Η όμορφη γιορτή για το «ΚΑΝΤΗΛΙ» στη Δαφνούσα - «Οδοιπορικό» ενός μυθικού βουνού με κέφι και ανυπέρβλητο κάλλος


Μια εικόνα χίλιες πολύχρωμες λέξεις καλοκαιριού...
Ατενίζοντας με θαυμασμό το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα από την Πλατεία της Εκκλησίας στο γραφικό χωριό Δαφνούσα (Δημοτική Ενότητα Κηρέως) σε βουνίσιο υψόμετρο, αισθανθήκαμε την απόλυτη γενναιοδωρία της φύσης και την ανυπέρβλητη ομορφιά πού μας χαρίζουν απλόχερα τα πυκνά καταπράσινα δάση της Βόρειας Εύβοιας. 
"2η Γιορτή Κανδηλίου" στη Δαφνούσα
Πανδαισία εικόνων ολοζώντανη στα μάτια μας κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού μας σε ένα μυθικό βουνό… στη πολύ πετυχημένη «2η Γιορτή Κανδηλίου» από το φιλόξενο Σύλλογο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δαφνούσας - Τρουπίου «Κάνδαλος», στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012» του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Η γιορτή για το «Καντήλι» ξεκίνησε πέρυσι με βασικό στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού αλλά και του φυσικού κάλλους αυτού του ευλογημένου τόπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ "ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΝΔΗΛΙΟΥ" ΣΤΗ ΔΑΦΝΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Με ρομαντική και γλυκιά διάθεση (κάτοικοι και επισκέπτες) αποχαιρετίσαμε το λαμπρότερο σώμα του ουρανού, απαθανατίσαμε τη θεαματική του δύση και καλωσορίσαμε την έλευση του εξίσου εντυπωσιακού φεγγαριού. Πραγματικά μυθική η παραμονή μας στη Δαφνούσα. 
Επόμενη στάση η Εκκλησία του Άγιου Αθανάσιου, ιδιαίτερο τέμπλο, ηρεμία και ανάταση ψυχής. Τα αναμένα κεράκια (ευχές από καρδιάς) στο μανουάλι τρεμόπαιζαν λαμπερά στα μάτια όλων.
Το Χορευτικό "Χ΄οροβίαι" από τις Ροβιές ετοιμάζεται να κάνει την παρουσιάση του
Στις εννέα το βράδυ, η φύση φόρεσε τα επίσημα βραδινά της χρώματα και το ζεστό, παρεΐστικο γλέντι άναψε για τα καλά!!! 
Κόσμος πολύς, γευστικός ντόπιος οίνος, απλές εικόνες του χωριού  - παρήγορα υπάρχουν ακόμη - μας γέμισαν χαρά και ζωηράδα. 
Ο κ. Αγγελής Βασίλης
Στην παρουσίαση του προγράμματος η κ. Ευαγγελία Τζανέτου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Συλλόγου ο «Κάνδαλος» κ. Αγγελή Βασίλη, κ. Κώστα Μιμιδάκη (μέλος) καθώς και από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δαφνούσας Γιώργο Νικολάου.
Στη συνέχεια ο γνωστός ιστοριοδίφης - ερευνητής και Επιμελητής του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου της Λίμνης κ. Δημήτρης Αποστόλου, ο γνωστός «Ελύμνιος», μας ξενάγησε στο «Μυθικό Βουνό», από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα.
Εξαιρετική ομιλία στηριγμένη σε πολλά μυθολογικά, ιστορικά και λοιπά στοιχεία, ιδιαίτερα δε στην ετυμολογική προσέγγιση τοπωνυμιών. Ο συγγραφέας εντοπίζει φορές ισχνά μεν, αλλά ομόριζα και εννοιολογικά γλωσσικά απομεινάρια, τα οποία παρέμειναν - από εκείνους τους παρωχημένους καιρούς και μέσω της βυζαντινής περιόδου και μετέπειτα  έως τον 19ο αιώνα - μέχρι και σήμερα.  
Ο "Ελύμνιος" με τον κ. Νικολάου
Ο κ. Αποστόλου μόλις ολοκλήρωσε τη θαυμάσια ομιλία του, τιμήθηκε για την πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του στη «2η Γιορτή Κανδηλίου» από τον κ. Νικολάου.
Με τη διανομή του φαγητού, παραδοσιακό χωριάτικο γιουβέτσι - από τραπέζι σε τραπέζι - ξεκίνησαν κι οι χοροί… Χορευτικά μουσικά συγκροτήματα από τους πάντα δραστήριους και ολοζώντανους Πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου μας. Ο Χορευτικός Όμιλος «Το Λύμνι», ο Πολιτιστικός - Χορευτικός Σύλλογος Ροβιών «Χ΄οροβίαι» και ο Χορευτικός Σύλλογος Ψαχνών οι «Ρίζες». Υπέροχοι όλοι τους! 
Ραντεβού και του χρόνου στη Δαφνούσα
Η ορχήστρα πήρε πάλι θέση, μουσική, χορός, κέφι συνέθεταν τη νυχτερινή ατμόσφαιρα στη γιορτή για το «Καντήλι», σε μία γιορτή που θα μείνει σε όλους αξέχαστη…
Λαχειοφόρος αγορά, ζεστές κουβεντούλες, κλήρωση ωραίων δώρων στους τυχερούς, παλαμάκια και πολλά μπράβο για την εξαιρετική διοργάνωση.
Και του χρόνου ραντεβού στη αγαπημένη Δαφνούσα.
Γιώτα Περήφανου
Σύντομα στην Ελεύθερη Φωνή σε πρώτη δημοσίευση "ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ" του Δημήτρη Αποστόλου "Ελύμνιου", τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη πάντα στήριξη και βοήθεια του!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις