Εν αναμονή… των πρώτων ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου (στους ελαιώνες) από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - Ενστάσεις για τη φετινή διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος Δακοκτονίας από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Περικλή Καραΐσκο


Από τις αρχές Ιουλίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί (εδάφους), στις ελαιοκομικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς - κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο – και θα ολοκληρωθούν τέλη Οκτωβρίου.
Ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Τρίτη 26 Ιουνίου, στα πλαίσια των θεμάτων του ημερήσιας διάταξης συζήτησε και για την άμεση δρομολόγηση του ψεκασμού (από εδάφους) των ελαιώνων της περιοχής (για την καταπολέμηση του δάκου) - σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος - πρόγραμμα το οποίο όπως επεσήμανε το Σώμα έχει καθυστερήσει (καθώς έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου).
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, θα δοθεί προτεραιότητα περιφερειακά σε ελαιώνες και όπου (στα Δημοτικά Διαμερίσματα) έχει εντοπιστεί πιο έντονο πρόβλημα, ώστε τα δέντρα να ανακουφιστούν άμεσα και να καρποφορήσουν.
Ακόμη και περιοχές του Δήμου που δεν παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά δακοκτονίας (Κεχριές, Κεράμεια, Σκεπαστή), θα φροντιστούν και θα επιμεληθούν εξίσου, εκτός από το Δημοτικό Διαμέρισμα Ροβιών, όπου έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι βιολογικής καλλιέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ - ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση με την ευχή όλων οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν γρήγορα, ώστε να διαφυλάξουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο την παραγωγή και τα προϊόντα του τόπου, τα οποία επιφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
Φαίνεται πως η φετινή διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Ευβοίας έχει απασχολήσει σημαντικά τους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Συγκεκριμένα σας παραθέτουμε την επιστολή του πρώην Αντινομάρχη Φθιώτιδας και νυν Περιφερειακού Συμβούλου Περικλή Καραΐσκου, μέσω της οποίας θέτει μια σειρά ερωτημάτων στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Επιπλέον κάνει λόγο για έναρξη των δολωματικών ψεκασμών με τις χειρότερες προϋποθέσεις των τελευταίων ετών, κυρίως ως προς την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού που θα αναλάβει την διεκπεραίωση του προγράμματος.
«Το πρόγραμμα της Δακοκτονίας για το 2012 στην Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας  προετοιμάζεται  να ξεκινήσει, κατά αντικειμενική κρίση  με τις χειρότερες  προϋποθέσεις  των τελευταίων  ετών.
Οι  εκτιμήσεις μέχρι  σήμερα των αρμοδίων  υπηρεσιών  της Περιφέρειάς μας  αναφέρουν  ότι  την  καλλιεργητική  περίοδο  που διανύουμε  θα έχουμε  πλούσια  καρποφορία.
Παρ’ όλα  αυτά  μία  εβδομάδα πριν τις  Βουλευτικές Εκλογές  της  17ης Ιουνίου  2012 δεν  είχαν  έλθει  στην Περιφέρεια  Στερεάς  Ελλάδας οι  σχετικές  υπουργικές  αποφάσεις  για να  αρχίσουν οι διαδικασίες πρόσληψης  του  εποχικού  προσωπικού  Δακοκτονίας. Η υλοποίηση του προγράμματος  της δακοκτονίας  για το 2012  απαιτεί  συλλογή στοιχείων  που   επιτρέπουν  την  πραγματοποίηση  των   ψεκασμών,  όταν και όπου  χρειάζεται  και οπωσδήποτε  οι πρώτοι  ψεκασμοί  πρέπει  να ξεκινήσουν  μέσα  στον Ιούνιο. Για την  επιτυχία  του  προγράμματος  της δακοκτονίας, ουσιαστική  και  αναγκαία  προϋπόθεση  αποτελεί  και η έγκαιρη   πρόβλεψη  του προσωπικού   και τούτο  γιατί   είναι δεδομένο ότι μεσολαβούν  χρονοβόρες  διαδικασίες   ΑΣΕΠ.
Γνωρίζω ότι  ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Σταμάτης  Καπελέρης  στις αρχές  Ιουνίου  2012  απέστειλε  επιστολή  για τα προαναφερθέντα  στον Υπουργό   Αγροτικής  Ανάπτυξης και  Τροφίμων .  
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:                     
1.  Αν  εκδόθηκαν  οι σχετικές  Υπουργικές  αποφάσεις  για  την έγκαιρη   πρόβλεψη  του προσωπικού;
2.  Αν ναι ,ο αριθμός αν είναι επαρκής για την υλοποίηση  με επιτυχία του  προγράμματος  δακοκτονίας  2012;
3.  Aν δρομολογήθηκαν  οι διαδικασίες πρόσληψης  μέσω  ΑΣΕΠ;
4. Αν άρχισαν  οι  αναγκαίοι  και απαραίτητοι  ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της Ελιάς;».


Προστασία - Απομάκρυνση μελισσοσμηνών από τις ψεκαζόμενες περιοχές στο Νομό Ευβοίας - κατά τη διάρκεια εξέλιξης του προγράμματος ψεκασμών

Από το αρμόδιο τμήμα της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Στερεάς, στα πλαίσια την έναρξης του προγράμματος των δολωματικών ψεκασμών, ακολουθεί ενημέρωση για την προστασία των μελισσοσμηνών με χρηστικές συμβουλές και πληροφορίες για τους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας


Η προστασία των μελισσοσμηνών επιτυγχάνεται απόλυτα όταν τα μελισσοσμήνη ευρίσκονται σε απόσταση πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών.
 Θα πρέπει οι μελισσοκόμοι να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους σε περιοχές που δεν θα γίνουν ψεκασμοί ή σε απόσταση μεγαλύτερη από πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια των ψεκαζόμενων περιοχών.
Οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου και θα τελειώσουν στο τέλος Οκτωβρίου.
Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε όπως ενημερώσετε έγκαιρα όλους τους μελισσοκόμους της περιοχής σας, ανεξάρτητα αν γίνονται ή όχι ψεκασμοί στις Δημοτικές - τοπικές Κοινότητες, ώστε πριν αρχίσουν οι δολωματικοί ψεκασμοί να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις περιοχές αυτές - και σε απόσταση που προαναφέραμε -  για να μην υπάρξει καμιά επίπτωση στον πληθυσμό των μελισσοσμηνών από την τοξικότητα των χρησιμοποιουμένων δακοκτόνων υλικών.
Η Υπηρεσία μας τονίζει ότι ευθύνη δεν θα φέρει για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν σε μελισσοσμήνη μέσα ή σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από τις ψεκαζόμενες περιοχές.
Επίσης κατά την διάρκεια των ψεκασμών και προς αποφυγή ατυχημάτων (κυρίως δηλητηριάσεων) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στους ψεκασμένους ελαιώνες.

Γιώτα Περήφανου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις