«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012» Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων, ο «Ποσειδών»: Επιμνημόσυνη Δέηση των απολεσθέντων του πληρώματος του Β.Π. Α/Τ «ΑΔΡΙΑΣ» και του ανδραγαθήσαντος Ελύμνιου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ


Ο Λιμενάρχης Λίμνης, ο κ. Κ. Σαββάκης (υιός του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ), Μέλη του Ομίλου, ο "Ποσειδών' και το Κλιμάκιο των Ο.Υ.Κ.
Την Κυριακή (29 Ιουλίου) στις 10:30 το πρωί στην Κεντρική Προκυμαία της Λίμνης, οι ελληνικές σημαίες και τα λάβαρα του «Ποσειδώνα» επιστεφόμενα με το εντυπωσιακό πανό του 2ου Κολυμβητικού Μαραθώνιου διάπλου Β. Ευβοϊκού «Σκυλλίας - Σαββάκης», προοιώνιζαν τη τέλεση μιας συγκινητικής μνημόσυνης εκδήλωσης.
Στη "Σκάλα" σε κλίμα συγκίνησης...
Μετά τον εκκλησιασμό στη «Σκάλα» της ναυτικής Λίμνης συγκεντρώθηκαν ήσυχα και θαρρείς αθώρητα ο Αιδεσιμολογιοτάτος π. Κων/νος Λιάσκος, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου και η Δημοτική Σύμβουλος Κική Στέφου, ο Λιμενάρχης Λίμνης Κων/νος Ζυγογιάννης, Εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού με Επικεφαλής Υποπλοίαρχο (Κλιμάκιο της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, των Ο.Υ.Κ.), ο Πρόεδρος Βασίλης Βλαχούτσικος, ο Γιάννης Παλάντζας (ψυχή και φέτος του Κολυμβητικού Μαραθώνιου) και τα Μέλη του Ομίλου ο «Ποσειδών» καθώς και η Γραμματέας της Ο.Π.Σ.Ε. Νία Κομπορόζου. Συγκινητική η παρουσία της οικογενείας Κων/νου Σαββάκη (υιού του τιμωμένου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δ. Αποστόλου "Ελύμνιος"
Μόλις ολοκληρώθηκε η τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης και σε κλίμα αιωρούμενων ιστορικών αναμνήσεων, ο Τελετάρχης της Εκδήλωσης Δημήτρης Αποστόλου «Ελύμνιος» αναφέρθηκε στο χρονικό της δράσης του Α/Τ «ΑΔΡΙΑΣ», στο ηρωικό κατόρθωμα του πληρώματος του, στις αιματηρές απώλειες και στο παράτολμο ταξίδι του (μισό πλοίο) από την Κάλυμνο και Τουρκία μέχρι την Αλεξάνδρεια.
Στη συνέχεια ο «Ελύμνιος», θαυμαστικά αναφέρθηκε στο κατόρθωμα του Λιμνιώτη δίοπου ναύτη - πυροβολητή ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ, ο οποίος με την έκρηξη του «ΑΔΡΙΑ» βρέθηκε στα σκοτεινά νερά του Αιγαίου και πότε κωπηλατώντας μια αυτοσχέδια βάρκα, πότε υπεράνθρωπα κολυμπώντας κατόρθωσε να διασωθεί, σώζοντας παράλληλα και τον Κυβερνήτη της Μοίρας του Βρετανικού Στόλου Πλοίαρχο Ράϊτ.
Ο ΣΑΒΒΑΚΗΣ για το κατόρθωμα του αυτό τιμήθηκε μετέπειτα με ανώτατες διακρίσεις. 
Ρήξη στεφάνου από τον Υποπλοίαρχο των Ο.Υ.Κ.
Αμέσως μετά τη λήξη του ιστορικού χρονικού, ο Τελετάρχης κάλεσε τον Επικεφαλής Υποπλοίαρχο των Ο.Υ.Κ., ο οποίος έριξε δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των νεκρών του «ΑΔΡΙΑ», ενώ ο Πρόεδρος του Ομίλου, ο «Ποσειδών» έριξε ένα μπουκέτο λουλούδια…
Το συγκινησιακό της στιγμής συνόδεψε η μνήμη των παρισταμένων στη διάρκεια ενός λεπτού σιγής…
Ο Εθνικός Ύμνος που εψάλλη διαζώσης απ’ την ομήγυρη μαζί με τις αιωρούμενες μνήμες ύγρανε τα μάτια των παρευρισκομένων… των όχι μόνον επί της προκυμαίας, αλλά και του σιωπηλού πλήθους των Ελυμνίων που όρθιοι και με ιεροπρέπεια παρακολουθούσαν τη σεμνή τελετή.
Ανάερες οι ψυχές των νεκρών και του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑΚΗ δέχτηκαν αντίδωρο προσφοράς τη δέηση της ναυτικής Λίμνης…
Ας είναι αιώνια η μνήμη τους!!!


Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις