«Πολιτιστικό Καλοκαίρι» Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας: «Μια Κοινότητα ΄΄υπό πολιορκία΄΄ και ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στο β΄ μισό του 18ου αιώνα. Η εγκατάσταση κατοίκων της Λίμνης στη Σκιάθο μέσα από νέα στοιχεία Οθωμανικών και Ελληνικών πηγών» - Διάλεξη από το Δρ. Βασίλη Δούκουρη στη Λίμνη


Ο κ. Β. Δούκουρης
Σε κατάσταση κοινωνικά ήρεμη, δίχως διχογνωμίες και τοπικές συγκρούσεις, έγινε η αποχώρηση των 50 και πλέον Λιμνιώτικων οικογενειών, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα προς τη Σκιάθο, υποστήριξε και απέδειξε ο Ιστορικός, Συγγραφέας - Καθηγητής Δρ. Βασίλης Δούκουρης, Προϊστάμενος του Τοπικού Αρχείου Λίμνης των Γ.Α.Κ. διαπραγματευόμενος το σχετικό θέμα του στην ανωτέρω εκδήλωση  - διάλεξη του των πολιτιστικών «Ελυμνίων 2012» στη Λίμνη, την Παρασκευή 3 Αυγούστου.
Οι καταπιεστικές απαιτήσεις των «προστατών» Οθωμανών, η δυσβάσταχτη φορολογία και οι απαιτήσεις μετατροπής σε «τσιφλικίου» της Λίμνης, είχαν σαν αποτέλεσμα την τελείως απάρνηση της γης από τη σημαντική αυτή μερίδα του Ελύμνιου πληθυσμού και την αναζήτηση προς την ακατοίκητη (τότε) πλευρά της Σκιάθου, καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ - ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΔΟΥΚΟΥΡΗ
Ο κ. Β. Δούκουρης κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας του
Μιλώντας με ιστορικά ντοκουμέντα και αδιάψευστα τεκμήρια, στοιχεία και αποδείξεις που επέφερε η πολύχρονη έρευνα του στην Ελλάδα και αλλοδαπή, ο ικανός ερευνητής έπεισε με τον καλύτερο τρόπο το πολυπληθές ακροατήριο του που τον παρακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του πολύ προσεχτικά.
Ομιλίες - κατά καιρούς - και για χρόνια, ποικίλες δημοσιεύσεις στο τύπο κ.α. απόψεις συγγραφέων κι’ ιστοριοδιφών, που μιλούσαν για Λάμπρο Κατσώνη και για Ορλωφικά γεγονότα, για λοιμό και πανώλη, για διχαστικές των κατοίκων της Λίμνης συγκρούσεις… αποκαταστάθηκαν από το σχολαστικό ερευνητή ορθολογικά και τοποθετήθηκαν στη σωστή τους διάσταση και πραγματικότητα, όπως προέκυψε από τα νέα παρασχεθέντα ντοκουμέντα.
Με αδιάσπαστη προσοχή το κοινό...
Πλάνες και λαθεμένες απόψεις που αιωρούνταν επί 2,5 περίπου αιώνες διορθώθηκαν κι’ αποκαταστάθηκαν στη σωστή τους ιστορικότητα.
Με αδιάσπαστη προσοχή στο γλαφυρό μεν ομιλητή κ. Δούκουρη, αλλά και καταιγιστικό στη ροή των νέων προσφερόμενων ντοκουμέντων, το εντυπωσιασμένο κοινό χειροκρότησε τον άξιο Προϊστάμενο του Τοπικού Αρχείου της Λίμνης, που η δωδεκαετής του ενεργής θητεία του, ωφέλησε τα μέγιστα την ιστοριογνωσία της Λίμνης. 
Την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση (και τον ομιλητή) παρουσίασε ο Επιμελητής του Λαογραφικού Μουσείου της Λίμνης Δημήτρης Αποστόλου «Ελύμνιος», ο οποίος κλείνοντας την ιστορική βραδιά και απευθυνόμενος στους πολίτες - ακροατές, «ζωγράφισε» τον Ερευνητή Β. Δούκουρη και την κοπιαστική έρευνα του με μια
 στροφή του Μαρκορά:
«σαν κι’ εσάς αδέρφια ιδρώνει 
κι’ ο σοφός που με το νου
κάμπους άμετρους οργώνει
για θροφή του λογισμού…»
Οι τέως Δήμαρχοι Κ. Μάρκου και Γ. Μαναρίτσας
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λίμνης Γιάννης Ψαρρός, οι τέως Δήμαρχοι Ελυμνίων κ.κ. Κων/νος Μάρκου και Γρηγόρης Μαναρίτσας, ο Πρέσβης Δημήτρης Μανωλόπουλος, ο Λυκειάρχης Λίμνης Γιάννης Παλάντζας, ο Γραμματέας της Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας Δημήτρης Κοτζαμάνης, μέλη από το «Φωτόδεντρο» Ιστιαίας. Εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής και λοιποί εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Την προβολή εικόνων και τεχνική υποστήριξη είχαν ο Γιάννης Φαφούτης, ο Γιώργος Γκόρτσος. Τη φωτογραφική κάλυψη η Ανθή Αποστόλου Γκόρτσου και η Νατάσα Ντάνη και την ηχοληψία ο Νίκος Μπελμέζος.
Ελεύθερη Φωνή των Πολιτών
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια τους τον κ. Δημήτρη Αποστόλου "Ελύμνιο", την κ. Ανθή Αποστόλου και την κ. Νατάσα Ντάνη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις