Στα 1.000 ευρώ ο «πέλεκυς» για επτά μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς Μαντουδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας



Πρόστιμο «φωτιά» που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ καθώς και τη κατάσχεση του εμπορεύματος τους έχουν να αντιμετωπίσουν  επτά  - υπαίθριοι - μικροπωλητές της λαϊκής αγοράς Μαντουδίου, που δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες, σύμφωνα με την απόφαση (κατά πλειοψηφία) του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας που συνεδρίασε στις 22 Αυγούστου.
«Άστραψε και βρόντηξε» η Δημοτική Αρχή για τους μικροπωλητές οι οποίοι  - κατόπιν παρεμβάσεως και ελέγχου από την αστυνομία - εντοπίστηκαν να λειτουργούν αυθαίρετα και παράνομα.
Η βαριά ετυμηγορία για τους παραβάτες ξεσήκωσε την αντιπολίτευση, η οποία εστίασε στο γεγονός, πως αυτή τη κρίσιμη οικονομικά περίοδο (για όλους) είναι πολύ προκλητικό ο Δήμος να επιβάλλει τόσο υψηλά πρόστιμα.
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως Νίκος Μουστάκας υποστήριξε, ότι οι Νόμοι πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα ανεξαιρέτως. Η απάντηση στο κ. Μουστάκα ήρθε δια στόματος του Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Στάθη Λιαγκάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το Νόμο (άρθρο 5 παρ.1 & 2 του Ν.2323/1995) απαράδεκτο καθώς ο ρόλος του Δήμου δεν είναι να βάζει πρόστιμα. «Δεν ήρθα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ρίχνω πρόστιμα. Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες με αυτές τις αρμοδιότητες», είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΣΕ ΕΠΤΑ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός επεσήμανε, ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διαφορετικά θα συνηγορούμε όλοι (και εμείς οι ίδιοι) στο παρεμπόριο. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η οργανωμένη λειτουργία του τμήματος των λαϊκών αγορών. 
Οι παραβάτες οφείλουν να συμμορφωθούν, συμμετέχοντας στις λαϊκές με νόμιμες άδειες όπως άλλωστε πράττουν πολλοί συνάδελφοι τους, οι οποίοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αν θεωρούν (οι παραβάτες) πως τους αδικήσαμε έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Σε αυτή τη φάση και για την προστασία του Δημοτικού Συμβουλίου καλώ το Σώμα να αντιμετωπίσει θετικά αυτή την απόφαση.
Ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Περήφανος, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το ύψος του προστίμου, δεδομένου και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η κοινωνία. «Το πρόστιμο είναι πολύ τσουχτερό, συμφωνώ με το κ. Λιαγκάκη. Θεωρώ πως η Δημοτική Αρχή πρώτα έπρεπε να καλέσει τους εν λόγω μικροπωλητές (σύμφωνα και με το άρθρο 4 του Συντάγματος), να συζητήσει μαζί τους τη παράβαση και έπειτα το θέμα να έρθει σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό καταψηφίζω την απόφαση».
Ο κ. Ψαρρός απάντησε στον κ. Περήφανο, ότι δεν είναι σωστό κάποιοι να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους (όπως ορίζει ο Νόμος) και άλλοι να αδιαφορούν. «Ζητώ από όλους του Δημοτικούς Συμβούλους ρεαλιστικές προτάσεις»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τζαχρήστος εξέφρασε την άποψη, πως «το να είσαι νόμιμος και να βγάζεις την απαιτούμενη άδεια κοστίζει πολύ λιγότερο από το να είσαι παράνομος».
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) αφού αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος κατέληξαν (κατά πλειοψηφία του Σώματος - εκτός της αντιπολίτευσης) στην επιβολή προστίμου χιλίων ευρώ στους παραβάτες (μικροπωλητές).
Σας παραθέτουμε αναλυτικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα στο παρακάτω σύνδεσμό (http://et.diavgeia.gov.gr/f/dimosmantoudi_limni_ag_anna/ada/%CE%924%CE%986%CE%A9%CE%9B5-%CE%A5%CE%9D%CE%94)
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις