«Σιβηρικός χειμώνας» πάνω από τη πρόθεση των Ρώσων για τη δημιουργία 5.000 παραθεριστικών κατοικιών στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - Απρόθυμη φαίνεται η Δημοτική Αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης


Κατά τη συνεδρίαση...
Ρώσικο ενδιαφέρον μπορεί να έχει εκδηλωθεί για την κατασκευή 5.000 διαμερισμάτων - τουριστικής αναψυχής στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας αλλά από πλευράς Δήμου υπάρχει η ίδια ανταπόκριση;
Στον «αέρα» τινάχθηκε το αίτημα - ερώτημα του Προέδρου (από το Σύλλογο Kireas.org) Γιώργου Μπαλαμπάνη - που κατέθεσε σε συζήτηση - κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου - το οποίο αφορούσε την εν λόγω επένδυση. 
Ο κ. Γ. Μπαλαμπάνης
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλαμπάνης ρώτησε το Δημοτικό Συμβούλιο - αφού πολύ κατατοπιστικά αναφέρθηκε στα οφέλη για το σύνολο της περιοχής από αυτό το project -  κατά πόσο ο Δήμος υποστηρίζει την επένδυση, τι ενέργειες έχει κάνει για να κρατηθεί το έργο επισημαίνοντας πως πρέπει - όπως έχει γίνει στο παρελθόν και με άλλους επενδυτές - να προσκληθεί η Κατασκευαστική εταιρεία Μπατιστάτος, ώστε να παρουσιάσει αναλυτικά στο Δήμο τα επενδυτικά της σχέδια.
Επιπλέον ο κ. Μπαλαμπάνης τόνισε τη σπουδαιότητα της επένδυσης αναφέροντας πως «ο Δήμος δεν πρέπει να χάσει τέτοια ευκαιρία καθώς άλλες περιοχές καραδοκούν και με μεγάλη χαρά θα διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους (επενδυτές) να πάνε στις περιοχές τους».
Τα αίματα δεν άργησαν να ανάψουν και επικράτησε ένταση, κυρίως μεταξύ του κ. Μπαλαμπάνη και του Αντιδημάρχου Κηρέως Γιάννη Καντζούρα, ο οποίος θεώρησε ότι το θέμα δεν έχει καμία ουσία. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 5.000 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Η Μείζονος Αντιπολίτευση
Ο κ. Μπαλαμπάνης φανερά αγανακτισμένος, επειδή δεν απαντήθηκαν τα ερωτήματα του και αμφισβητήθηκε για άλλη μια φορά από τη Δημοτική Αρχή η νομική υπόσταση του Συλλόγου, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας - όπως δήλωσε αποκλειστικά λίγο αργότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ - από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπολίτευση η οποία σαφώς διαφοροποίησε τη θέση της από τη Δημοτική Αρχή επί του θέματος, κάνοντας λόγο για μια επένδυση που θα μπορούσε να προσφέρει στο τόπο, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. 
Κατά τη συνεδρίαση...
Τόσο ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Περήφανος όσο και της Ελάσσονος Στάθης Λιαγκάκης, ανέφεραν πως πρέπει να εξετάσουν με προσοχή την πρόταση του κ. Μπαλαμπάνη, να δουν το θέμα διεξοδικά και να ακούσουν και τη θέση της Κατασκευαστικής Εταιρείας που προτίθεται να υλοποιήσει αυτό το έργο.
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός έδωσε έμφαση στο γεγονός της αποχώρησης του κ. Μπαλαμπάνη τονίζοντας ότι «αυτή η κίνηση δείχνει απρέπεια και ασέβεια προς το Σώμα του Συμβουλίου. Δεν είχε την ευγενή καλοσύνη ο κ. Μπαλαμπάνης να ακούσει και τις δικές μας απόψεις. Να κουβεντιάσουμε το θέμα και να κάνουμε διάλογο. Αλλά οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, γνωρίζουμε πολύ καλά πως έτσι μόνο ξέρουν να συμπεριφέρονται με φωνές και εντάσεις. Ξέρουμε το παρελθόν τους (ειδικά το πρόσφατο μέσα από διαδικτυακές ενημερώσεις που κατασυκοφαντούν ανθρώπους)».
Συζήτηση για την επένδυση
Επίσης άφησε αιχμές για την κατασκευαστική εταιρεία και γενικότερα για τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τέτοιες επενδύσεις πως παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια…
Ακολούθησαν και άλλες τοποθετήσεις από Δημοτικούς Συμβούλους χωρίς να υπάρξει ένα ουσιαστικό συμπέρασμα πως σκοπεύει ο Δήμος να χειριστεί το θέμα και αν τελικά δώσει συνέχεια ή οι ρώσοι επενδυτές ανοίξουν φτερά για άλλες πολιτείες…
Ρώσικο ενδιαφέρον για τη κατασκευή 5.000 διαμερισμάτων στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας: Το χρονικό
Η εφημερίδα «Κέρδος» στις 4 Ιουλίου 2012 σε δημοσίευμα της ανέδειξε το θέμα, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τη γνώστη εταιρεία κατασκευών Μπατιστάτος πως έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων από Ρώσους, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για τη δημιουργία ολόκληρου οικισμού 5.000 διαμερισμάτων - εξοχικών (πολυτελών) κατοικιών στην Εύβοια, στην περιοχή του Προκοπίου (Δημοτική Ενότητα Κηρέως) στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα σε μέγεθος ακίνητα προκείμενου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Πρόκειται για κάποιες πολεοδομικές - ρυμοτομικές ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστούν καλοί συντελεστές δόμησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ, για να μπορέσει ο Δήμος να προσελκύσει επενδύσεις σαν και αυτή που έδειξαν ενδιαφέρον οι Ρώσοι, θα πρέπει να τους εξασφαλίσει  πολεοδομημενη ή ρυμοτομημένη γη, η οποία να δίνει κάποιους καλούς συντελεστές δομήσεις.
Το γεγονός που αποθάρρυνε το Μπατιστατο από την περιοχή μας, έκτος από την αδιαφορία της δημοτικής αρχής να διασφαλίσει τις συνθήκες ανάπτυξης και να διευκολύνει τον επενδυτή, είναι η έλλειψη τέτοιας γης.  Επειδή ο Δήμος έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στο τομέα του παραθεριστικού τουρισμού/εξοχικής κατοικίας θα μπορούσε να αξιοποιήσει τέτοιες ευκαιρίες με τη δημιουργία:
1. Περιοχών Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.) Ν 2508/1997 "Βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη των πόλεων και οικισμών της χώρας και άλλες διατάξεις" ΦΕΚ 124 Α /97  που επιτρέπουν δόμηση έκτος οικισμών. Για την  Εύβοια ειδικά δίνονται κατευθύνσεις για την δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα  ΦΕΚ 1026 Δ/05.12.2001 και ΦΕΚ 1370 Δ/16.12.2003. μέχρι το 2013. 
Ο Δήμος Σκύρου πρόσφατα καθόρισε μια δημοτική  Π.Ε.Ρ.Π.Ο. μετά από διαβούλευση στην θέση Στομα-Μαλα. Ο Δήμος θα μπορούσε να ζητήσει τη δημιουργία ΠΕΡΠΟ στα ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ που έχει αναθέσει σε μελετητές και
2. ακόμη γρηγορότερα θα μπορούσε να χωροθετήσει  δημοτικές εκτάσεις σε "Δημόσια Ακίνητα τουριστικού προορισμού" (κατηγορίες 1, 2, 3 και 5 της παρ. Β του αρ. 11 του Ν. 3986/2012 με το μηχανισμό των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακίνητων (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) που προβλέπει το αρ.12 του 3986/2011 με μια αίτηση στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Με αυτό το τρόπο ο Δήμος θα μπορούσε να δελεάσει  - ακόμη και τώρα  αν είχε την βούληση και την επιθυμία - τους επιδόξους επενδυτές των 5.000 διαμερισμάτων.
Εκτάσεις υπάρχουν για μια τέτοια επένδυση
Στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» στις 26 Φεβρουαρίου 2012, ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ εκτάσεις ιδιοκτησίας του για να ενταχθούν στη βάση δεδομένων του προγράμματος «Ήλιος» χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχει εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη.
Συγκεκριμένα αυτό το πρόγραμμα προέβλεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικές εκτάσεις για την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.
Πριν από πέντε χρόνια τον Ιανουάριο του 2007 ο πρώην Δήμος Κηρέως είχε δώσει μετά από διαγωνισμό στην ΜΚΟ Water for people and Peace δημοτική έκταση 355 στρεμμάτων στη θέση Παρασκεύορεμα (για 51 χρόνια) και αφορούσε την κατασκευή περιβαλλοντικού χωριού.
Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 21 Φεβρουαρίου του 2011 αποφασίζεται η λύση της σύμβασης μετά από αίτημα της Water for people and Peace και για «άγνωστους» λόγους από τότε δεν δημοπρατήθηκε εκ νέου η αξιοποίηση της.
Η έκταση έχει αποδεσμευτεί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία των 5.000 διαμερισμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του Συλλόγου Kireas.org.
Τα οφέλη για την περιοχή που θα φέρει η επένδυση των Ρώσων
Ανάσα στην οικονομική ανάπτυξη και μεγάλη προοπτική στο σύνολο της περιοχής (στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας) αλλά και σημαντική ανακούφιση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της ανεργίας, θα φέρει η κατασκευή των 5.000 διαμερισμάτων (στα οποία θα διανέμουν εύποροι Ρώσοι).
Επίσης θα ανέβει η αξία των ακινήτων καθώς η επένδυση θα αποτελέσει μοχλό για την ενίσχυση και αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών.
Εν κατακλείδι πρόκειται για μια επένδυση με ευεργετικά αποτελέσματα στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας στη Βόρεια Εύβοια.
Παραλειπόμενα - συμπεράσματα επί του θέματος… από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22 Αυγούστου 2012)

Άγνωστη η μελλοντική πορεία του θέματος
Το συγκεκριμένο θέμα μπήκε τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, γεγονός που σχολιάστηκε τόσο από τους εκπροσώπους του Kireas.org όσο και από το κοινό - ακροατήριο που παρακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τζαχρήστος είπε πως (το αίτημα) έπρεπε να μπει τελευταίο γιατί είναι υψίστης σημασίας και απαιτούσε χρόνο ώστε να αναλυθεί…
Είδαμε τη Δημοτική Αρχή  - πάλι - να μη στέκεται στην ουσία του θέματος αλλά στη νομική υπόσταση του Συλλόγου, που έθεσε το σχετικό ερώτημα καθώς και σε προσωπικά θέματα που αφορούν το πρόσωπο του κ. Μπαλαμπάνη και των λοιπών μελών του Συλλόγου. Με ιδιαίτερη μάλιστα έμφαση στην αποχώρηση του κ. Μπαλαμπάνη από τη συνεδρίαση.
Επίσης φάνηκε άγνοια και αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στο εν λόγω θέμα και η απροθυμία της να το φέρει μελλοντικά ξανά σε συζήτηση.
Ρεπορτάζ: Γιώτα Περήφανου
Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Γιάννης Δραπανιώτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις