Παρέμβαση εισαγγελέα για το λατομείο στο Ξηρό Όρος αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - Άναψαν τα αίματα μεταξύ Δημάρχου και Δασάρχη - «Μπαλάκι» των υπηρεσιών το Λατομείο


Την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας σε ο,τι αφορά τη λειτουργία του λατομείου μαρμάρου στο Ξηρό Όρος, κατά τη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου στη Λίμνη.
Με αίτημα του Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθη Λιαγκάκη και του Δημοτικού Συμβούλου Ευάγγελου Γεωργαντζή για ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται (από τη μέρα λειτουργίας μέχρι και σήμερα) στο λατομείο του Ξηρού Όρους, το εν λόγω θέμα μονοπώλησε για πολλή ώρα το Συμβούλιο και τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν μεταξύ του Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού και του Δασάρχη Λίμνης Ιωάννη Τσαπρούνη. 
Ο κ. Λιαγκάκης μίλησε ανοιχτά για καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς το λατομείο δουλεύει χωρίς να τηρεί κανένα περιβαλλοντολογικό όρο ασφαλείας. Μάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είχε ζητήσει επανειλημμένα από τη Δημοτική Αρχή να πάρει πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει η λειτουργία του λατομείου. Ζήτησε εξηγήσεις και απαντήσεις αν ο υπεύθυνος (του λατομείου) έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τους επιθεωρητές του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και τις ενέργειες του Δήμου σε αυτό το σοβαρό θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ


Ο Δασάρχης Λίμνης Ι. Τσαπρούνης
Ο κ. Τσαπρούνης επιβεβαίωσε τα όσα υποστήριξε ο κ. Λιαγκάκης και αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό μηνύσεων, ακροάσεων, ανάκλησης αδειών του υπευθύνου (ανά διαστήματα λόγω μη τήρησης των  κανόνων) κ. Ζαφειράκη (ο οποίος δεν ήταν παρόν στη συζήτηση). Όμως το λατομείο εξακολουθεί να λειτουργεί! Ζήτησε επίσης την παρέμβαση της Διεύθυνσης Λατομείων για να διερευνηθεί σε βάθος και η τεχνική μελέτη.
Στη συνέχεια πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δασαρχείο. Ο Ιωάννης Κανελλόπουλος της Δημοτικής Αρχής ρώτησε τον κ. Τσαπρούνη γιατί δεν στήνουν μπλόκο και να προχωρήσουν σε κατάσχεση των μηχανημάτων.
Ο Άγγελος Ριτσώνης της Δημοτικής Αρχής επισήμανε ότι ο κ. Ζαφειράκης λειτουργεί αυθαίρετα, μόνος και ανενόχλητος από τις υπηρεσίες. Έθεσε πολλά ερωτήματα προς τον κ. Τσαπρούνη όπως «για ποιο λόγο δεν ειδοποιήθηκε κατά την περίφραξη η Αρχαιολογική υπηρεσία και με ποιους τρόπους γίνεται η αυτοψία και ο έλεγχος στο λατομείο από το Δασαρχείο;» Ο κ. Τσαπρούνης διαβεβαίωσε ότι γίνονται σωστά όλοι οι έλεγχοι από την υπηρεσία, εφαρμόζουν το νόμο, αλλά «ο κ. Ζαφειράκης δεν συνεργάζεται όπως θα έπρεπε για αυτό του έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές συστάσεις. Έχει τεθεί και σε απραγία (το 2003), όμως δεν συμμορφώνεται».
Ο κ. Γεωργαντζής  τόνισε πως «ο άνθρωπος αυτός παίρνει με το έτσι θέλω το δικό μας όνυχα. Δεν τηρεί κανένα κανόνα, πρέπει λοιπόν να βάλουμε χέρι και να σταματήσει αυτό το έγκλημα». Ο κ. Λιαγκάκης επισήμανε ότι αν δεν επιληφθούν άμεσα του θέματος, τότε αυτή η υπόθεση θα κρατήσει χρόνια. «Πρέπει να ακολουθήσουμε μια οργανωμένη συντονισμένη προσπάθεια οι παράγοντες του Δήμου και να τον ξεκόψουμε από το λατομείο».
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Λίμνης Γιάννης Ψαρρός μίλησε για σύσταση Επιτροπής που θα φροντίσει να διερευνήσει το θέμα σε βάθος και να φέρει ολοκληρωμένη εισήγηση σχετικά. 
Κατά την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός τα έβαλε με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι γράφουν το Δήμο στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» και κατακεραύνωσε το Δασαρχείο. Χαρακτηριστικά είπε ότι «οφείλει σαν υπηρεσία (το Δασαρχείο) να κινηθεί. Ζητώ άμεσα την παρέμβαση εισαγγελέα ώστε να ρίξει φως στην υπόθεση. Δεν δίνετε κ. Δασάρχα σημασία, να φροντίσετε να κατασχέσετε τα μηχανήματα από το χώρο. Όλες οι υπηρεσίες μας κοροϊδεύετε. Δεν υπολογίζετε το Δήμο! Σας στέλνουμε ομόφωνα έγγραφα και τα παραβλέπετε».
Το τι ακολούθησε μεταξύ του κ. Ψαρρού και κ. Τσαπρούνη δεν περιγράφεται. Γίναμε μάρτυρες μίας υπόθεσης - πολύ σοβαρής για την περιοχή και την τοπική μας κοινωνία που από ότι φαίνεται έχει γίνει κυριολεκτικά «μπαλάκι» μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών… των Υπουργείων, του Δασαρχείου, του Δήμου, της Δ/νσης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος…
Ο κ. Τσαπρούνης παρακάλεσε τον κ. Δήμαρχο να προσέχει πως εκφράζετε, να μη τον θίγει, συγκεκριμένα, ανέφερε «δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σε αυτά που θέλετε εσείς. Σας λέω την αλήθεια. Πήγα στο χώρο του λατομείου, δεν υπάρχουν μηχανήματα, λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να σας ικανοποιήσω. Αν θεωρείτε ότι σας βασανίζει το Δασαρχείο τι να πω… λυπάμαι!»
Ομόφωνα αποφασίστηκε η παραπομπή του θέματος σε εισαγγελέα.


Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις