Η προστασία - φύλαξη και ανάδειξη της αρχαίας Κηρίνθου στα άμεσα σχέδια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας


Η φύλαξη και προστασία του ιστορικού χώρου της αρχαίας Κηρίνθου αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα ζητήματα - που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 9 Απριλίου) του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, στα πλαίσια της ενημέρωσης για τον πολιτισμό και την έρευνα στην Αρχαία Κήρινθο.
Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν την εν λόγω περιοχή και με ομόφωνη απόφαση του Σώματος (Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης) θα πρέπει να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στον επόμενο μήνα.  
Ο κ. Β. Καρατζάς
Σημαντική ήταν η παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κηρίνθου Βασίλη Καρατζά, ο οποίος κατέδειξε αμέτρητα περιστατικά καταπάτησης των αρχαίου χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναφέρθηκε σε λαθραίες ανασκαφές από αρχαιοκάπηλους, ζητώντας την άμεση φύλαξη της περιοχής.
«Ο Δήμος πρέπει να μεριμνήσει άμεσα επί του θέματος. Φαίνεται πως σχέδια της αρχαίας Κηρίνθου έχουν πολλοί επιτήδειοι, οι οποίοι δεν δίστασαν να δηλητηριάσουν του σκύλους - φύλακες στα γειτονικά σπίτια αλλά και να βάλουν φωτιά στη γέφυρα όπου πραγματοποιούσαμε όλες μας τις εκδηλώσεις. Οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζάς αποτυπώνοντας την πραγματικότητα.    
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής και αρχαιολόγος Άγγελος Ριτσώνης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της Αρχαίας Κηρίνθου, στο μεγάλο και σπουδαίο παρελθόν της, για τις αρχαιότητες στο έδαφος αλλά και τα τείχη της ζήτησε την ένταξη τουλάχιστον 200 στρεμμάτων του χώρου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αναφέρθηκε στις επόμενες απαιτούμενες κινήσεις:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Την πλήρη αποτύπωση του έργου και σχεδίαση για αναπαράσταση του υλικού. Ανάδειξη του χώρου για να γίνει προσβάσιμος στους επισκέπτες. Την ύπαρξη μικρού μουσείου για τη στέγαση των εκθεμάτων σε συνεργασία φυσικά με εξειδικευμένο προσωπικό (πρόσληψη αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου, συντηρητή, φύλακα και τοπογράφου). Αεροφωτογραφίες από την επιφάνεια του εδάφους.
Ο κ. Ριτσώνης τόνισε ότι ήδη υπάρχει ένα πρώτο τοπογραφικό σχέδιο, καθώς πέρυσι -  μετά από 250 χρόνια - ανέλαβαν σχεδιαστές μια πρώτη αποτύπωση του χώρου.  Στη συνέχεια μέσω προβολής προχώρησε σε ενημέρωση του Συμβουλίου αλλά και του κοινού στα στάδια εργασιών στην Αρχαία Κήρινθο και ζήτησε τη δημιουργία μακέτας ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα μια καλή αναπαράσταση της πόλης, η οποία θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα της Ενότητας του Κηρέα.
Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Καντζούρας συνεχάρη το κ. Ριτσώνη για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του και επανέλαβε την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου φύλακα στο χώρο.
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός επισήμανε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να μεριμνήσει σχετικά. «Δεν αρκεί μόνο ένας φύλακας για τη φύλαξη τόσων στρεμμάτων, χρειάζονται περισσότερα άτομα με βάρδιες όλο το 24 ώρο». 
Ο κ. Α. Ριτσώνης
Ο κ. Ριτσώνης πρότεινε το φωτισμό της περιοχής με έναν καλό προβολέα ώστε να μην πλησιάζουν οι αρχαιοκάπηλοι. «Η Κήρινθος πρέπει να είναι ολόφωτη. Πρόκειται για πολύ σημαντικό αρχαίο χώρο. Οπωσδήποτε να προσληφθεί φύλακας για την προστασία των αρχαιοτήτων». Μίλησε επίσης για τη συνέχεια των εργασιών, την προετοιμασίας μελέτης αλλά και τις οικονομικές προϋποθέσεις για τη διευθέτηση αυτών.
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθης Λιαγκάκης ανέφερε ότι η ανάδειξη της Αρχαίας Κηρίνθου είναι χρέος όλων. Λαός που δεν τιμά τη μνήμη του είναι λαός χωρίς μέλλον. Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους ώστε να διαφημίσουμε αυτό το έργο με το καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσω διαδικτύου.

Γιώτα Περήφανου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΗΡΙΝΘΟΥ 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις