Νεκρό κουτάβι σε κάδο απορριμμάτων στο Κοχύλι της Λίμνης - Πολλά εγκαταλελειμμένα ζώα και αυτό το καλοκαίρι στη Βόρεια Εύβοια. Παντελής η αδιαφορία των Δήμων

Φωτό αρχείου
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει τα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων στη Βόρεια Εύβοια και το φετινό καλοκαίρι. Σε καθημερινή βάση δεχόμαστε πληθώρα καταγγελιών για κυριολεκτικά πεταμένα ζώα σε κάδους απορριμμάτων, κουταβάκια που ξεψυχάνε δεμένα μέσα σε σακούλες αλλά και μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια εγκαταλελειμμένα να τριγυρίζουν πεινασμένα και διψασμένα από χωριό σε χωριό. Όσα είναι τυχερά βρίσκουν μια στέγη και φαγητό… τα υπόλοιπα παθαίνουν ασιτία ή πέφτουν θύματα οδηγών (πολλές φορές τα σκοτώνουν και επίτηδες…).
Φωτό αρχείου
Οι κτηνίατροι της περιοχής μας δυστυχώς δεν έχουν δείξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για τις αδέσποτες ζωές που κυκλοφορούν σαν σκιές ανάμεσα μας. Θα τονίσω για άλλη μια φορά και θα ΣΥΓΧΑΡΩ ΔΗΜΟΣΙΑ τους κτηνιάτρους της Σκύρου (Ιδιώτες και Δημοσίου) πάνω από όλα για την ανθρωπιά τους!!! Οι δύο μοναδικοί κτηνίατροι του νησιού με τους οποίους θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή και αν μας επιτρέψουν να τους κάνουμε αφιέρωμα για να δείτε ποιοι είναι πραγματικοί ΑΝΘΡΩΠΟΙ και μετά επιστήμονες. Οι γιατροί της Σκύρου εδώ και καιρό στειρώνουν δωρεάν με εθελοντική εργασία και δικά τους έξοδα τις αδέσποτες γάτες δύο εβδομάδες κάθε χρόνο. Πολλά και θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Μακάρι το παράδειγμα τους να αποτελέσει πρότυπο μίμησης και στην περιοχή μας!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ


Φωτό αρχείου

Σήμερα μας ειδοποιήσανε για ένα πεταμένο κουτάβι (περίπου ενός μηνός) μέσα σε κάδο σκουπιδιών το οποίο δυστυχώς δεν άντεξε… Δεν γνωρίζουμε ποιος προχώρησε σε αυτή τη φρικτή πράξη. Χθες είχαμε καταγγελία για ένα αδέσποτο σκυλάκι που αναζητούσε την τύχη του στο Δημοτικό Κάμπινγκ στο Κοχύλι, στη Λίμνη. Παρήγορα βρέθηκε μια φιλότιμη οικογένεια συνταξιούχων με πενιχρά οικονομικά μέσα και το φροντίζουν ώστε να ξαναβρεί τις δυνάμεις του. Δεν μπορούν όμως να το κρατήσουν μόνιμα. Τι θα απογίνει και αυτό το δυστυχισμένο πλάσμα όπως και εκατομμύρια άλλα, γάτες και σκύλοι που πέφτουν θύματα αδίστακτων δίποδων τεράτων, κακοποιούνται, κακομεταχειρίζονται λες και αυτά δεν καταλαβαίνουν, δεν έχουν συναίσθηση, δεν πονάνε, δεν λυπούνται, δεν πεινάνε, δεν διψάνε… Επιτέλους τι κάνουν οι Δήμοι; Και τα ζώα ζουν μέσα στην καθημερινότητα μας, είναι δίπλα μας. Άλλωστε με το νέο Νόμο ''για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς άλλα και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό'', που ψηφίστηκε πρόσφατα, οφείλουν οι ΟΤΑ να έχουν εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια για τα αδέσποτα ζώα. Με ευαισθησία, μεράκι και εθελοντική εργασία… καθώς δεν απαιτούνται ιδιαίτερα οικονομικά μέσα για να γίνει εφικτή μια τέτοια εγκατάσταση, μπορούν οι Δημοτικοί Παράγοντες να συνδράμουν καταλυτικά. Σημαντική βοήθεια για τις αδέσποτες ψυχές θα αποτελέσει - κυρίως κατά τη θερινή περίοδο και όταν θα σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες - η τοποθέτηση ειδικών δοχείων με νεράκι σε κάποια σημεία ώστε τα ζωάκια να βρίσκουν εύκολα λίγη δροσιά.
Φωτό αρχείου
Τεράστιες ευθύνες φέρουν και πολλοί ιδιοκτήτες ζώων - κατά τα άλλα φιλόζωοι - οι οποίοι μη αντέχοντας λόγω της σκληρής οικονομικής κατάστασης να αντεπεξέλθουν στη φροντίδα ενός ζώου, βρίσκουν την εύκολη λύση. Τα πετάνε στο δρόμο και έτσι ξεφορτώνονται ένα μεγάλο βάρος. Ντροπή τους!!! Το ζώο δεν είναι παιχνίδι!!! Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως τα έξοδα για τη συντήρηση ενός κατοικίδιου είναι σχεδόν μηδαμινά. Αγάπη να υπάρχει και όλα γίνονται!!!
Επίσης να επισημάνουμε ότι στη Βόρεια Εύβοια δεν υπάρχει ένα οργανωμένο Φιλοζωικό Σωματείο. Γεγονός που μας έχει κυριολεκτικά δέσει τα χέρια καθώς δεχόμενοι όλες αυτές τις καταγγελίες δεν ξέρουμε που να απευθυνθούμε ώστε ουσιαστικά να βρεθεί μια λύση και να υπάρξει θετική εξέλιξη για κάθε περιστατικό. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και ζωούλες στην προσπάθεια μας να έρθουμε σε επικοινωνία με Συλλόγους και Φορείς στην Αθήνα αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει εναλλακτική. 
Ελεύθερη Φωνή των Πολιτών: Η Φόρεστ που σώθηκε από θαύμα το περασμένο χείμωνα
Είναι πολλά τα περιστατικά στα οποία ένας οργανωμένος Σύλλογος θα είχε προσφέρει σημαντική βοήθεια, όπως τον περασμένο χειμώνα, που μας ενημέρωσαν για μια σκυλίτσα (τη  βαπτίσαμε Φόρεστ) που βρισκόταν εγκλωβισμένη και σχεδόν ακίνητη μέσα στα χιόνια κοντά στην Ιστιαία (στη Βόρεια Εύβοια), δείτε εδω το σχετικό ρεπορτάζ:http://www.eleutherifoni.blogspot.gr/2012/02/blog-post_1863.html .
Απευθυνθήκαμε σε όλες τις υπηρεσίες, δυστυχώς βρήκαμε πόρτες κλειστές και αδιαφορία!!! Χάρη στην ευαισθησία και την άμεση κινητοποίηση ανθρώπων που αγαπάνε πραγματικά τα ζώα, η σκυλίτσα σώθηκε και είναι στα καλύτερα χέρια, χαρούμενη και γεμάτη ζωή!!!
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το νέο Νόμο, είναι πολύ αυστηρές οι ποινικές κυρώσεις για όσους συμπεριφέρονται απάνθρωπα στα ζώα. Συγκεκριμένα  σύμφωνα με το Άρθρο 21:
                                                Ποινικές κυρώσεις
1. Οι  παραβάτες της διάταξης του άρθρου 17 του παρόντος νόμου, τιμωρούνται με μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης έως πέντε (5) χρόνια και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες(5.000) έως  τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
2.Οι  παραβάτες των διατάξεων του άρθρου 13 του παρόντος νόμου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες ( 5.000 ) έως  τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.
3. Η κλοπή οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε μήνες και χρηματική ποινή τριών χιλιάδων ευρώ (3.000) ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος  και χρηματική ποινή οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000).
4. Σε περίπτωση υποτροπής, οι χρηματικές ποινές που προβλέπονται στις παραγράφους 1,2 και 3 διπλασιάζονται.

Σας παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρο το νέο Νόμο με την ευχή να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους τετράποδους φίλους μας με τα μελαγχολικά ματάκια…

Γιώτα Περήφανου



nomothesia_adespota_katoikidia[1]-1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις