Θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» 100 χρόνια ιστορίας (1912 - 2012) - Ομιλία του Ιωάννη Γ. Ασπροποταμίτη Πλοιάρχου Π.Ν. ε.α.


Ο κ. Ι. Γ. Ασπροποταμίτης
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012» και του «35ου Φεστιβάλ - ΕΛΥΜΝΙΑ» του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τη Τετάρτη 8 Αυγούστου, στον αύλιο χώρο του Νεοκλασικού Μελά, στη Λίμνη, διάλεξη - προβολή με θέμα: Θωρηκτό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» 100 χρόνια ιστορίας (1912 - 2012) με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Γ. Ασπροποταμίτη, Πλοίαρχο Π.Ν. ε.α. - Ιστορικό.
Ήταν εύστοχη η επιλογή της ναυτικής πόλης της Λίμνης από τον κ. Ασπροποταμίτη να παρουσιάσει την ιστορία του θρυλικού θωρηκτού               «ΑΒΕΡΩΦ», ένα πλοίο «μπαούλο γεμάτο μνήμες…», όπως τόνισε ο προλογίσας την εκδήλωση - ομιλία και προβολή, ο Ιστοριοδίφης Δημήτρης Αποστόλου «Ελύμνιος».
Φωτό αρχείου: Θωρηκτό "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ" 100 χρόνια ιστορίας (1912 - 2012)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΘΩΡΗΚΤΟ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ" 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (1912 - 2012)

Ο κ. Δ. Αποστόλου "Ελύμνιος"
Ο εν λόγω προλογητής κάνοντας ένα αφηγηματικό «ταξίδι» - θαρρείς με τη χρονομηχανή και την κλεψύδρα του χρόνου - από την Αργοναυτική Εκστρατεία και τη μυθική ΑΡΓΩ ως τις ιστορικές τριήρεις της Αρχαίας Ελλάδας, της τεσσαρακοντήρεις και τις δεκαεξήρεις των Ελληνιστικών Χρόνων μέχρι τους δρόμωνες του χιλιόχρονου Βυζαντίου και από ‘κει σε ονομαστά πλοία της Παλιγγενεσίας κατέληξε στο πλοίο - «μπαούλο με μνήμες» θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», που χαρακτήρισε την ιστορία της νεότερης Ελλάδος στον κατά θάλασσα αγώνα. 
Ο Ιστορικός - Πλοίαρχος κ. Ασπροποταμίτης με γλαφυρό λόγο σε χειμαρώδη ρυθμό παρουσιάζοντας παράλληλα σειρά σπάνιων οπτικών ντοκουμέντων από τη διαδρομή - ιστορία του πλοίου, «ταξίδεψε» με αμείωτο ενδιαφέρον το θεατή απ’ τη ναυπήγηση ως τη δράση του στους αγώνες και μέχρι τη σημερινή μετατροπή του σε «Ναυτικό Μουσείο». 
Το κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση
Ιδιαίτερα η δράση του στους Βαλκανικούς αγώνες και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πλοιαρχία και αρχιναυαρχία  - μέσα σε αυτό - του ηρωικού Παύλου Κουντουριώτη (θαυμαστού της γνωστής Μάνας του Στρατού Άννας Παπαδοπούλου Μελά) ήταν σημεία που στάθηκε ο ομιλητής.
Ξέχωρη μνεία έκανε ο ιστορητής Πλοίαρχος στους υπηρετήσαντας επί του πλοίου κατά την πολεμική του δράση Ελύμνιους ναύτες, παρουσιάζοντας φωτογραφίες απ’ το Λαογραφικό Μουσείο της Λίμνης και αναφερόμενος σε προσωπικά αφηγήματα του καθενός όπως τον πληροφόρησε ο Λιμνιώτης  κ. Θανάσης Ζανιάκος, του οποίου ο πατέρας Κων/νος Ζανιάκος είχε υπηρετήσει στο πλοίο αυτό κατά τη διάρκεια της δράσης του.
Με συγκίνηση και ιερή σιωπή, με ενθυμήματα των παλαιότερων που δυστυχώς σήμερα πάνε να εξαφανιστούν (και… λαός που ξεχνάει την ιστορία του χάνεται) παρακολούθησε το πολυπληθές ακροατήριο, τη διάλεξη του κ. Ασπροποταμίτη. 
Ο κ. Ι. Γ. Ασπροταμίτης ευχαρίστησε τους πάντες από καρδιάς
Υστερολογώντας ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Στεργίου αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της διάλεξης για τόπο όπως η Λίμνη και παρέδωσε ως δώρο στον ομιλητή μια σειρά εκδόσεων από τη ναυτική ιστορία της θαλασσινής κωμόπολης.
Ο κ. Ασπροποταμίτης ευχαριστώντας προσέφερε δώρα και ενθυμήματα εκείνης της περιόδου προορισμένα τόσο για το προσεχές Ναυτικό Μουσείο της πόλης αλλά και προσωπικά δώρα στον «Ελύμνιο» και στον κ. Θανάση Ζανιάκο.
Μια ιστορική εκδήλωση για ένα ιστορικό πλοίο σε μια ιστορική ναυτούπολη όπως η Λίμνη.
Φωτό αρχείου: Θωρηκτό "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ" η ΔΟΞΑ του Πολεμικού Ναυτικού
Γιώτα Περήφανου
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ 
Φωτορεπορτάζ: Ανθή Αποστόλου














   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις