Επίσημη επίσκεψη του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στο ΠΡΟΚΟΠΙ της ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ - Το URGUP υποδέχεται για πρώτη φορά τους απογόνους των προσφύγων του Προκοπίου


Θα συναντηθούν πάλι (σε τουρκικό έδαφος αυτή τη φορά) ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός με το Δήμαρχο του Urgup Fahri Yildiz στο (Προκόπι) της Καππαδοκίας
Επίσημη επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του URGUP το παλιό ΠΡΟΚΟΠΙ της Καππαδοκίας στη Κεντροανατολική Τουρκία, προγραμματίζει ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας από τις 12 έως και τις 18 Οκτωβρίου 2012.
Το ταξίδι της Δημοτικής Αρχής στο Προκόπι της Καππαδοκίας αποτέλεσε και θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου στη Λίμνη. 
Συνεχίζοντας το θεσμό της αδελφοποίησης
Ο Αντιδήμαρχος Κηρέως Γιάννης Καντζούρας, τόνισε πως πρόκειται για μια επίσκεψη φιλίας και συνεργασίας (χρόνων) του Δήμου με τη Δημοτική Αρχή του Urgup (Προκόπι) της Καππαδοκίας.
Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων είχε πραγματοποιηθεί (πρίν από επτά χρόνια) από τον τότε Δήμαρχο Κηρέως Γιώργο Τριάντη και τον αντίστοιχο τότε Δήμαρχο του Urgup. Οι διεργασίες ωστόσο (αδελφοποίησης) είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, από της προηγηθείσης Δημαρχίας του Δημάρχου Πρόδρομου Ενωτιάδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Οι πρώην Δήμαρχοι Κηρέως κ.κ. Π. Ενωτιάδης και Γ. Τριάντης
Ως συνέχεια των εθιμοτυπικών πλέον σχέσεων, επαφών και πολιτιστικών ανταλλαγών - ενισχύοντας το θεσμό της αδελφοποίησης - έλαβε χώρα στα μέσα Μαρτίου (του 2012) επίσκεψη της αποστολής (Δημοτικής Αρχής και Παραγόντων) του Καππαδοκικού Urgup,  στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας με επικεφαλής το Δήμαρχο (του Urgup) κ.Fahri Yildiz, επισφραγίζοντας τις φιλικές σχέσεις των δύο Δήμων καθώς και των κατοίκων των δύο περιοχών.
Ο Δήμαρχος του Urgup κ. Yildiz
Η επίσκεψη φιλίας και συνεργασίας, έγινε στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο Δήμων, καθώς κάτοικοι του Προκοπίου όπως και το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας με την ανταλλαγή των πληθυσμών, όταν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Προκόπι της Καππαδοκίας (άrgόp). (Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ από την επίσκεψη του Δημάρχου του Urgup στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας καθώς και σχετικούς συνδέσμους που αφορούν την αδελφοποίηση των δύο Δήμων: (http://www.eleutherifoni.blogspot.gr/2012/03/urgup_21.html#more http://www.eleutherifoni.blogspot.gr/2012/03/urgup_26.html#more ).
Από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας στο Urgup της Καππαδοκίας
(Φωτό: Ελ. Φωνή) Οι κ.κ. Ψαρρός, Yildiz και Γ. Καντζούρας (Αντιδήμαρχος Κηρέως) κατά την επίσκεψη του Δημάρχου του Urgup στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας το περασμένο Μάρτιο
Ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Καντζούρας (κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο), ξεκίνησε μια σειρά επαφών μέσω επιστολών - από τις 20 Ιουλίου - με το Δήμο του Urgup, ενημερώνοντας τις εκεί Αρχές,  για την πρόθεση τους να δρομολογήσουν επίσημη επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη της Καππαδοκίας.
Άμεση και ζεστή ήταν η απάντηση - ανταπόκριση του Δημάρχου κ. Yildiz, ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά να φιλοξενηθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η ελληνική αποστολή και να βοηθήσει σε ο,τι χρειαστεί για τη τέλεση στο Προκόπι (Urgup) - στα πλαίσια της αδελφοποίησης - Θεία Λειτουργία στο Σπίτι όπου Αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε πρώτη αναφορά του προγράμματος που περιλαμβάνει το ταξίδι της ελληνικής αποστολής
Από πλευράς του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας ακολούθησε επίσης και μια σειρά επαφών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης για να επιτευχθεί συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον οποίο ζητήθηκε να χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία (στο Σπίτι από Αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος).  Επιστολή στάλθηκε επίσης και στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο όπως παρευρεθεί και με την ιδιότητα του Προέδρου του «Ευαγούς Ιδρύματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσου» συνεπικουρώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Εικόνα από το Σπίτι όπου Αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στο Προκόπι σημερινό Urgup

(Φωτό αρχείου) Άποψη... του Urgup (Προκόπι)
Ο κ. Καντζούρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων αναλυτικά στο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Προκόπι της Καππαδοκίας με πρώτη μέρα αναχώρησης της αποστολής στις 12 Οκτωβρίου από Αθήνα με αρχικούς σταθμούς στη Σμύρνη και στο Παμούκαλε. Δεύτερη  μέρα (13 Οκτωβρίου) - παραμονή και ξενάγηση - στο Παμούκαλε και το Προκόπι, με αποκορύφωμα - στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αποστολής - τη τρίτη και τέταρτη μέρα (14 και 15 Οκτωβρίου) στο Προκόπι (Urgup), όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αδελφοποίησης μεταξύ των δύο Δήμων, η Θεία Λειτουργία στο Σπίτι όπου Αγίασε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος αλλά και ξενάγηση στα μνημεία - αξιοθέατα του Προκοπίου και της Καισάρειας. 
Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Προύσα (16, 17 και 18 Οκτωβρίου)  και τη Κωνσταντινούπολη με στάση για ξενάγηση στην Αγία Σοφία και επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο
Να σημειώσουμε πως σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας του προγράμματος στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του στο Προκόπι της Καππαδοκίας. 
Καμία επιβάρυνση στο Δήμο - παρά μόνο για τα αναμνηστικά δώρα - σε ότι αφορά στα έξοδα της ελληνικής αποστολής στην Καππαδοκία - Αιρετοί και δημότες αναλαμβάνουν προσωπικά τα έξοδα τους
Τα έξοδα από το ταξίδι δεν θα επιβαρύνουν το Δήμο
Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή επεσήμανε, πως όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην αποστολή, το κόστος ανέρχεται στα 670 ευρώ περίπου κατά άτομο (εισιτήρια, διαμονή και ημιδιατροφή), ενώ έγινε σαφές πως η αποστολή (αποτελούμενη από αιρετούς και πολίτες) θα αναλάβουν προσωπικά (ο καθένας) την κάλυψη των εξόδων τους χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο Δήμος. Το ακριβές κόστος θα διαμορφωθεί από το τελικό αριθμό των συμμετεχόντων.
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός επανέλαβε στο Σώμα, ώστε να γίνει κατανοητό και να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, πως το κόστος της επίσκεψης καλύπτει αποκλειστικά και μόνο (με προσωπικά έξοδα) αυτούς που θα συμμετέχουν στο ταξίδι. Η μοναδική επιβάρυνση του Δήμου θα αφορά το κόστος (ένα συμβολικό ποσό) των αναμνηστικών δώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια διακοσμητική πιατέλα και έντυπες εκδόσεις του Δήμου.
Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση. 
(Φωτό αρχείου) Urgup (Προκόπι) - Οι πρόσφυγες Προκοπίου επιστρέφουν επίσημα για πρώτη φορά στις ρίζες τους...
Ήδη όπως έχουμε ενημερωθεί από το Δήμο, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς Δημότες κυρίως από τις προσφυγικές οικογένειες που ζουν στο Προκόπι, οι οποίες για πρώτη φορά επίσημα μετά από πολλά χρόνια, έχουν τη δυνατότητα (συνοδεία και των Αρχών του τόπου) να επιστρέψουν συγκινημένοι στις ρίζες τους. Γεγονός που καταδεικνύει και τη σημαντικότητα αυτής της επίσκεψης του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Σημαντική και πολύτιμη τόσο κατά τις επαφές αλλά και τη διάρκεια της επίσκεψης είναι η αρωγή της υπευθύνου Επικοινωνίας - οργανώτριας και συντονίστριας (των επαφών - και διερμηνέως) κ. Δέσποινας Παπανδρέου.
Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ταξίδι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν παρουσία μέχρι και την Παρασκευή στις 7 Σεπτεμβρίου.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις