Βυθισμένη σε νερό και λάσπη μεγάλη έκταση στη παραλία Πηλίου (στην περιοχή Ποτόκια) εδώ και πολλά χρόνια… Αδιαφορία και γραφειοκρατία συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης εγκατάλειψης με τρομερές επιπτώσεις σε κατοίκους και επιχειρηματίες

(φωτό αρχείου): Λάσπη και νερό στην παραλία Πηλίου

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Αγανακτισμένοι κάτοικοι και επιχειρηματίες της παραλίας Πηλίου στην περιοχή Ποτόκια, κατήγγειλαν στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ το μακροχρόνιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή (στα μισά της παραλίας...), ζητώντας την άμεση κατασκευή γεφυριού στην παραλία (Πηλίου) καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση - κυρίως τη χειμερινή περίοδο - στα μαγαζιά αλλά και στις κατοικίες τους.
Η απόλυτη όαση από τη μια πλευρά... (στα 25 μέτρα)
Σε μια παραλία έκτασης 2χλμ. ο φακός απαθανάτισε δύο αντιφατικές εικόνες που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν για την αδιαφορία - πολλών ετών - όλων των Υπηρεσιών, των αρμόδιων Φορέων της τωρινής και των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών. Στα 25 μέτρα δίπλα ακριβώς από το εγκαταλελειμμένο κομμάτι της παραλίας υπάρχει οργανωμένος και φροντισμένος χώρος (επί της παραλίας) που θυμίζει πραγματική όαση...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ
Αδύνατη η πρόσβαση και όχι μόνο... σε μεγάλη έκταση της παραλίας (αδιαφορία των Αρχών...)
Η παραλία Πηλίου είναι κυριολεκτικά χωρισμένη στα δύο. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ακριβώς μπροστά στις εισόδους σπιτιών και των χώρων εστίασης, έχουν κινδυνεύσει πολλές φορές στην προσπάθεια τους να διασχίσουν ρέμα με νερό, το οποίο με τις πρώτες δυνατές βροχές γίνεται ένα με τη θάλασσα και δεν αργεί να μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο.
Οργή και αγανάκτηση από τους κατοίκους
Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά τόσο οι ίδιοι όσο και πολλοί παραθεριστές, έχουν επανειλημμένα διατρέξει σοβαρό κίνδυνο. Μάλιστα πολλά αυτοκίνητα μένουν ακινητοποιημένα και αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές (κάποια βρέθηκαν και στη θάλασσα). Το βάθος του νερού δεν υπολογίζεται οπτικά και όλοι φοβούνται για τα χειρότερα… «Από θαύμα δεν έχουμε θρηνήσει μέχρι τώρα θύματα» εξήγησαν έντρομοι.
"Μπαλάκι" μεταξύ των Υπηρεσιών έχουν γίνει κάτοικοι και επιχειρηματίες της παραλίας Πηλίου
Επίσης αναφέρθηκαν και σε πληθώρα ακόμη προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας. Δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα - ακόμη και τη θερινή περίοδο - πεζοί εξαιτίας του χωματόδρομου και της σκόνης που σηκώνουν τα διερχόμενα οχήματα. Τη νύχτα αποφεύγουν τις μετακινήσεις αφού δεν υπάρχει φωταγώγηση «εδώ και τρεις μήνες είμαστε με καμένες λάμπες. Κανείς δεν έχει δείξει ενδιαφέρον παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας. Επίσης δεν έχουμε τηλεοπτικό σήμα, καθώς η κεραία είναι στραμμένη μόνο προς το χωριό. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα με βασικότερο όλων αυτό της πρόσβασης μας. Ειλικρινά διερωτόμαστε όλοι γιατί πληρώνουμε Δημοτικά Τέλη (όσοι έχουμε και τα καταστήματα). Δεν μας αντιμετωπίζουν ως δημότες αυτού του τόπου. Εισπράττουμε την απόλυτη αδιαφορία από όλους». 
"Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας" φωνάζουν οι κάτοικοι
Μπαλάκι που «κλωτσάνε» οι διάφορες Υπηρεσίες έχουν γίνει οι κάτοικοι της παραλίας Πηλίου και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού ή σε κοινοτικό δρόμο.
«Πως μας έδωσαν άδεια να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας; Οι άδειες μας αναφέρουν ότι εφαπτόμαστε με κοινοτικό δρόμο και όχι με αιγιαλό. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση. Αν ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας θεωρεί ότι έχουμε κάποια παρανομία να έρθει να την υποδείξει, εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, τους περιμένουμε».
Φανερά απογοητευμένοι οι κάτοικοι της παραλίας Πηλίου, θεωρούν υποχρέωση του Δήμου - εφόσον τους έχουν χορηγηθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή των σπιτιών και των επιχειρήσεων - να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος και να φωταγωγηθεί η παραλία καθώς «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων…» στην ίδια περιοχή.
Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στα μισά... της παραλίας Πηλίου - Αδιαφορία των Αρχών σε ένα σοβαρά υπαρκτό πρόβλημα
Φωτό αρχείου: Περιουσίες χάνονται μέσα σε τόνους λάσπης και στα ορμητικά νερά -  Επικίνδυνη η πρόσβαση σε σπίτια και μαγαζιά
Σε ένα πανέμορφο τόπο με θαυμάσια θέα σε καταπράσινο - πευκόφυτο βουνό παρατηρήσαμε την απόλυτη εγκατάλειψη. Μέχρι να ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ γίναμε άσπροι από τη σκόνη, η οποία καταλήγει σαν πυκνό σύννέφο στις αυλές σπιτιών και καταστημάτων. Οι επιχειρηματίες τόνισαν πως αναγκάζονται - τη θερινή περίοδο - να ανοίγουν τα μαγαζιά τους μόνο το βράδυ και το χειμώνα να τα έχουν κλειστά, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή.
Οι παραθεριστές είναι λιγοστοί καθώς η παραλία δεν διαθέτει χρηστικές υποδομικές ανέσεις, ούτε τα ουσιώδη!
Μακροχρόνιο πρόβλημα που χωρίζει μια τεράστια παραλία
Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή και θέλουν να επισκεφθούν τα σπίτια τους - και το χειμώνα - νιώθουν αποκομμένοι από τον τόπο τους αφού δεν έχουν πρόσβαση στους δικούς τους χώρους που έχουν επενδύσει τις οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής. «Το νερό πλημμυρίζει τα πάντα…» είπαν χαρακτηριστικά, περιγράφοντας με πόνο ψυχής εικόνες απόλυτης καταστροφής.
Ο Δήμος και οι λοιπές Υπηρεσίες βουβοί θεατές σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει διογκωθεί τραγικά.
Αίτηση των κατοίκων της παραλίας Πηλίου (περιοχή Ποτόκια) στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας - Άμεση η δρομολόγηση μελέτης για την κατασκευή του έργου που θα δώσει ζωή! ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ
Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου - Λίμνης  και Αγίας Άννας
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας και παρουσίας των κατοίκων - επιχειρηματιών της παραλίας Πηλίου, αναφέρθηκε το θέμα (χωρίς ιδιαίτερα εκτενή συζήτηση από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου).
Το Δημοτικό Συμβούλιο μίλησε για τη σοβαρότητα της κατάστασης, εστίασε στο γεγονός της δύσκολης πρόσβασης αλλά για άλλη μια φορά οι λύσεις έμειναν «στον αέρα».
Φωτό αρχείο: Μια απέραντη θάλασσα η παραλία Πηλίου
Το πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους του αιρετούς γιατί όμως σημειώνεται καθυστέρηση τόσων χρόνων στο συγκεκριμένο τμήμα της παραλίας;
Το παράδοξο ήταν η αναφορά σε μελέτη, η οποία μάλιστα στοίχισε 160.000 ευρώ η οποία κατά περίεργο τρόπο… χάθηκε… (σύμφωνα με τα όσα καταγράψαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Η αντιπροσωπεία των κατοίκων που παρευρέθησαν στη συνεδρίαση άκουσαν ανούσιες τοποθετήσεις και αναχώρησαν από την αίθουσα προβληματισμένοι, ανανεώνοντας το ραντεβού με το Δήμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σκόνη... και αγανάκτηση!!!! 
Πριν από λίγες μέρες υπέβαλαν εκ νέου αίτηση (με πληθώρα υπογραφών) στο Δήμο για να συζητηθεί πάλι - διεξοδικά το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις. Όμως επειδή η κατάσταση χρονίζει αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι δράση και να κινηθούν αποφασιστικά και δυναμικά προς πάσα κατεύθυνση ώστε να βρεθεί γρήγορα μια λύση. Έχουν ήδη απευθυνθεί στο «Συνήγορο του Πολίτη», διότι από τις μακροχρόνιες παραλείψεις του Δήμου σημειώνονται διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην παραλία. Αν χρειαστεί οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν το θέμα σε δικό τους πολιτικό μηχανικό, ώστε να πληρώσουν οι ίδιοι τη μελέτη (η οποία όλα αυτά τα χρόνια από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή αποτελεί από ότι φαίνεται...οικονομικό βραχνά).
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, όπως μας ενημέρωσαν κατά την παραμονή μας στην παραλία Πηλίου, πως ενώ κάποιες φορές γίνονται κινήσεις από πλευράς Δήμου και τοποθετούνται μεγάλοι σωλήνες (κιούνια) στο σημείο όπου υπάρχει το πρόβλημα, εξαφανίζονται «ως δια μαγείας»… (καθώς ξαναμαζεύονται από το Δήμο).


Φωτογραφίες από το τοπογραφικό διάγραμμα της παραλίας Πηλίου (συνολικά και τμηματικά)

Γραφειοκρατία, αδιαφορία, διαχωρισμοί αριστερά… και δεξιά… της παραλίας Πηλίου, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και διογκώνεται σε Γολγοθά για όλους τους κατοίκους που βλέπουν τις περιουσίες και τη ζωή τους να παρασύρονται από το νερό καταλήγοντας σε τόνους λάσπης…
Δυσάρεστες μυρωδιές απομακρύνουν τους τουρίστες
Επαφές, συναντήσεις, αιτήσεις, ξανά αιτήσεις… και η λύση μοιάζει «βουνό» για όλες τις Υπηρεσίες με συγκεκριμένες αρμοδιότητες επί του θέματος. Το Σεπτέμβριο του 2010, όπως τόνισαν οι κάτοικοι (μετά από υπερχείλιση του ρέματος που λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός ανάπηρου παιδιού - παραθεριστή μαζί με την οικογένεια του στην περιοχή), αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον πρώην Νομάρχη και νυν Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας (Περιφέρειας Στερέας Ελλάδας) Θανάση Μπουραντά στο γραφείο του μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Κηρέως Πρόδρομο Ενωτιάδη και το νυν Δημοτικό Σύμβουλο Θανάση Τσούμαρη, όπου και παρουσίασαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην παραλία (στην περιοχή Ποτόκια).
Σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και το τουρισμό - Άμεση λύση ζητούν οι κάτοικοι
Η συνάντηση ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την εξασφάλιση ενός ποσού... κάπου στην πορεία... λόγω εμπλεκόμενων γραφειοκρατικών εμποδίων… εξανεμίστηκε μαζί με χιλιάδες υποσχέσεις και κούφια λόγια για την επίλυση ενός τόσου σημαντικού προβλήματος για πολλούς δημότες του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στην παραλία Πηλίου με τεράστιες επιπτώσεις και στο τουρισμό.
Γιώτα Περήφανου

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΒΡΟΧΕΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ (φωτό αρχείου)


















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ


















ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ




























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις