ΕΛΥΜΝΙΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ (Αρκτικά και επιζεφύρια) Ντοκιμαντέρ 40΄ των Δημήτρη Αποστόλου - «Ελύμνιου» και Γιώργου Γκόρτσου



Οι δημιουργοί του Ντοκιμαντέρ μας "ταξίδεψαν" μοναδικά στο όνειρο!!!
Νύχτα καλοκαιριού και υπό το φως του «σελενήφωτος» μας δόθηκε η ευκαιρία για ένα ταξίδι στο όνειρο…  που όνειρο αυτή τη φορά ήταν ο περίγυρος της Ελύμνιας φύσης με τρόπο λογοτεχνικό, ιστοριοδιφικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό και ιστορικό με αισθαντική αφήγηση από το μοναδικό Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιο», πάνω σε δικό του σενάριο και με τη σκηνοθετική ματιά του ταλαντούχου νεαρού δημιουργού Γιώργου Γκόρτσου.
Η εντυπωσιακή περιήγηση μέσα σε ένα ιστοριογνωστικό πλαίσιο εμπλουτισμένο με παραπληρωματικά στοιχεία, όμορφων τόπων, φυσικών ήχων, λαογραφικές αναφορές και εναπομείναντα - γιατί όχι -  σπαράγματα μιας ζώσας αρχαίας μυθολογίας, ήταν τα στοιχεία που συναποτέλεσαν τον όλο περίγυρο. Άξια λόγου η προσπάθεια ετυμολογικής προσέγγισης και επεξήγησης περίεργων τοπωνυμιών που (κατά την εκδοχή του σεναρίου) μπορεί να επέζησαν, χάρη στη ψυχική και δυναμική αλκή ενός λαού - ως ο ελληνικός - μέσα στην ατέρμονη ροή των αιώνων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΕΛΥΜΝΙΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ

Η κ. Χ. Βλαχάκη - Μπελλάρα
Η όλη εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012» του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιστορικής Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας, της οποίας ήταν και η καθιερωμένη ετήσια συμμετοχή της Ένωσης στο «Φεστιβάλ των Ελυμνίων», τη Κυριακή 12 Αυγούστου στο Νεοκλασικό Μελά (προαύλιο).
Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Χαρίκλεια Βλαχάκη - Μπελλάρα (εγγονή του ιστορικού του Ελυμνίου Ν. Μπελλάρα) χαιρέτισε ζεστά το πολυπληθές ακροατήριο, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες της Ιστορικής Ένωσης, στη Λίμνη και στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ. 
Ο κ. Α. Ριτσώνης
Ακολούθησε ο πρόλογος του Αρχαιολόγου Άγγελου Ριτσώνη, ο οποίος μεστά και σύντομα ανέφερε, πως τέτοιες προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν από Ευρωπαίους ιστορητές - λογοτέχνες για γνωστές ευρωπαϊκές πολιτείες. Ο κ. Ριτσώνης τόνισε την αξία της τοπωνυμικής έρευνας που πρωτοποριακά ο σεναριογράφος «Ελύμνιος» επιχείρησε στο ντοκιμαντέρ, καθώς και στην αναφορά των όσων προϊστορικών και αρχαιολογικών τεκμηρίων περνούσαν μέσα από αυτό.  
Ο κ. Δ. Αποστόλου "Ελύμνιος"
Στη συνέχεια ο ένας εκ των δημιουργών ο κ. Αποστόλου περιορίστηκε στις ευχαριστίες των όσων συμβοήθησαν στη δημιουργία της ταινίας και στάθηκαν αρωγοί του «Περίγυρου», αφήνοντας το λόγο του να κυλήσει λογοτεχνικός μέσα από αυτή την ίδια ταινία. 
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Γκόρτσος έκλεισε τον προλογικό κύκλο αναφερόμενος στα τεχνικά προβλήματα του ντοκιμαντέρ και το σκηνοθετικό "βάσανο" προκειμένου να καλυφθεί με εικόνες ένα εξειδικευμένο - τρομερά δύσκολο σενάριο. 
Ο σκηνοθέτης κ. Γιώργος Γκόρτσος
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ και με τη λήξη - δύση ενός κατακόκκινου ήλιου πίσω από το ακρωτήρι της Σηπιάδας με την αισθητική εύηχη ρήμα ενός Κωστή Παλαμά, ο κόσμος συγκινημένος καταχειροκρότησε τους δημιουργούς και το έργο τους.
Το αυθόρμητο ξέσπασμα ενός πρωτοφανούς για τα δεδομένα τέτοιων προβολών κοινού, αποτελούμενο εν πολλοίς από επαΐοντες ανθρώπους της Τέχνης, απέσπασε το θαυμασμό  και τις καλύτερες κρτικές.
Στο ντοκιμαντέρ συνέβαλλαν: ο Τάκης Γεωργίου με την επιμέλεια της μουσικής επένδυσης, ο καθηγητής Νίκος Ηλίας ως βοηθός σκηνοθετή, η Ανθή Αποστόλου στην επιμέλεια της φωτογραφίας, ο ηχολήπτης Δημήτρης Βαφειάδης στην επιμέλεια του ήχου, ο αρχαιολόγος Άγγελος Ριτσώνης ως προς τη διευκόλυνση του τομέα των αρμοδιοτήτων του. Αρωγοί της ταινίας στάθηκαν η ευγενική συγκατάθεση της Εκκλησίας και η ανοιχτή αποδοχή από μέρους του Δήμου. Την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης άσκησε με το καλύτερο τρόπο η καθηγήτρια Ευαγγελία Αποστόλου - Σωτήρα.
Την εκδήλωση - πρώτη προβολή με ένα όμορφο υστερολόγημα έκλεισε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στεργίου, δίνοντας ξέχωρη έμφαση στην ιδιαιτερότητα αυτής της πολιτιστικής συμμετοχής.
Γιώτα Περήφανου
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΝΕΙΡΟΥ...
Φωτορεπορτάζ: Ανθή Αποστόλου 
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις