Η παράδοση της Ικαρίας συνάντησε τις Ροβιές και το αποτέλεσμα ήταν… Καριώτικο χορευτικό και όχι μόνο…


Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
Την πλούσια παράδοση της Ικαρίας έφερε με αγάπη στη Βόρεια Εύβοια - στα πλαίσια της σημαντικής δράσης που έχει αναπτύξει - το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Ροβιών και τον ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Άρτεμις Ταυροπόλος» στο πρώτο Σεμινάριο Παραδοσιακού Χορού από την Ικαρία, το οποίο φιλοξενήθηκε με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Ροβιών την Κυριακή 8 Ιουλίου από τις 11:30 το πρωί έως και τις 15:30 το μεσημέρι.
Οι γνωστοί για τη δράση τους και πάντα δημιουργικοί Πολιτιστικοί Φορείς ξεκίνησαν από κοινού μια σειρά εξειδικευμένων εκδηλώσεων και σεμιναρίων για τη μελέτη των ιδιαίτερων πολιτισμικών στοιχείων των τόπων καταγωγής των σύγχρονων Ευβοέων. Για την ιστορία να επισημάνουμε πως στη Βόρεια Εύβοια εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός Ικαριωτών στις αρχές του 20ου αιώνα. Σημαντική υπήρξε η τεχνογνωσία τους στην αξιοποίηση του δασικού πλούτου (υλοτομία, παραγωγή ξυλοκάρβουνου και άλλες ενασχολήσεις).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΡΟΒΙΕΣ

Ο Δάσκαλος χορού κ. Β. Μεσσαριτάκης
Με προσκεκλημένο το δραστήριο ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Άρτεμις Ταυροπόλος»  και εισηγητές - άριστους γνώστες της Καριώτικης κουλτούρας και παράδοσης την κ. Αναστασία Δεμερτζή, τον κ. Γιώργο Φωκιανό (στη λαογραφική - ιστορική έρευνα) και τον κ. Βασίλη Μεσσαριτάκη στην επιμέλεια, παρουσίαση και τη διδασκαλία χορών, είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να εντρυφήσουμε στα θαυμαστά παραδοσιακά μονοπάτια της Ικαρίας, στα ήθη, τα έθιμα και τη ζεστασιά των ανθρώπων αυτού του όμορφου τόπου. 
 
Το πρώτο Σεμινάριο Παραδοσιακού Χορού της Ικαρίας φιλοξενήθηκε με επιτυχία στις Ροβιές
Το ραντεβού για να μάθουμε τη φιλοσοφία, ιστορία αλλά και ιδιαίτερη νησιώτικη τεχνική των Ικαριώτικων χορών δόθηκε το πρωί της Κυριακής (8 Ιουλίου) στις Ροβιές, στο Πνευματικό Κέντρο.
Μαθαίνοντας τη τεχνική των Ικαριώτικων Χορών
Εκεί μας ξενάγησαν σε όμορφες μουσικές διαδρομές… με αύρα Ικαρίας η κ. Αναστασία Δεμερτζή Γραμματέας στον ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «Άρτεμις Ταυροπόλος» και η κ. Βιβή Βουτσελά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Ροβιών, η οποία μας εξήγησε πως το Σεμινάριο δρομολογήθηκε κατόπιν παρέμβασης του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής «Αρέθουσα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροβιών.
Για δύο ώρες περίπου με την καθοδήγηση του πολύ έμπειρου Χοροδιδάσκαλου Βασίλη Μεσσαριτάκη, πήραμε μια πολύ δυνατή γεύση από τους Ικαριώτικους χορούς (με την ιδιαιτερότητα στη κίνηση και το πιάσιμο μεταξύ των χορευτών από τους ώμους) που πρωταγωνιστούν σε κάθε κοινωνική εκδήλωση του νησιού. 
Ο γνωστός Καριώτικος βήμα βήμα...
Στο χορευτικό γλέντι κυριαρχεί ο περίφημος Καριώτικος χορός και παρουσιάζονται οι διαφορετικές τοπικές του παραλλαγές (τσαμούρικος, συμπεθέρα, περαμαρίτικος, ραχιώτικος). Ακολουθούν οι υπόλοιποι χοροί - συρτός και μπάλος, καρσιλαμάς και ζεϊμπέκικος, σούστα αλλά και δυτικοί «αγκαλιαστοί» χοροί, όπως το λαϊκό βαλς, το ταγκό και το... φοξ αγγλέ -
δίνοντας το χαρακτηριστικό τόνο στα ονομαστά Ικαριώτικα πανηγύρια (από τα οποία ευρέως γνωστό είναι αυτό της Αγίας Μαρίνας, ημέρας της απελευθέρωσης του νησιού και το πανηγύρι του 15 Αύγουστου). 
Φωτό αρχείου: Το ξακουστό Καριώτικο πανηγύρι
Τα τελευταία χρόνια τα ξακουστά πανηγύρια της Ικαρίας έχουν "ξαναγεννηθεί" με τη συμμετοχή του νεαρόκοσμου αλλά και των χιλιάδων τουριστών - επισκεπτών του νησιού τα καλοκαίρια, καθώς αποτελούν σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας και ιδιοτυπίας των Ικαριωτών. Τα περίφημα Καριώτικα πανηγύρια παραμένουν ζωντανά χάρη στην εθελοντική δράση των διοργανωτών του κάθε χωριού, οι οποίοι μαγειρεύουν (βραστό και ψητό κατσίκι, πατάτες, σαλάτες και άλλες νόστιμες τοπικές λιχουδιές) ενώ η παραδοσιακή ορχήστρα με κυρίαρχο το βιολί δίνει έμφαση στον Καριώτικο χορό. Τα έσοδα από τη συμμετοχή του κοινού στα πανηγύρια χρησιμοποιούνται για έργα (στα χωριά όπου διοργανώνονται οι εκδηλώσεις). Το δυνατό και γευστικό ντόπιο κόκκινο κρασί συμβάλλει τα μάλα, ώστε πολλά πανηγύρια να έχουν αμείωτο κέφι μέχρι το πρωί. Όλα αυτά φυσικά συνιστούν πρωτοτυπίες στον Ελλαδικό χώρο καθιστώντας τα πανηγύρια της Ικαρίας πραγματικά μοναδικά.
Μικροί και μεγάλοι έτοιμοι για χορό με αύρα Ικαρίας
Στο Σεμινάριο στις Ροβιές συμμετείχαν ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας, μέλη αλλά και χοροδιδάσκαλοι από Χορευτικούς Συλλόγους της Βόρειας Εύβοιας (από το Χορευτικό Συγκρότημα "Χοροβίαι" η κ. Χρυσούλα Βουτσελά και το "Μάκιστο" Μαντουδίου η κ. Ελένη Ματσούκα) που επιθυμούσαν να ακολουθήσουν και να μάθουν βήμα προς βήμα τους χορευτικούς θησαυρούς της μαγευτικής Ικαρίας.
Ήταν ένα πολύ όμορφο πρωινό διανθισμένο με παραδοσιακή μουσική και φυσικά πολύ χορό. Άλλωστε για την Ικαρία αυτός ο τρόπος έκφρασης αποτελεί μια πολύτιμη μορφή ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα πολλές επιστημονικές έρευνες που αφορούν τα μυστικά μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας έχουν να κάνουν και με τη ζωντάνια και ενέργεια των Ικαριώτικων γλεντιών, τη μεταδοτικότητα της ζωντανής παραδοσιακής μουσικής και του χορού που χαρίζουν ευεξία σώματος και ψυχής. 
Μοναδικά χορευτικά και Καριώτικα ακούσματα
Στη διάθεση του κοινού, όπως μας ενημέρωσε η κ. Δεμερτζή βρίσκονται τα μουσικά Cd’s του Συλλόγου, τα «Ικαριώτικα Χοροσταλίσματα». Η επίσημη παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα (στην Αθήνα).
 Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να αφεθούν στη ζωντάνια της παραδοσιακής μουσικής και των ιδιαίτερων ακουσμάτων από τα Καριώτικα πανηγύρια,  μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Συλλόγου, στο Βοτανικό Κοζάνης 25Α ή να επικοινωνήσουν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονική σελίδας του: http://www.tavropolos.gr/ για να αποκτήσουν το δικό τους συλλεκτικό άλμπουμ στο συμβολικό ποσό των 10ευρώ… αλλά και περισσότερες και χρηστικές πληροφορίες για τα όμορφα Ικαριώτικα γλέντια!!!
  
Ο δραστήριος ΠΑΝΙΚΑΡΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ " Άρτεμις Ταυροπόλος" ήρθε στη Βόρεια Εύβοια
ΠΑΝΙΚΑΡΙΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Άρτεμις Ταυροπόλος»: Για τη διάσωση και διάδοση της Ικαριακής παράδοσης 
Ο Σύλλογος απευθύνεται σε όλους του Ικαριώτες αλλά και σε φίλους του νησιού που δεν έχουν καταγωγή από την Ικαρία. Ασχολείται με το χορό, το τραγούδι, την έρευνα, τα ήθη και έθιμα της Ικαρίας και όχι μόνο.. την τοπική ενδυμασία,  προβάλλοντας το νησί με σκοπό τη διάσωση και διάδοση της Ικαριακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η Ικαρία, στο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Μικρά Ασία και Κυκλάδες, Βορειοανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, συνταιριάζει στοιχεία απ' αυτές τις περιοχές σε ένα ξεχωριστό τοπικό ιδίωμα με μια δυναμική και πολύμορφη μουσική και χορευτική παράδοση.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις