Με συγκίνηση και σεβασμό μέσα στη θαυμάσια φύση στο Φαράγγι του Νηλέα, τιμήθηκε η μνήμη της Ηρωίδας Μπολοβίναινας από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας


Ο Δήμος με σεβασμό απότισε φόρο τιμής και φέτος στην Αγιαννιώτισα Μπολοβίναινα
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η ηρωική Μπολοβίναινα, η γυναίκα θρύλος της Αγίας Άννας που αυτοθυσιάστηκε ψυχή και σώμα το 1823, πέφτοντας από τον απόκρημνο βράχο στο Φαράγγι του Νηλέα (Αράπη), προκειμένου να μην αιχμαλωτιστεί η ίδια αλλά και οι νέοι του χωριού της (οι οποίοι είχαν κρυφτεί στην παρακείμενη σπηλιά) από τον αδίστακτο και μανιασμένο εχθρό, τιμήθηκε στις 27 Ιουλίου (ημέρα Παρασκευή) σε μια ιστορική εκδήλωση στην Αγία Άννα - τοποθεσία Αγία Θέκλα με πρωτοβουλία του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.

Το  «Ματωμένο Καλοκαίρι»

1823: Η αυτοθυσία της ηρωίδας
Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν κατά το «Ματωμένο Καλοκαίρι» ολοκαύτωμα της Ευβοίας το 1823 από την εισβολή 15.000 (περίπου) άτακτων ορδών του φοβερού Μπερκοφτσαλί Γιουσούφ Πασά, ο οποίος σχεδόν ολοσχερώς κατέστρεψε την Εύβοια.
Σφαγές και καταστροφές που παρόμοιες έγιναν μόνο στα Ψαρά και στη Χίο και που δυστυχώς αυτή της Ευβοίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα καθώς δεν βρήκε το λογοτέχνης της, τον ποιητή της ή το ζωγράφο της.
Στα πλαίσια εκείνης της γενικής καταστροφής εντάσσεται και η θυσία της Αγιαννιώτισας Μπολοβίναινας, που ακολούθησε την πρώτη αυτοθυσία του Μαντουδιανού Καπετάν Λιάκου - του «Λεωνίδα της Βόρειας Εύβοιας» στα στενά των «Θερμοπυλών» της Κλεισούρας. Εάν κάθε ολοκαύτωμα επισφραγίζεται από μία οι δύο θυσίες, όπως γράφει ο Ιστοριογράφος Γιώργος Παπαστάμος, τότε η θυσία της Μπολοβίναινας στην Αγία Άννα και του Καπετάν Λιάκου στο Μαντούδι επισφραγίζουν το ολοκαύτωμα του «Ματωμένου Καλοκαιριού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΜΠΟΛΟΒΙΝΑΙΝΑ
Η επετειακή - συγκινητική εκδήλωση του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στη μνήμη της Αγιαννιώτισας Μπολοβίναινας 

Κατάθεση στεφάνου...
Για δεύτερη χρόνια φέτος, μετά από 189 χρόνια, ο Δήμος καθιερώνοντας αυτή την ιδιαίτερη επετειακή και συγκινητική εκδήλωση, απότισε φόρο τιμής με σεμνότητα και σεβασμό στην ηρωίδα Αγιαννιώτισα Μπολοβίναινα.
Σε ένα φυσικό χώρο, γεμάτο ομορφιά και άγρια - πλούσια βλάστηση βρεθήκαμε στο γραφικό και τόσο όμορφο ξωκλήσι της Αγίας Θέκλας, όπου συμμετείχαμε ευλαβικά στον Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησαν οι σεβαστοί πατέρες Άγγελος Θεοδοσίου και Αθανάσιος Βασιλείου. 
Το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας
Θεία αποκάλυψη το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας στη μέση ενός ονειρεμένου τοπίου με φόντο τα υπέροχα χρώματα του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος. Εικόνα άλλων εποχών, νοσταλγικών…
Με πίστη και κατάνυξη δημοτικοί και τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι και επισκέπτες σταθήκαμε όρθιοι μπροστά στο Ιερό αφού είχαμε ανάψει ένα κεράκι ευχής στο γραφικό μανουάλι.  
Μονοπάτια ιδανικά για οδοιπορικά
Μετά το πέρας της καθιερωμένης λειτουργίας, πίνοντας κρυστάλλινο γλυκό νερό από την παραδοσιακή βρυσούλα που βρίσκεται στο χώρο του εντευκτηρίου της μικρής εκκλησίτσας, ξεκινήσαμε - νιώθοντας πραγματικοί εξερευνητές - για το «Βράχο» της ηρωίδας. Η διαδρομή μέσα από σχετικά φροντισμένα μονοπάτια έμοιαζε περιπωτειώδες και συνάμα συναρπαστική. Το τοπίο «μαγικό»… καθήλωνε τα βλέμματα. Ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες περιπατητές που θέλουν να ανακαλύψουν έναν επίγειο παράδεισο.
Με συνοδοιπόρους τους σεβαστούς πατέρες, τη σχεδόν σύσσωμη Δημοτική Αρχή, το Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό, τους Αντιδημάρχους Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως Γιάννη Στεργίου, Γιάννη Καντζούρα, Νίκο Μουστάκα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Τζαχρήστο. 
Απέναντι από το "βράχο"...
Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Άννας Θανάση Αλεξίου, απόγονους της ηρωίδας, το ζεύγος Γιάννη και Ελένη Σέττα (τιμητική η παρουσία τους) κατοίκους, επισκέπτες, φίλους αλλά και όσους συνέβαλλαν στην ανάδειξη αυτού του πανέμορφου χώρου, οι κ.κ. Γιάννης Χασιώτης, Παναγιώτης Αργυρίου, Βασίλης Τριανταφύλλου, Βασίλης Παπατριανταφύλλου, Κώστας Ηλιοδρομίτης κ.α. πολύτιμοι αρωγοί, καταφέραμε να προσεγγίσουμε στον ειδικό χώρο απέναντι από τον ιστορικό βράχο.
Εκεί η Δημοτική Αρχή εγκαινίασε πέρυσι - καθιερώνοντας έτσι την επετειακή εκδήλωση στη μνήμη της Μπολοβίναινας - μαρμάρινη στήλη στην οποία αναγράφεται σύντομο  χρονικό - ιστορικό της θυσίας. 
Συγκίνηση και ιστορική μνήμη
Επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο με εμφανή τη συγκίνηση στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων. Βουρκωμένα μάτια, ρίγος με θέα τον απόκρημνο βράχο όπου η νεαρή Αγιαννιώτισα με τη μεγάλη ψυχή έπεσε στο κενό και έγινε ένα με την ομορφιά της φύσης, στα παγωμένα νερά του Φαραγγιού…
Έντονα και δυνατά συναισθήματα δημιουργούσαν κάθε στιγμή - σε όποια κατεύθυνση και αν κοιτάζαμε - τη λεπτή οπτασία της Μπολοβίναινας στα μάτια μας. 
Ο "Ελύμνιος" μας καθήλωσε
Μίλησαν από καρδιάς ο απόγονος της ηρωίδας Γιώργος Μπολοβίνος, ο κ. Τζαχρήστος και ο κ. Μουστάκας.
Η τελετή της ιστορικής εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον Ιστοριοδίφη, Λαογράφο και Επιμελητή του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου της Λίμνης Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιο», ο οποίος μας ξενάγησε στην απαράμιλλη και ιδεόπλαστη άγρια ομορφιά του τοπίου με γλαφυρότητα και ζωντάνια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονικό αγωνίας εκείνης της εποχής, που βίωσε στο μέγιστο βαθμό  - σαν τις Σουλιώτισσες στο Ζάλογγο και τις γυναίκες στην Αραπίτσα - η Αγιαννιώτισα Μπολοβίναινα.
Θαυμάσια ομιλία, εύστοχος, συναισθηματικός και άκρως κατατοπιστικός για το κοινό που παρακολούθησε πρώτη φορά αυτή τη σεμνή τελετή. 
Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης...
Ευθύς αμέσως το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, πως η θυσία αυτή της ηρωικής γυναίκας πρέπει να παραμείνει ζωντανή στις καρδιές και στη μνήμη όλων από γενιά σε γενιά. Το παρελθόν μας οφείλουμε να το σεβόμαστε και πάντα να το τιμάμε με σεμνότητα και αξιοπρέπεια.
Κατάθεση στεφάνου από τον κ. Ψαρρό, ενός λεπτού σιγή και το μικρό αλλά τόσο δυνατό συναισθηματικά «μνημόσυνο» στη μνήμη της Μπολοβίναινας ολοκληρώθηκε, αφήνοντας σε όλους δυνατές εικόνες αλλοτινών χρόνων αλλά και μια πλούσια ιστορική κληρονομιά για τους νεώτερους, μέσα από την οποία για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το πόσο δυνατοί είμαστε οι Έλληνες. Μαχητές και μαχήτριες!!!
Ξεκινώντας το δρόμο της επιστροφής...
Μετά το πέρας της εκδήλωσης σιγά σιγά και με την ευχή να ξαναβρεθούμε πάλι όλοι μαζί του χρόνου σε αυτό το ιερό σημείο, ξεκινήσαμε το δρόμο της επιστροφής μέσα από το γραφικό μονοπατάκι.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύτιμη και καθοριστική ήταν η κίνηση και προσπάθεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Τζαχρήστου για την καθιέρωση αυτής της ιστορικής τελετής, ο οποίος  ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το Δήμαρχο για την αποδοχή της πρότασης του, που «ήταν ένα όνειρο ζωής»  - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - να τιμηθεί η ηρωική αυτή μορφή της περιοχής.
Η εκδήλωση για τη «Μνήμη της Ηρωίδας Μπολοβίναινας» αποτέλεσε μια από τις εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012» του Δήμου Μαντουδίου  - Λίμνης και Αγίας Άννας.


Προσκοπίνες από το Βέλγιο στο μονοπάτι που οδηγεί στο πανέμορφο Φαράγγι της Μπολοβίναινας
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (σχεδόν ολόκληρο το μήνα Ιούλιο) μια δημιουργική και εργατική ομάδα κοριτσιών Προσκόπων από το Βέλγιο, προσέφεραν εθελοντικά τις εργασίες τους για τις υποδομικές ανάγκες του υπέροχου και κατάφυτου Φαραγγιού του Νηλέα.
Φωτό: oneiropagida2012.blogspot.gr - Οι Προσκοπίνες στο Φαράγγι του Νηλέα
Συγκεκριμένα χάρη στην άριστη μεσολάβηση και επίβλεψη του Δημοτικού Συμβούλου Αντώνη Μπάρετ (από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας), η δραστήρια ομάδα των Προσκοπίνων έφτιαξαν και επιμελήθηκαν με προσωπική δουλειά και κόπο το γραφικό μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι.
Αξίζει να επιβραβεύουμε αυτές τις προσπάθειες καθώς βοηθούν στην ακόμη πιο δυνατή ανάδειξη ενός πραγματικά υπέροχου φυσικού τοπίου στα ορεινά της περιοχής.
Το πανέμορφο Φαράγγι
Το εντυπωσιακό Φαράγγι της Μπολοβίναινας μοιάζει σαν πίνακας ζωγραφικής στα μάτια του επισκέπτη. Νερά δροσερά, πλούσια - άγρια και παρθένα βλάστηση, ιδανική για ατελείωτες ώρες πεζοπορίας και εξερεύνησης με απαραίτητη στάση στα μυστηριώδη σκούρα βράχια και στη σπηλιά που σε καλωσορίζουν παραμυθένια σε νεραϊδοαποστολή στο Φαράγγι των θαυμάτων… 

Γιώτα Περήφανου


Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες και τη θαυμάσια συνεργασία τον κ. Δημήτρη Αποστόλου, καθώς και τους κ.κ. Γιώργο Γκόρτσο για τις ανάγκες του φωτορεπορτάζ και Δημήτρη Βοκορόκο (εκκλησιαστικός επίτροπος στην Αγία Θέκλα) που μας βοήθησε στη ξενάγηση στα όμορφα μονοπάτια του Νηλέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις