Λίμνη - 8 Σεπτεμβρίου «Παναγία Λιμνιά»: Τα Γενέθλια μιας «Παναγίας της Θάλασσας»


Τα Γενέθλια της Παναγιάς

«… Την Παναγίαν οδηγούν επάνω εις τα αλώνια
κι’ εκείθεν στο Γεννέσιον στη Μάνα της την Άννα
όπου τελείται εορτή σεμνή την επομένη
κι’ η Παναγία μένει εκεί νύκτα και την ημέρα
και με το ηλιοβασίλεμα την ξαναφέρνουν πάλιν
ακολουθούντος του λαού μ’ ευχάς και λιτανείας…»

Νικόλαος  Μπελλάρας

Με κάθε επισημότητα και ευλάβεια εορτάστηκε  - και φέτος - σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσία πλήθους πιστών, το πανηγύρι της «Παναγίας Λιμνιάς» (Γεννέσιον της Θεοτόκου) - 3η Πανήγυρη της Εύβοιας -  στη θαλασσινή Λίμνη.
Ευλαβική δέηση και η παραδοσιακή ιερά «πλειοδοσία» της Εικόνας στα «Αλώνια» - Παρασκευή  7 Σεπτεμβρίου
Με ευλάβεια και κατάνυξη προς τα "Αλώνια"
Μετά το πέρας του Εσπερινού στη Μητροπολιτική Εκκλησία της Λίμνης «Γεννέσιον της Θεοτόκου», δοξαστικά η ιερά Εικόνα με τη θρησκευτική της ακολουθία, μεταφέρθηκε στη τοποθεσία «Αλώνια».
Την Εικόνα συνόδευσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος Ιωάννου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Μάκρας, ο Αρχιερατικός εκπρόσωπος Αιγαίων και Νηλέως π. Κων/νος Λιάσκος και το λοιπό σεβαστό Ιερατείο της περιοχής. Επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Ανέστης Ψαρρός μετά των Αντιδημάρχων κ.κ. Γιάννη Στεργίου και Γιάννη Καντζούρα, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθος πανηγυριζόντων πιστών. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ «Παναγία Λιμνιά»: Τα Γενέθλια μιας «Παναγίας της Θάλασσας»

 Ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος Ιωάννου

Συγκίνηση με ολοζώντανες εικόνες της θρησκευτικής μας παράδοσης, ήθη και έθιμα που διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου αναλλοίωτα, τόσο χρειαστά και αναγκαία σήμερα στο σαρωτικό κλίμα της εποχής και στα δύσκολα χρόνια που περνά ο λαός μας. Με την ευγλωττία και τη ρητορική που τον διακρίνει ο μεστός και έμπειρος λόγος του Σεβασμιοτάτου Σιατίστης επικεντρώθηκε ακριβώς πάνω στη σημερινή κρίση - όχι μονάχα την οικονομική - αλλά την κρίση ηθών και θεσμών και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παρεκκλίσεις από τα παλαιά δεδομένα και τη ζωντανή ιστορία ενός λαού.      
Μετά το πέρας της δεήσεως έγινε η αναγγελία της θεσμικά καθιερωμένης ιεράς «πλειοδοσίας» της Εικόνος και με φετινούς πλειοδότες τις οικογένειες του Οδοντιάτρου κ. Βιολίδη και το ζεύγος του Μηχανικού κ. Μάμα.
Μετά την Ιερά "πλειοδοσία" με την ευλογία της Παναγιάς
Οι πλειοδότες παρέλαβαν την εικόνα στα χέρια και ανηφόριζαν πεζοί από την ενάλιο Λίμνη με πλήθος προσκυνητών τον ανήφορο της «Στενούρας» και το συνεχιζόμενο δημόσιο δρόμο, καταλήγοντας μέσω των «Καστριών» στην παλαιά Μητρόπολη του «Ύπερθεν» μεσαιωνικού Ελυμνίου Παναγιά («Αγία Άννα»). 
Ολονυχτία και ψαλτική συντροφία της Παναγιάς στο σπίτι της μητέρας της Αγίας Άννας
Βραδινή εορταστική αύρα στο κατάφυτο ιερό άλσος… Στο Ναό αναμμένα μελισσοκέρια στα γραφικά μανουάλια, προσευχές των πιστών και σταυροκοπήματα στη μεγάλη Κυρά του τόπου, τη γεμάτη χαρά στο σπίτι της Αγίας Μητέρας της, κρεμαστοί πολυέλαιοι με καλειδοσκόπια χρώματα σε κλίμα Βυζαντινό, ολάνθιστη η Εικόνα της Παναγιάς να ανιχνεύει τα μύχια της ψυχής και τις προσευχές των προσκυνητών.
Ολονυχτία και ψαλτική συντροφία της Παναγιάς, μικρό παζαράκι στον προαύλιο χώρο κι’ αναμονή ως τη λειτουργία του πρωινού. 
Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου - Το Γεννέσιον της Θεοτόκου
Με λαμπρότητα, ιεροπρέπεια, συμμετοχή Αρχιερατικών και του Κλήρου της Βόρειας Εύβοιας, πληθώρας προσκυνητών της Ευβοίας και όχι μονάχα, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας έγινε η ευλογία των εδεσμάτων («καζανιών»), φιλοξενία και παροχή γεύματος στο πλήθος του κόσμου.
Το απόγευμα πέντε η ώρα η Παναγιά με καμπανοκρουσίες κατηφόρισε (πάλι πεζή) το δρόμο προς τη γραφική Λίμνη, όπου Αρχιερατικοί, προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ.κ. Χρυσοστόμου, του Σεβασμιοτάτου Σιατίστης, του Πρωτοσυγκέλου Φλωρίνης του τοπικού Κλήρου, του Δημάρχου κ. Ψαρρού, επιτελών και παραγόντων του Δήμου, του πολιτευτή κ. Γιάννη Παπαγρηγορίου, Σωμάτων Ασφαλείας, τέως Δημάρχων, εκπροσώπων Φορέων και Οργανώσεων και πλήθους λαού ανέμεναν την Εικόνα στη γνωστή «μπασιά» του Αγίου Χριστοδούλου
Συνοδεύοντας τη "Παναγιά της Θάλασσας"
Η Παναγία πλέον με τη πομπή της επέστρεφε πανηγυρικά στο Ελύμνιο. Επικεφαλής της πομπής τα λάβαρα και οι σημαίες, μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου η Δημοτική Μπάντα του Μαντουδίου με το μαέστρο της κ. Σίνα, τιμητική συνοδεία από μέλη του Χορευτικού Ομίλου «Το Λύμνι» με παραδοσιακές στολές και οι Ναυτοπρόσκοποι Λίμνης, περιφρουρώντας τη τελετή. Οδεύοντας προς την παραλία στη θάλασσα σκαφάκια του «Ν.Ο.Λ.» παρευρεθέντα του «Ν.Ο.Χ.» και των θαλασσινών της Λίμνης έδωσαν τη δική τους διάσταση στη πανηγυρική εορτή ταυτίζοντας την Παναγία Λιμνιά (μια κατεξοχήν «Παναγία της Θάλασσας»), με την ιστορική ναυτοσύνη της Λίμνης.
Φόρος τιμής στην Ηρωίδα Λέλα
Μνημόσυνη στάση της πομπής στο «Ηρώο» της Λέλας Καραγιάννη. 8 Σεπτεμβρίου του 1944, ημέρα φρίκης κι’ απέθαντης δόξας μαζί, τουφεκίζεται η Λιμνιώτισσα ηρωίδα και περνά στο Πάνθεο των Ελλήνων Ηρώων!
Συγκινητική επιμνημόσυνη Δέηση από την Εκκλησία. Κατάθεση στεφανιών από το Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό, το στεφάνι της εγγονής Λέλας Καραγιάννη - Ρουτζιέρο από εκπρόσωπο της «Ο.Π.Σ.Ε.», το στεφάνι της «Ένωσης Λιμνίων Ευβοίας» από τη κ. Χαρίκλεια Βλαχάκη - Μπελλάρα, το στεφάνι του Συνδέσμου Απογόνων και Φίλων της Λέλας Καραγιάννη από τον κ. Αντώνη Ξένο και το στεφάνι της «Ο.Π.Σ.Ε.» κατέθεσε η  Γραμματέας κ. Νία Κομπορόζου.
Πένθιμο εμβατήριο, ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος, έντονα συναισθήματα με φόντο τα χρώματα του δειλινού στον καταγάλανο ευβοϊκό.
Συνέχεια της πομπής σε γραφικά σοκάκια...
Συνέχεια της πομπής κατά μήκος της παραλίας και στα σοκάκια της Λίμνης. Λιβάνι και μύρα αναδύονταν από μπαλκονάκια και παραθύρια… και κυράδες της πόλης έραιναν με ροδοπέταλα την Παναγιά τους. Εικόνες άλλων εποχών, ξετυλίγονταν στα μάτια μας…
Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, πίσω από το Ιερό της Κεντρικής Εκκλησίας, όπου τόσο ο μεστός και επίκαιρος λόγος του σεβαστού Πρωτοσυγκέλου Φλωρίνης όσο και οι από καρδιάς ευχές του Σεβασμιοτάτου, ολοκλήρωσαν τη θρησκευτική τοπική πανήγυρη υπό τους ήχους της μπάντας.
Αποχώρηση των επισήμων, παρελάσεις και βόλτες της Φιλαρμονικής στην παραλία της πόλης, κοσμοσυρροή, χειροκροτήματα, η Μπάντα με τις ναυτικές τους στολές και το Μαέστρο της κ. Σίνα, έδωσε ξέχωρο χρώμα και ομορφιά, στο πανηγύρι της Λίμνης.
Συνέχεια… της εορταστικής διάθεσης στα ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία της γραφικής κωμόπολης. Και ενώ η ώρα προχωρούσε το κέφι άναψε με λαϊκές ορχήστρες και παραδοσιακή ελληνική μουσική.
Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι...
Η γιορτή της Παναγίας σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου και το καλωσόρισμα της τοπικής Εμποροπανήγυρης.
Καλό χειμώνα!

Γιώτα Περήφανου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις