Επετειακή εκδήλωση για το Λιμνιώτη Αγγελή Γωβιό - Η Λίμνη και φέτος τίμησε τον ΗΡΩΑ της


Αγέρωχα δεσπόζει η προτομή του Γωβιού
«Στον Τύμβο τους Αθάνατους οι Μούσες τραγουδάνε. Εδώ χορεύουν Σταυραετοί, κλάματα δεν χωράνε!...»…
1η Ιουλίου 2012 (Κυριακή), ημέρα Ιστορικής Μνήμης, ημέρα Επετείου στη γραφική κωμόπολη της Λίμνης στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Με κάθε σεβασμό στην ανεκτίμητη προσφορά και ηρωική δράση του Αγγελή Γωβιού - Γενικού Αρχηγού στον Ευβοϊκό Αγώνα του 1821 (Βρυσάκια 1η Ιουλίου 1821 - Λίμνη 1η Ιουλίου 2012) - πραγματοποιήθηκε χθες στην ιστορική πλατεία Ηρώων η ετήσια επετειακή εορτή στη γενέτειρα πόλη του Ήρωα.
191 χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του μεγάλου Εθνικού μας Ήρωα και σε άκρως συγκινησιακή ατμόσφαιρα μπροστά στην υπερήφανη και αγέρωχη δαφνοστεφανωμένη προτομή του - στον υψηλό τύμβο - το σεβαστό Ιερατείο, ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός με το Δημοτικό Επιτελείο του, Τοπικοί Παράγοντες, Σώματα Ασφαλείας, Σύλλογοι και Φορείς της περιοχής αλλά και του Νομού, απόγονοι του Ήρωα, Εκπρόσωποι Σχολείων, μαθητές, οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης αποτίσανε και φέτος με σεμνότητα φόρο τιμής στον Αγγελή Γωβιό. 
Με σεβασμό τελέστηκε και φέτος η επετειακή εορτή
Οι γαλανόλευκες σημαίες κυμάτιζαν ρυθμικά κάτω από το καλοκαιρινό ήλιο του Ιουλίου δημιουργώντας ατμόσφαιρα εθνικής περηφάνιας και δόξας. Με φόντο τα λιμνιώτικα αρχοντικά, ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί η προσέλευση Επισήμων και κοινού στην πλατεία Ηρώων. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αιδεσιμολογιότατο π. Κωνσταντίνο Λιάσκο και τον Αιδεσιμότατο π. Ευάγγελο Αποστόλου. Στη συνέχεια, όπως προστάζει το πρωτόκολλο σειρά είχαν οι προσφωνήσεις - χαιρετισμοί στους παρευρισκόμενους από τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Στεργίου, ο οποίος είχε αναλάβει και χρέη Τελετάρχη της εκδήλωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΗ ΓΩΒΙΟΥ -  ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΝΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ


Ο "Ελύμνιος" μιλά για τον Καπετάν' Αγγελή
Ευθύς αμέσως το λόγο πήρε ο Ιστοριοδίφης - Επιμελητής του Μουσείου Λίμνης κ. Δημήτρης Αποστόλου - «Ελύμνιος», ο οποίος εκφώνησε ένα σύντομο αλλά ιδιαίτερα φροντισμένο ιστορικό για τον Αγγελή Γωβιό, δίνοντας μας την ευκαιρία μέσα σε επτά λεπτά να «ζήσουμε» έντονα την επαναστατική δράση που είχε αναπτύξει ο Ήρωας μας, το πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και «αρχιστράτηγος» του Ευβοϊκού 21΄. Νιώσαμε τη μαχητικότητα και το δυναμισμό του Γωβιού καθ’ όλη την διάρκεια της στρατιωτικής του πορείας, γνωρίσαμε την τεράστια και πληθωρική προσωπικότητα του, δακρύσαμε όταν ατυχώς… το πρωτοπαλίκαρο της Εύβοιας, έπεσε πρώιμα, μετά από καθομολογούμενη προδοσία, την άνοιξη του 1822 σε φονικότατη μάχη στα Δυό Βουνά (στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας), με αποτέλεσμα ο άδικος και αναπάντεχος χαμός του να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την όλη έκβαση, όχι μόνο του Ευβοϊκού, αλλά και γενικότερα του πανελλήνιου απελευθερωτικού αγώνα.
Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Α. Ψαρρό
Μετά και την κατάθεση των στεφάνων στην προτομή του Γωβιού από το Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό και τον κ. Γεώργιο Βλαχάκη Μέλος Δ.Σ του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ευβοίας (Σ.Ε.Α.Ν.), ενός λεπτού σιγή και πληθώρα σκέψεων άρχισε να κατακλύζει το νου… «στο πάνθεον των Ηρώων της ελληνικής εθνεγερσίας, ο Στρατηγός Αγγελής Γωβιός, ο Καπετάν Αγγελής (όπως του άρεσε να τον αποκαλούν) πάντα θα κατέχει για μας τους Ευβοείς αλλά και τους πανέλληνες εξέχουσα θέση». 
Ο Εθνικός μας Ύμνος από τα μέλη της Χορωδίας
Η λιτή και τόσο ξεχωριστή τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τα Μέλη της Χορωδίας της Λίμνης, όπου η θερμή φωνή τους αντήχησε απ’ άκρη σε άκρη στην πλατεία… Μια πραγματικά πολύ δυνατή συναισθηματικά στιγμή για όλους!!!
Ας είναι αθάνατος!!!
Επίσημοι, κοινό, φίλοι και επισκέπτες συνέχισαν στο Δημαρχείο όπου και παρατέθηκε μια φροντισμένη δεξίωση με αναψυκτικά και γλυκά.
Η ΛΙΜΝΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗ ΓΩΒΙΟ ΗΡΩΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Αγγελής Νικολάου (Γωβγίνας) 1780 - 1822
Ένας από τους πρώτο - Ήρωες, αρματολούς της προεπαναστατικής γενιάς, υπήρξε ο Λιμνιώτης Αγγελής Γωβιός ή Γωβγίνας, με πρώιμη θητεία και στρατιωτική δράση στην «αυλή» του περιώνυμου Αλή Πασά των Ιωαννίνων.
Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επαναστατικής έκρηξης του 1821 μαζί με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Αθανάσιο Διάκο και λοιπούς πρώτο – ήρωες.
Ο Αγγελής Γωβιός ήταν ο πολέμαρχος που ως «αδερφός» - συναρχηγός του Ανδρούτσου πρωτοστάτησε στην ιστορική μάχη του Χανίου της Γραβιάς. Τον Ιούλιο του 1821 ήταν πάλι ο στρατηγικός νους, που έδωσε και κέρδισε κατά κράτος στην πρώτη εκ παρατάξεως μάχη του αγώνα, στα Βρυσάκια της Εύβοιας, τον ονομαστό Τούρκο πολέμαρχο Ομέρ Βρυώνη. Στη συνέχεια συγκρούστηκε σε πολλές μάχες με τους Τούρκους με επιτυχή έκβαση, ενώ συνέλαβε και κατέστρωσε σχέδιο κατάληψης του απόρθητου - δυστυχώς έως το τέλος του αγώνα - Κάστρου της Χαλκίδας με τη τόση στρατηγική σημασία στον Ελλαδικό χώρο.
Η τότε επαναστατική Διοίκηση του Έθνους των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Δημήτριο Υψηλάντη - Πρόεδρο του Βουλευτικού - και τις υπογραφές 20 ακόμη ονομαστών Βουλευτών διαβλέποντας τις ικανότητες του Λιμνιώτη πολέμαρχου, τον αναγνώρισε το Φεβρουάριο του 1822 ως Γενικό Αρχηγό του Ευβοϊκού Αγώνα, στη θέση των αναχωρούντων από τη Εύβοια - Οδυσσέα Ανδρούτσου και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Η διοίκηση τον παρότρυνε να εκστρατεύσει και κατά του κάστρου της Νότιο - Ευβοϊκής Καρύστου, της δυναστευόμενης από τον ονομαστό για τη σκληρότητα του Ομέρ - Μπέη.
Η προτομή του Καπετάν' Αγγελή στην Πλατεία Ηρώων
Άνοιξη του 1822,  ξαφνικά σκοτείνιασε με μιας ολόκληρη η φύση… ξεσπώντας σε εαρινά αναφιλητά…. Έσβησε… το πρωτοπαλίκαρο της Εύβοιας, ο Καπετάν' Αγγελής, δέχτηκε θανατηφόρα λαβωματιά, λύγισε… σπάραξε, έπεσε πρώιμα και αναπάντεχα στη φονικότατη μάχη στα Δυό Βουνά (στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας). Βαρύ το πένθος απλώθηκε, σώπασε ο αετός, πήρε θέση στο πάνθεον των Ηρώων…
Η πτώση του Αγγελή Γωβιού δεν επηρέασε μόνο την έκβαση του Ευβοϊκού αγώνα καθώς επέφερε δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της απελευθερωτικής δράσης.
Γιατί ο Αγγελής Γωβιός είναι άγνωστος στο πανελλήνιο; (διερωτάται ο ιστοριογράφος του Γιώργος Παπαστάμος). Και συμπληρώνει ο ίδιος: «… γιατί δεν βρήκε τον Βαλαωρίτη του…».
Ιστορική Απόφαση
Κατά το φετινό επετειακό εορτασμό
Ο τότε Δήμος Ελυμνίων με την ομόφωνη απόφαση υπ.αρ.89/2001 του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Δημάρχου κ. Ανέστη Ψαρρού, αποφάσισε να καθιερώσει ως τοπική ιστορική Εορτή την 1η Ιουλίου, ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του Αγγελή Γωβιού ως Γενικού Αρχηγού του Ευβοϊκού Αγώνα (πράξη που έγινε στα Βρυσάκια Ψαχνών την 1η Ιουλίου 1821, με τις πληρεξούσιες υπογραφές και τις βούλες του Υδραίου Ναύαρχου Αλέξανδρου Κριεζή και όλων των τότε οπλαρχηγών και Προεστών της νήσου Ευρίπου).
Η ιστορική αυτή εορτή τελείται στη Λίμνη κατά την 1η Ιουλίου ή την εκάστοτε Κυριακή που ακολουθεί την 1η Ιουλίου, έχοντας επίσημο χαρακτήρα, με σκοπό την γνωστοποίηση του ήρωα Αγγελή Γωβιού σε πανελλήνια κλίμακα.
Με την καθιέρωση της επετείου αυτής, τονίζεται παράλληλα και η μεγάλη συμβολή της Λίμνης, στον υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις