Ο ευβοιώτης καλλιτέχνης Γιώργος Κεβρεκίδης σε εικαστικά «ταξίδια» με προσφυγικές μνήμες και εικόνες άλλων εποχών…

Οι μνήμες του Γιώργου Κεβρεκίδη
Αναζητώντας έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης, μέσα από τη τέχνη της ζωγραφικής ο ευβοιώτης μηχανικός Γιώργος Κεβρεκίδης είχε πλούσια εικαστική δράση και συμμετοχή στις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας αλλά και ιδιαίτερη παρουσία στα καλλιτεχνικά - εικαστικά δρώμενα της Βόρειας Εύβοιας.
Με δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και εξαιρετικές μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο αντικείμενο του μηχανικού από το 2000 μέχρι σήμερα.
Ανέκαθεν η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν η ζωγραφική, την οποία φρόντιζε να εξασκεί με μεγάλο μεράκι και αγάπη, κυρίως κατά την περίοδο του καλοκαιριού. 
Οι παραδόσεις των προσφύγων με εικαστική αναζήτηση... από το Γιώργο Κεβρεκίδη
Γεννημένος στη Χαλκίδα από γονείς με καταγωγή από τον Πόντο (Πλάτανα Τραπεζούντας) και τη Μικρά Ασία (Ερντέκ), πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην παραθαλάσσια Νέα Αρτάκη, γενέθλια πόλη της μητέρας του. Οι καταβολές των γονιών του συνετέλεσαν στη διαφύλαξη άρρηκτων σχέσεων με τις παραδόσεις των προσφύγων και τις μνήμες των προγόνων του. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΕΒΡΕΚΙΔΗ 

"Μνήμες ενός Πρόσφυγα"
Η επάνοδος του στη Χαλκίδα το 2004 στάθηκε η αφορμή για να ξαναπιαστεί, ώριμος πια, με το παιδικό του μεράκι κάνοντας μοναδικά και γεμάτα μνήμες εικαστικά «ταξίδια»…
Μέχρι και σήμερα συνεχίζει τις προσωπικές του αναζητήσεις σε δημιουργικές καλλιτεχνικές εκφράσεις στο καμβά και από τον Οκτώβριο του 2009 είναι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.  

Η εικαστική παρουσία του Γιώργου Κεβρεκίδη στη Βόρεια Εύβοια
Τη δεύτερη ιδιαίτερη ατομική του έκθεση με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ», παρουσίασε με επιτυχία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι  - Ελύμνια 2012», του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, στο ανακαινισμένο κτίριο «Μελά» στο λιμάνι της Λίμνης.
Εικόνες προσφυγιάς με νοσταλγικές μυρωδιές… από τους καλοφτιαγμένους γιούκους των Μικρασιατών προγόνων του σε ένα αμάλγαμα σύγχρονης pop - art αισθητικής και παλαιοχρωματικών εικαστικών θαυμάτων αλλοτινών παρελθοντικών χρόνων. 
Ο Γ. Κεβρεκίδης με τη κ. Σ. Βρυσιώτη και με άλλους καλλιτέχνες
Ο Γιώργος Κεβρεκίδης, όντας απόγονος προσφύγων, κατέγραψε τη μεγάλη του συγκινησιακή φόρτιση, αποτυπώνοντας τη με μεγάλο ταλέντο στο καμβά, αποτίοντας από καρδιάς φόρο τιμής στους πραγματικούς αυτούς Έλληνες.
Η επόμενη πετυχημένη εικαστική στάση του καλλιτέχνη πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ «ΚΟΧΥΛΕΙΑ -  COHILIA FESTIVAL (10th edition)» με την ίδια θεματική.
Σε συνεργασία με την υπεύθυνη διοργανώτρια του Φεστιβάλ κ. Σάντρα Βρυσιώτη και τη δραστήρια «Πολιτιστική Κίνηση Μονακαρυάς», στις 3 Σεπτεμβρίου, πλούμισε με τα υπέροχα εικαστικά του έργα τη Μουσικοχορευτική εκδήλωση  - με Ρουμάνους χορευτές - από το συγκρότημα Ντόινα του Ινστιτούτου Νεολαίας του Κλούζ - Ναπόκ στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας.
Πλούσια η δράση του καλλιτέχνη στη Β. Εύβοια
Επίσης στις 5 Σεπτεμβρίου στα «ΚΟΧΥΛΕΙΑ» (στη Λίμνη) άφησε τη δική του ξεχωριστή εικαστική αύρα στο ρεσιτάλ πιάνου για τέσσερα χέρια από το Ρουμανικό πιανιστικό "Duo Mihalescu", με έργα Γκριγκ, Ντεμπισύ και Μπάρμπερ.
Ο Γιώργος Κεβρεκίδης επεσήμανε τη σημαντική και συνάμα εξαιρετικά επίκαιρη γνωριμία του κοινού (κατά τη διάρκεια του θέρους) με τη συγκεκριμένη θεματική της έκθεσης του καθώς συνέπεσε χρονικά με την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι πρόσφυγες της καρδιάς μας!!!
Επόμενος σταθμός της παρουσίασης της εκθέσεως του Γιώργου Κεβρεκίδη έχει προγραμματιστεί το Δεκέμβριο στην όμορφη Φλώρινα - στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό - σε μια συνδιοργάνωση με τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου, στο Ωδείο Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.


Συμμετοχή του Γιώργου Κεβρεκίδη σε εκθέσεις
Ο πολυτάλαντος και πάντα δημιουργικός καλλιτέχνης Γιώργος Κεβρεκίδης συμμετείχε το 2009 στην Ομαδική έκθεση του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας,  με θέμα «Τοπία της Χαλκίδας» και το 2011 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΣΕΣ» στο Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας. 


Η πολύ πετυχημένη έκθεση με το τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ» αποτελεί τη δεύτερη ατομική απόπειρα του καλλιτέχνη, την οποία παρουσίασε στο τυχερό κοινό της Βόρειας Εύβοιας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τις νοσταλγικές εικόνες από την καθημερινότητα του πρόσφυγα και της προσφυγοπούλας σαν σε πισωγύρισμα στο χρόνο… όσο και για τη γλαφυρή - ολοζώντανη τεχνική του καλλιτέχνη στο καμβά, περιγράφοντας με πινελιές ζωής τη μεγαλειώδη ψυχική δύναμη των προσφύγων.
Καλή και δημιουργική συνέχεια Γιώργο Κεβρεκίδη
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις