ΑΠΟΧΗ: Η μεγάλη νικήτρια των εθνικών εκλογών


Της Γιώτας Περήφανου


Μεγάλο χαστούκι στο δικομματισμό, οργισμένοι ψηφοφόροι, πρωτοκλασάτα ονόματα εκτός ελληνικού Κοινοβουλίου, παλαιοί πολιτικοί «γίγαντες» στο περιθώριο σε μαυρισμένο σκηνικό… εκλογικά αποτελέσματα με ακροδεξιές εκπλήξεις που μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν και αβεβαιότητα για το αύριο της Ελλάδας που ακόμη παραμένει «ακυβέρνητη»…
Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον - και όχι μόνο δημοσιογραφικό - τις κρίσιμες πολιτικές εκπλήξεις… Αναμφισβήτητα η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΧΗ από τις κάλπες αναδεικνύεται η μεγάλη νικήτρια αυτών των εκλογών καθώς χτύπησε κόκκινο, σημαντικά υψηλό ποσοστό απουσίας στο σύνολο της Επικράτειας με ακόμη υψηλότερο αυτό στην περιφέρεια ξεπερνώντας σε δυνατές εκλογικές περιφερειακές δυνάμεις και το 55%.
Εντυπωσιακό ποσοστό άρνησης, αδιαφορίας, αντίδρασης ή οικονομικής δυσπραγίας για την απαιτούμενη μετακίνηση στις επαρχιακές πόλεις των ετεροδημοτών… έφτασε θεαματικά στο 35% (34,91%) στην επικράτεια, όταν στις αντίστοιχες βουλευτικές εκλογές του 2009 ήταν 30% έναντι 26% της αναμέτρησης του 2007 και 24% το 2004.
Συγκεκριμένα τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις εκλογές 2012 καταγράφηκαν στην περιφέρεια, καθώς δεν έσπευσαν για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες ψηφοφόροι, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές από μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία, εν αντιθέσει, σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής (των πολιτών) στην εκλογική διαδικασία.
Στο Νομό Ευβοίας το ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων από τις κάλπες έφτασε στο 32,3%, το οποίο φανερώνει ότι ένας στους τρεις πολίτες απαξίωσαν αυτή την εκλογική διαδικασία και με το παραπάνω… στέλνοντας ηχηρό πολιτικό μήνυμά προς πάσα κομματική κατεύθυνση. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ
Υπήρξαν όμως περιφέρειες που μέτρησαν σοβαρότερες απώλειες στην προσέλευση των εκλογέων, όπως αυτή της ακριτικής Φλώρινας, όπου οι εκλογείς συμμετείχαν στη διαδικασία σε ποσοστό μόλις κατά 40,93%. Σε δύο εκλογικές περιφέρειες, οι μισοί από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους δεν εμφανίσθηκαν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην Κεφαλονιά η αποχή έφτασε 55,61% και στη Λακωνία το 54,83%. Στη Λέσβο από την εκλογική διαδικασία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι απείχαν σε ποσοστό 52,98%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρυτανίας η αποχή έφτασε το 49,30%.
Στις περιφέρειες της Χίου και της Σάμου, απείχαν από τη διαδικασία ένας στους δύο ψηφοφόρους (50% ήταν συμμετοχή στη Χίο και 50,77% στη Σάμο).
Στον αντίποδα, σε τρεις μόνον από τις 56 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές ξεπέρασε το 70% και μία το άγγιξε. Πρώτη σε συμμετοχή ήταν η περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 75,36%, δεύτερη η Β’ Θεσσαλονίκης με 75,14%, τρίτη η Β’ Αθηνών με 73,42% και τέταρτη η περιφέρεια Λάρισας με 70,40%. Στο 69,77% έφτασε η συμμετοχή στην Α’ Θεσσαλονίκης (Πηγή: 24wro.gr).
Οι κάλπες έκλεισαν, τα φλας άναψαν στα Αριστερά ρεύματα, οι καταθέσεις διερευνητικής εντολής έχουν πάρει το δρόμο τους σε φόντο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κερδισμένων παρατάξεων και το πολιτικό «γίγνεσθαι» ταρακουνήθηκε για τα καλά καθώς ο Έλληνας ψηφοφόρος δεν έστειλε απλώς ένα πολιτικό μήνυμά μαγκωμένο… όπως συνήθιζε τα τελευταία 20 χρόνια αλλά μήνυμα ορατής και άμεσης αλλαγής!!! Τιμωρήθηκαν τα μεγάλα κόμματα, δόθηκε προβάδισμα στα μικρότερα και η βουλευτική κάλπη σε αυτές τις εκλογές ήταν πιο δυνατή από κάθε άλλη φορά  και με ανατροπές που το μέλλον θα δείξει αν ήταν ανατροπές αντίδρασης ή ουσιαστικής επιλογής και ψύχραιμης κρίσης.
Διερωτώμαι αν το ποσοστό αποχής δεν ήταν τόσο υψηλό και όλοι οι Έλληνες συνειδητά έδιναν δυναμικό παρόν στο ραντεβού με την κάλπη τι καλύτερο ή χειρότερο αποτέλεσμα θα μπορούσε να είχε συμβεί στην πολιτική μας χάρτα;
Ίσως αυτή τη στιγμή να μιλούσαμε και για κυβέρνηση πλειοψηφίας - για μια κυβέρνηση αποτελούμενη από πολλές μικρές παρατάξεις που θα έδιναν ένα διαφορετικό αέρα στο Κοινοβούλιο, αρκεί φυσικά οι ηγέτες των κομμάτων να μπορούσαν να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή πλεύσης.
Προς το παρόν το πολιτικό μας τοπίο παραμένει ρευστό… τα όχι σε μια συνεργαζόμενη κυβέρνηση πάνε και έρχονται, οι κάλπες ίσως δουν και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές καταφέρουν να ξεπεράσουν τους προβληματισμούς και τις ανασφάλειες τους και (με την απαραίτητη - κρίσιμη συμμετοχή τους) να διαμορφώσουν και πάλι εντελώς διαφορετικά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τελικά ο Λαός μόνος του μπορεί, έχει ΔΥΝΑΜΗ - με σωστή πάντα κρίση - να ανεβάσει και να κατεβάσει κυβερνήσεις, να κερδίσει ένα καλύτερο μέλλον!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις