Υψίστης σημασίας για την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων στο Πήλι η ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου και η μεταφορά των λυμάτων


Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λίμνη
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Πηλίου ζητάνε την άμεση επίλυση στο πρόβλημα της αποχέτευσης που ταλαιπωρεί πολλά χρόνια την περιοχή - την ολοκλήρωση (χρηματοδότηση του έργου) καθώς και τη μεταφορά των λυμάτων στο κεντρικό δίκτυο. 

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στη Λίμνη. 

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου
Η αποχέτευση λυμάτων του Δ.Δ. Πηλίου, το εσωτερικό δίκτυο και ο αγωγός μεταφοράς προς το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της Δ.Ε. Κηρέως (στο Βιολογικό καθαρισμό Μαντουδίου), απασχόλησε χθες κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας τη Δημοτική Αρχή και την Αντιπολίτευση.
Ο πρώην Πρόεδρος Πηλίου κ. Παπαναγιώτου
Το Τοπικό Συμβούλιο του Πηλίου αποτελούμενο από τον πρώην Πρόεδρο Γεώργιο Παπαναγιώτου και το νυν Ιωάννη Ανδρίτσο αλλά και κατοίκους του χωριού, παρουσίασαν αναλυτικά το σοβαρό αυτό πρόβλημα για το Πήλι, το οποίο - σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν - αποτελεί εδώ και χρόνια μείζον θέμα στην καθημερινότητα αλλά και την υγεία των κατοίκων.
«Νομίζω ότι το έργο δεν θα εγκριθεί ποτέ να προχωρήσει. Το χωριό μας αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Δεν επιτρέπεται για ένα παραλιακό μέρος να αφήνουν σε εκκρεμότητα αυτό το σοβαρό θέμα που είναι υψίστης σημασίας για όλους μας. Ελάτε να δείτε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, δεν μπορείς να σταθείς από τη δυσοσμία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πηλίου κ. Παππαναγιώτου.
Ο κ. Ανδρίτσος μίλησε στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ για την Οδύσσεια με την αποχέτευση που βασανίζει μεγάλο χρονικό διάστημα το Πήλι. Ανέφερε ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη (εδώ και χρόνια), αλλά το έργο παραμένει μισό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ


Σύμφωνα με αποκλειστικό έγγραφο που έχουμε στη διάθεση μας, εκ των οποίων και το πρακτικό με ημερομηνία απόφασης 16/03/2012, όπου συνήλθε σε δημόσια τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης με αριθμό πρωτ: 75/12/03/2012, εγκρίθηκε η μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας με τίτλο «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ Δ.Δ. ΠΗΛΙΟΥ – (ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ) με προϋπολογισμό δαπάνης 2.755.200,00 ευρώ (με ΦΠΑ). Η μελέτη προβλέπει συγκεκριμένα την αξιοποίηση του ήδη κατασκευασμένου προς διετίας δικτύου αποχέτευσης αστικών λυμάτων, την κατασκευή όλου του υπόλοιπου εσωτερικό δικτύου της παραλιακής Τοπικής Κοινότητας Πηλίου, τα απαραίτητα αντλιοστάσια και των αγωγό μεταφοράς των λυμάτων στον ΒΙΟΚΑ Μαντουδίου. Να επισημάνουμε ότι η εν λόγω μελέτη εκπονήθηκε με τον αριθμό 821/65 - 11 - 08 από τον κ. Παναγιώτη Μαρκαντωνάτο. 
Ο νυν Πρόεδρος Πηλίου κ. Ανδρίτσος
Ο Πρόεδρος Πηλίου επισήμανε, ότι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έπρεπε να δείξει τη δέουσα σημασία στο έργο. «Ζούμε έναν εφιάλτη, τα λύματα καταλήγουν σε ρέμα (και από εκεί στη θάλασσα). Τίθεται σοβαρό θέμα τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για το περιβάλλον. Σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια τι αναπνέουμε. Μάλιστα στα φρεάτια ανακαλύπτουμε συνεχώς τεράστια τρωκτικά και άλλα έντομα επικίνδυνα επαναλαμβάνω για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε άμεσα την επίλυση του θέματος. Να ολοκληρωθεί το έργο σύντομα. Δίνεται προτεραιότητα για έγκριση χρηματοδότησης σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα με παρόμοια προβλήματα που αφορούν εξωτερικούς αγωγούς και αντλιοστάσια μεταφοράς λυμάτων και το Πήλι δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ και πολύ καιρό όλοι οι Τοπικοί Παράγοντες γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα και όμως δεν βλέπουμε φως…».
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός μίλησε για τη σημαντικότητα του προβλήματος και ότι πρέπει να απασχολήσει με κάθε σοβαρότητα το Δημοτικό Συμβούλιο. Ανέφερε πως το ένα τμήμα της αποχέτευσης υπάρχει και υπολείπεται και το υπόλοιπο. «Θα το παλέψουμε, είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμη το θέμα είναι συζητήσιμο. Προτείνω να οριστεί μια ειδική επιτροπή και να πάμε απευθείας στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως Ιωάννης Καντζούρας τόνισε, ότι το ποσό για το έργο δεν είναι μεγάλο αναφορικά με τη σημασία και χρηστικότητα του έργου. Πρότεινε να προσεχθεί το θέμα εμπεριστατωμένα και με σοβαρότητα.
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Στάθης Λιαγκάκης επισήμανε πως πρώτο μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι να προσέχει συνεχώς τις ανάγκες του κάθε οικισμού και να τις έχει σε προτεραιότητα. Ζήτησε να έρθει ξανά το θέμα σε Δημοτικό Συμβούλιο με τη μορφή μιας ολοκληρωμένης πρότασης, ώστε να αποφασίσει το Σώμα σωστά για την καλύτερη δρομολόγηση του. 
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση...
Ο κ. Ψαρρός απάντησε ότι «τέτοια θέματα σημαντικά δεν μπορούν να καθυστερούν και να μένουν εκκρεμή. Επί αυτού του θέματος να ληφθεί άμεσα μια απόφαση. Μοναδική λύση είναι η μεταφορά των λυμάτων. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά και το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».
Έντονη ήταν η αντίδραση ενός κατοίκου του Πηλίου ο οποίος από αγανάκτηση ήρθε σε αντιπαράθεση με το Σώμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Τοπικούς Παράγοντες για την μη ολοκλήρωση του έργου και την μακροχρόνια καθυστέρηση του.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η δρομολόγηση του θέματος και η άμεση επίλυση του με κάθε δυνατό τρόπο. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ από το Πήλι.

Γιώτα Περήφανου


ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΛΥΜΜΑΤΩΝ ΔΔ ΠΗΛΙΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις