικότερο σημείο του νέου νόμου - το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα - είναι ότι οι ποινές για όσους κακοποιούν, βασανίζουν και θανατώνουν ζώα (η μόνη διάταξη του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή) γίνονται πια πολύ αυστηρές.
Ας ελπίσουμε τώρα που διαμορφώθηκε και το ανάλογο νομικό πλαίσιο από την πολιτεία οι Δήμοι να δείξουν πως πραγματικά έχουν υψηλό επίπεδο πολιτισμού και ευαισθησίας.
Σας παραθέτουμε το νέο νόμο καθώς και τις κυρώσεις που προβλέπονται.
Για το νόμο πατήστε ΕΔΩ
Για τις κυρώσεις πατήστε ΕΔΩ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις