ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΕΛΥΜΝΙΟ - Θαλασσινό ΗΧΟΡΑΜΑ - Αφιέρωμα στη ναυτοσύνη της Λίμνης

  
Μια εικόνα χίλιες φαντασμαγορικές λέξεις...

«Πρώτιστα… Χάος εγένετο
      Έπειτα Γαία… ευρύστερνος!...
    Έπειτα Έρως ο κάλλιστος!...
           Κι’ έπειτα… γενηθήτω το Φως!...
 γενηθήτω το Φως!...
    Και εγένετω Φως!...»

Φώτα ολόφωτα, ανήμερα του 15 Αύγουστου (της Παναγιάς η Γιορτή), στην παραλία της Λίμνης το βράδυ και το μικρό λιμανάκι του Ελυμνίου βρόντηξε κι’ άστραψε με ήχους, φωτοβολίδες, σκαφάκια και βάρκες, χρωματιστά πλεούμενα στα νερά, όλος ο στόλος του Ν.Ο.Λ. μεσ’ στη θάλασσα… κάθε στροφή και μια έκπληξη… κάθε σκαφάκι και φως…. κάθε πλοίο και ένα θαλασσολούλουδο!... 
Ήταν η βραδιά της ιστορικής ναυτοσύνης της Λίμνης, ήταν το κλείσιμο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των 35ων Ελυμνίων, στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012» του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Είναι χρόνια τώρα που η Ναυτική Βραδιά στο Ελύμνιο αποτελεί το θεσμικό κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Λίμνη του θερινού Φεστιβάλ.
Εφάμιλλες ναυτικές εκδηλώσεις θα συναντήσει κανείς στον Ελλαδικό χώρο σε παραδοσιακά και ιστορικά νησιά του αρχιπελάγους (όπως στην Ύδρα, στις Σπέτσες, στη Χίο και αλλού…).
Η Λίμνη έχοντας μια πλούσια ναυτική ιστορία στη ροή πολλών χρόνων, οργάνωνε από πολύ παλαιότερα τέτοιες βραδιές ναυτικές. Τότε… οι βραδιές αυτές λεγόντουσαν «Ενετικές». Αυθόρμητα κι’ άτυπα βαρκαραίοι, ψαρόβαρκες και γρι - γρι το ένα δεμένο πίσω από το άλλο έκαναν παρέλαση γιαλό γιαλό σιγανή με χάρτινα παραδοσιακά φαναράκια στην αρματωσιά τους και έπλεαν στο μικρό ακρογιάλι της Λίμνης. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΛΙΜΝΗ


Βιρτουόζοι τραγουδιστές με κιθάρες είτε και μαντολίνα είτε και με χαβάγιες μέσα στις βάρκες σιγοτραγουδούσαν βαρκαρόλες της Βενετίας ή καντάδες της Επτανήσου. Αυτή η θαλασσινή μυσταγωγία (που έχει μείνει στις μνήμες παλαιότερων και επαναφέρουμε σήμερα πρώτη φόρα), ήταν απομεινάρι της για χρόνια στο μεσαιωνικό Ελύμνιο και στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου, παρουσίας των Βενετσιάνων.
Αυτός ήταν ο πυρήνας και η προϊστορία της σημερινής (με τη μορφή που απόκτησε μέσα στα χρόνια) ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ.
Πληθώρα κόσμου από νωρίς κατέκλυσε παντού και τα πάντα της παραλίας - φέτος η κοσμοσυρροή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο - αναμένοντας το εντυπωσιακό ζωντανό υπερθέαμα.
Λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στέργιου καλησπέρισε - ευχόμενος τα Χρόνια Πολλά της ημέρας - το πολυπληθές κοινό, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις πολλές και επιτυχημένες εκδηλώσεις του διευρυμένου θερινού Καλλικράτειου Φεστιβάλ.
Στις 10:00 τα φώτα έσβησαν και ένα «ταξίδι» αισθαντικό, λυρικό στο βάθος των χρόνων απ’ τη μυθολογία, την ιστορία και έως σήμερα συνεπήρε και χάιδεψε τα αυτιά, τα μάτια και τις ψυχές των επισκεπτών και κατοίκων, ντόπιων και τουριστών της μικρής θαλασσινής πολιτείας. 
Χρόνοι Ομηρικοί, Αρχαϊκοί, Ιστορικοί - Κλασικοί, χρόνοι Βυζαντινοί του Μεσαίωνα και Βενετικοί, χρόνοι του ζόφου και της Επανάστασης, ως την απελευθέρωση και την άξια εμπορική  ναυτοσύνη της Λίμνης παρελάσανε σε ένα μισάωρο με εικόνες θαλασσινές και ιστορικά αφηγήματα λυρικά δοσμένα.
Απ’ τις εντυπωσιακότερες σκηνές των δρώμενων η αναπαράσταση πυρπόλησης εχθρικού πλοίου και το προσκάλεσμα των θαλασσοψυχών των απανταχού της γης ναυτικών Ελυμνίων.
Τα ελισσόμενα πλοία, οι χρωματιστοί καπνοί, τα στροβιλιζόμενα φώτα, τα βεγγαλικά χειρός και το υπερθέαμα των πυροτεχνημάτων δημιούργησε ένα τοπίο φανταστικό των πολλών τυχερών βραδινών θαμώνων που έζησαν το δρώμενο. 
Συντελεστές της βραδιάς ένας πυρήνας για χρόνια δραστήριων ιδαλγών αυτής που η εμπειρία τους κάθε χρονιά κάνει την εκδήλωση όλο κα ομορφότερη. Στο συντονισμό των δρώμενων σε στεριά και σε θάλασσα ο έμπειρος Διαμαντής Διαμαντής (Πρόεδρος του Ν.Ο.Λ.) κι’ ο ακαταπόνητος κι’ αεικίνητος Γιώργος Φλώκος.
Στη γενική σκηνοθεσία και στην επιμέλεια μουσικής ο άνθρωπος που για χρόνια ζει για αυτή και μ’ αυτή τη βραδιά, ο αναντικατάστατος Τάκης Γεωργίου.
Στην επιμέλεια ήχου, μοντάζ και μιξάζ όπως για αρκετά χρόνια τώρα ο έμπειρος Γιώργος Γκόρτσος.
Η διαχρονική και ρομαντική φωνή που ταυτίστηκε με τη ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΕΛΥΜΝΙΟ χρόνια τώρα του Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιου» (επιμέλεια κειμένων - αφήγηση) και φέτος μας «ταξίδεψε»… σε ένα αμάλγαμα δροσερής αύρας, ιστορίας και μυθολογικής αναζήτησης αλλοτινών εποχών μακρινών και συνάμα τόσο κοντινών… χάρη στη θαυμάσια ζωντάνια και ενάργεια της φωνής του.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το στόλο του ηχοράματος πλούμισαν με τη θαλασσινή πλεύση τους οι Σύλλογοι Αλιέων (Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών) και πλήθος ιδιοκτήτες σκαφών.
Αισθαντικά ο κόσμος αναχώρησε σιγοτραγουδώντας και «προχωρώντας μέσα στη νύχτα!...» με μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, ανταλλάσσοντας ευχές, Χρόνια Πολλά και αναμένοντας τη ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ του 2013.


Γιώτα Περήφανου (Ρεπορτάζ - Φωτορεπορτάζ)
Βιντεοκάλυψη: Ιωάννα Γουνά
Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Γιάννης Δραπανιώτης


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις