Στον «αέρα» λόγω κρίσης η διαδικασία υλοποίησης του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας. Προτροπή για εθελοντική εργασία από την Περιφέρεια


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
Σε σήριαλ τείνει να εξελιχθεί η φετινή διαδικασία έναρξης και υλοποίησης του Προγράμματος Δακοκτονίας - των πρώτων δολωματικών ψεκασμών (εδάφους) στις ελαιοκομικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και όχι μόνο... για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.
Σε επικοινωνία που είχαμε νωρίς το πρωί με το γεωπόνο Νίκο Αρβανίτη στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας μας ενημέρωσε πως έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την έναρξη και διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος Δακοκτονίας, το οποίο έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί μέσα στο Ιούνιο (ιδανικότερη περίοδος) ή το αργότερο τέλη Ιουνίου καθώς σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται αργότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε επίσης, ότι έχουν στείλει επανειλημμένα (από πλευράς Δήμου) σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας (η οποία επίσης είχε αποστείλει σειρά επιστολών στα αρμόδια Υπουργεία που αφορούσαν την έναρξη αλλά και τη σωστότερη και πιο αποτελεσμάτικη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος εξαιτίας και των δύκολων οικονομικών συνθηκών). Μέχρι και τώρα δεν υπάρχει (στο Δήμο) επίσημη ενημέρωση πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος σήμερα μας ενημέρωσαν πως η έναρξη του Προγράμματος αναμένεται εντός των ημερών αλλά όχι και με τις καλύτερες συνθήκες διεκπαιρέωσης καθώς τα προβλήματα είναι πολλά...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ - ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ


Ο κ. Αρβανίτης εστίασε και σε ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά τις περιοχές που θα ψεκαστούν. Μάλιστα κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τρίτη 26 Ιουνίου) ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης αφορούσε την καρποφορία των ελαιώνων, αποφασίζοντας το Σώμα (Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση), στα πλαίσια του Προγράμματος Δακοκτονίας - στην περιοχή - να δοθεί προτεραιότητα στο σύνολο του Δήμου και εκεί όπου παρουσιάζεται πιο χαμηλό ποσοστό εμφάνισης δάκου (στα όρια 20 - 25%). Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε πως σύμφωνα με σχετικό έλεγχο διαπίστωσαν πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (ακόμη και σε αυτές τις περιοχές που εντάσσονται οριακά στο πρόγραμμα ψεκασμών σύμφωνα με το φυτοϋγειονομικό έλεγχο) και όχι οριακό για παράδειγμα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κεχριών, Κουρκουλών, Σκεπαστής, Κεράμειας Κηρίνθου και Στροφυλιάς). Η ομόφωνη απόφαση του Δήμου είναι να δρομολογηθούν φέτος ψεκασμοί συνολικά στο διευρυμένο Δήμο.
Μεγαλύτερο πρόβλημα όλων αποτελεί το γεγονός πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού -  αδυνατεί να στελεχωθεί σωστά και οργανωμένα το Πρόγραμμα Δακοκτονίας - με δυσάρεστες συνέπειες καθώς η όλη υλοποίηση να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Οι πόροι που έχουν εγκριθεί κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην επιτρέπεται η πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για την υλοποίηση του Προγράμματος. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις χρονοβόρες διαδικασίες που μεσολαβούν συνήθως μέσω ΑΣΕΠ. Συνδυασμός πολλών προβλημάτων για τη διεκπεραίωση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας με αντίκτυπο στην τοπική παραγωγή που κατά τα λεγόμενα των ειδικών διανύουμε μια περίοδο όπου η καρποφορία θα είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Σκεφθείτε λοιπόν πόσο ζημιογόνες θα είναι μια περαιτέρω καθυστέρηση και οι τόσες και ουσιαστικές ελλείψεις που έχουν προκύψει, για τον ελαιοκομικό πλούτο στις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές. 
Σε επικοινωνία που είχαμε με την κ. Άννα Σταυροπούλου Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ανέφερε, πως το πρόγραμμα αναμένεται να δρομολογηθεί επίσημα σε λίγες μέρες και θα υπάρξει ενημέρωση σε όλους τους Δήμους. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, στα μειωμένα φέτος κονδύλια για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας και την έλλειψη προσωπικού καθώς δεν καλύπτονται όπως πρέπει στο σύνολο τους οι θέσεις.
Η κ. Σταυροπούλου κάνει θερμή έκκληση προς όλους τους παραγωγούς να βοηθήσουν και οι ίδιοι εθελοντικά ώστε να ελαφρύνουν λίγο τη δύσκολη κατάσταση που έχει προκύψει. Να τοποθετούν μόνοι τους τις απαιτούμενες δακοπαγίδες, να ακολουθεί καταμέτρηση και να ενημερώνουν οι ίδιοι τα τοπικά τμήματα των Δήμων. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται συνεχώς σε συνεργασία και ενημέρωση με τους τοπικούς γεωπόνους (για το θέμα που αφορά τις παγίδες). Μια διαδικασία, όπως εξήγησε, διάρκειας δύο μηνών - όσο δηλαδή κρατάει και η ελαιοκομική περίοδος - μέχρι και τέλη Οκτωβρίου.
Επιπλέον κατέστησε σαφές, ότι ως Υπηρεσία βρίσκονται διαρκώς σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες σε ο,τι αφορά τις προσλήψεις και το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ έχουν σταλεί πολλές επιστολές για τη καλύτερη δυνατή γνωστοποίηση αλλά και επίλυση του θέματος.
Το ίδιο έχει γίνει και από πλευράς του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας με αντίστοιχες κοινοποιήσεις τόσο στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας όσο και στους άλλους αρμόδιους Φορείς.
Με πρωτοβουλία του Δήμου, αύριο (Τρίτη) στις 7:30 το απόγευμα, συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στο Δημοτικό Κατάστημα της Αγίας Άννας μεταξύ του τοπικού γεωπονικού τμήματος και των παραγωγών της περιοχής, ώστε να γίνει κατατοπιστική ενημέρωση για όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει με το φετινό πρόγραμμα Δακοκτονίας στο Δήμο. Στη συνάντηση εκλήθη και η Περιφέρεια με ειδικούς εκπροσώπους επί του θέματος.
Εν αναμονή των εξελίξεων και των ψεκασμών…
Σας παραθέτουμε παρακάτω σύνδεσμό (για περισσότερες πληροφορίες) και το προηγούμενο ρεπορτάζ μας που αφορά το πρόγραμμα Δακοκτονίας στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, όλο το χρονικό του θέματος και τις ενστάσεις που ήδη είχαν αποσταλεί από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Περικλή Καραϊσκο στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Καπελέρη για την καθυστέρηση έναρξης, υλοποίησης και τις προσλήψεις του προσωπικού.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις