Νέο Λαογραφικό Μουσείο στη Στροφυλιά - Έγινε αποδεκτή η δωρεά του Καθηγητού Νικολάου Τσίτσα


Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - που συνεδρίασε τη Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου - έγινε δεκτή η προσφορά παραχώρησης σημαντικής Λαογραφικής - Εθνοσυλλογής (18ου έως 20ου  αιώνα) του κ. Νικόλαου Τσίτσα, Καθηγητού του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Η συλλογή προορίζεται να φιλοξενηθεί στο κέντρο του νέου Καλλικρατικού Δήμου, στη Στροφυλιά και αποτελείται από 5.000 συνολικά κομμάτια ιστορικής και λαογραφικής αξίας, τα οποία είναι μια ευγενική δωρεά του κ. Τσίτσα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Α. Ριτσώνης
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Ριτσώνης πρόκειται για αντικείμενα συλλεκτικά, από τα οποία με τη βοήθεια ειδικών ξεχώρισαν 200 κομμάτια τα οποία και θα φροντίσουν σύντομα να στεγάσουν σε μια αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου της Στροφυλιάς. Παράλληλα θα υπάρξει και ειδικός χώρος για τη στέγαση γραφείου. Όταν πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να παραχωρήσει και δεύτερη αίθουσα για τις υποδομικές και λειτουργικές ανάγκες της έκθεσης.
Η πλούσια συλλογή, αφού καταγραφεί - ελεγχθεί και από έναν μουσειολογό θα φιλοξενηθεί στο χώρο που επιλέχθηκε, με την επιμέλεια μιας επιτροπής αποτελούμενης από Δημοτικούς Συμβούλους (δύο της Δημοτικής Αρχής και έναν της Αντιπολίτευσης, Γραμματέα, Πρόεδρο του Μουσείου τον εκάστοτε Δήμαρχο και Γενικό Επιμελητή το δωρητή κ. Τσίτσα). Μόλις ολοκληρωθεί και επίσημα η σύσταση της επιτροπής θα μπει σε τελική ευθεία η δρομολόγηση της παράδοσης, καταγραφής και τοποθέτησης του υλικού. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΕΘΝΟΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ

Τα 200 αντικείμενα της συλλογής θα φιλοξενούνται μόνιμα στη Στροφυλιά ενώ τα υπόλοιπα θα φυλαχτούν με ασφάλεια σε ειδικούς χώρους, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν κριθεί απαραίτητο σε διάφορες πολιτιστικές παρουσιάσεις και εκθέσεις.
Ο Καθηγ. Ν. Τσίτσας - δωρητής της συλλογής
Εξωτερικά του χώρου όπου θα στεγαστεί η συλλογή θα τοποθετηθεί ειδική πλακέτα, όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών του Νικολάου και της Κωνσταντίνας Τσίτσα» οι οποίοι με αγάπη και σεβασμό προχώρησαν σε αυτή την ευγενική κίνηση, επιθυμώντας η περιοχή να αποτελέσει κέντρο τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι προϋποθέσεις που έθεσαν οι δωρητές - δωρεά με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ασφάλεια του υλικού, άμεση στέγαση και αξιοποίηση της συλλογής -  έγιναν αποδεκτές από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Καλορίζικη η νέα συλλογή στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας με την ευχή να τη χαρούμε σύντομα!!!

Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις