Από το ένα Προκόπι στο άλλο - Από το Urgup της Καππαδοκίας στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας


Επτά χρόνια πέρασαν από την αδελφοποίηση του τότε Δήμου Κηρέως και του Urgup Καππαδοκίας της Κεντροανατολικής Τουρκίας. Δεδομένου ότι το σκεπτικό και η φιλοσοφία των αδελφοποιήσεων στηρίζεται σε ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις αμοιβαιότητας των δύο αδελφοποιημένων πλευρών (τόπων), ο συνδετικός κρίκος της συγκεκριμένης αδελφοποίησης δεν ήταν άλλος από το χαρισματικό και πασίγνωστό για την ιερότητα του Όσιο Ιωάννη το Ρώσο, ο οποίος απολάμβανε της εκτίμησης της πλατιάς μάζας τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων του Urgup.
Η αδελφοποίηση είχε πραγματοποιηθεί από τον τότε Δήμαρχο Κηρέως Γιώργο Τριάντη και τον αντίστοιχο τότε Δήμαρχο του Urgup. Οι διεργασίες ωστόσο αδελφοποίησης είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, από της προηγηθείσης Δημαρχίας του Δημάρχου Πρόδρομου Ενωτιάδη. Στα πλαίσια των εθιμοτυπικών πλέον σχέσεων, επαφών και πολιτιστικών ανταλλαγών, συνεχίζοντας το θεσμό της αδελφοποίησης έγινε η επίσκεψη αυτές τις μέρες, αποστολής της Δημοτικής Αρχής και Παραγόντων του Καππαδοκικού Urgup
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΛΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ URGUP (ΠΡΟΚΟΠΙ) ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Επικεφαλής ο σημερινός Δήμαρχος του Urgup Fahri Yildiz συνοδευόμενος κι’ από τη σύζυγο του. Η αποστολή αποτελούμενη συνολικά από δεκαπέντε άτομα, εκ των οποίων εκπρόσωπος του Τουρκικού Τύπου αλλά και η υπεύθυνη Επικοινωνίας - οργανώτρια και συντονίστρια των επαφών (και διερμηνέας) κ. Δέσποινα Παπανδρέου.
Οι αδελφοποιητοί επισκέπτες κατέφθασαν με πούλμαν και μέσω Χαλκίδος διανύοντας τις ομορφιές του Κανδήλιου Όρους, συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Κηρέως Γιάννη Καντζούρα κατέληξαν σε παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα της Λίμνης (Δευτέρα 19 Μαρτίου). Στις 7:00 το βράδυ σε πανηγυρική τελετή στο Δημοτικό νεοκλασικό κτίριο Μελά (στη Λίμνη), την αποστολή υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός με τα των Αντιδημάρχων κ.κ. Στεργίου, Μουστάκα και Στάμου, λοιπών παραγόντων του Δημοτικού Συμβουλίου, τέως Δημάρχων Κηρέως κ.κ. Ενωτιάδη και Τριάντη, Αρχών του τόπου (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) και προσωπικοτήτων της πόλης, Φορέων δημοσιογράφων κ.α.
Σε μια πρωτοκολική αλλά εξίσου θερμή και σεμνή εκδήλωση με τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις των δύο αδελφοποιητών σημερινών Δημάρχων Μαντουδίου - Λίμνης Αγίας Άννας και Urgup, των δύο τέως Δημάρχων Κηρέως και λοιπών των δύο πλευρών, με το συντονισμό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Τζαχρήστου, διεξήχθη το τελετουργικό της εκδήλωσης.
Ένα διάχυτο πνεύμα αδελφοσύνης επικράτησε μέσα στην αίθουσα και έγινε αντιληπτό, ότι όταν οι λαοί θέλουν να ομονοήσουν και να συνυπάρξουν αντιπαρέρχονται ειρηνικά τις βουλές και τα σχέδια των μεγάλων Κυβερνητών του Πλανήτη.
Στο τέλος της τελετής έγινε ανταλλαγή συμβολικών αναμνηστικών και δώρων από τις δύο μεριές με τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενώ στη διάρκεια φιλικής παροχής του μπουφέ δόθηκε η ευκαιρία να αναπτυχθούν συζητήσεις, ευχές και εγκάρδιες χειραψίες. Ακολούθησε παράθεση δείπνου από το Δήμο στους φιλοξενουμένους.
Την επόμενη μέρα (Τρίτη 20 Μαρτίου) το πρωί, η αποστολή των επισκεπτών είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα μικρό περίπατο περιδιαβαίνοντας τη γραφική Λίμνη, συνοδευόμενοι από του Δημάρχου κ. Ψαρρού και Αντιδημάρχου κ. Στεργίου καταλήγοντας στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. 
Μια κατατοπιστική ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και αναδρομή στην ιστορία και λαογραφία της Λίμνης, έγινε από τον Επιμελητή του Μουσείου Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιο», εντυπωσιάζοντας τους φιλοξενουμένους. Στο βιβλίο επισκεπτών, ο Δήμαρχος του Urgup κατέγραψε το θαυμασμό του  για την άψογη οργάνωση του χώρου, επιθυμώντας να διέθετε και η πατρίδα του ένα παρόμοιο Μουσείο.
Συνεχίζοντας της λαογραφική τους ενημέρωση επισκέφτηκαν τη γειτονική Συλλογή Παραδοσιακής Ενδυμασίας του κ. Ανδρέα Πέρη Παπαγωργίου, ενθουσιασμένοι από την ομορφιά της Συλλογής και την ευγενική τους ξενάγηση. 
Η γραφική βόλτα στη Λίμνη ολοκληρώθηκε με στάσεις στη Πλατεία Ηρώων, Εθνικής Αντίστασης και στο μνημείο της Λέλας Καραγιάννη. Ευθύς αμέσως με τις καλύτερες εντυπώσεις αποχαιρέτησαν την παραδοσιακή και φιλόξενη Λίμνη κατευθυνόμενοι στο Δημοτικό Κατάστημα Μαντουδίου και στο Προκόπι στο Προσκύνημα του συμπατριώτη τους Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Ευχαριστούμε θερμά για τη παραχώρηση επιπλέον φωτογραφικού υλικού το καλό μας συνάδελφο δημοσιογράφο της Τουρκικής αποστολής και την κ. Δέσποινα Παπανδρέου

Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις