Ημερίδα στη Λίμνη Ευβοίας: «Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων - Εφαρμογή του Μέτρου 123Β του Π.Α.Α. 2007 - 2013» - Υποβολή επενδυτικών σχεδίων έως τις 19 Οκτωβρίου



Επιτυχής η Ημερίδα στη Λίμνη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου Ημερίδα με θέμα «Αύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων - Η εφαρμογή του Μέτρου 123Β του Π.Α.Α. 2007-2013» την οποία συνδιοργάνωσαν το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) με το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας.
Οι διοργανωτές λαμβάνοντας υπόψη πως ο Νομός Ευβοίας διαθέτει πλούσιους δασικούς πόρους και πληθώρα επενδυτικών δυνατοτήτων στο τομέα της εμπορίας και μεταποίησης δασοκομικών προϊόντων, θέλησαν να ενημερώσουν τους δυνητικούς δικαιούχους του Μέτρου 123Β σε ο,τι αφορά στην επενδυτική δράση και τις περαιτέρω ευκαιρίες που παρέχονται στο εμπορικό κομμάτι και όχι μόνο. 
Το κοινό ενημερώθηκε σχετικά με το Μέτρο 123Β
Η Ημερίδα στη Λίμνη
Η προσέλευση του κοινού στην Ημερίδα ήταν πολύ ικανοποιητική και όσοι παρευρέθησαν απεκόμισαν σημαντικές γνώσεις και εφόδια για τις μελλοντικές τους δράσεις. 
Ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός χαιρέτησε την Ημερίδα, επισημαίνοντας τη χρηστικότητα του θέματος για το κοινό. Εστίασε στις γνώσεις που θα αποκομίσουν όλοι με τη βοήθεια των έμπειρων ομιλητών που συμμετείχαν στην Ημερίδα. Αναφέρθηκε στη σημαντικότητα αυτών των επενδύσεων για την περιοχή, σε μια περίοδο μάλιστα που τέτοιες κινήσεις κρίνονται αναγκαίες, καθώς θα προσφέρουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες στο δασικό κόσμο. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Οι κ.κ. Ν. Αρβανίτης και Σ. Ζαννόπουλος
Οι ομιλητές της Ημερίδας
Για την παρουσίαση, το γενικό συντονισμό αλλά και την επικοινωνία από πλευράς Δήμου σε ο,τι αφορά στην υλοποίηση - δρομολόγηση της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας υπεύθυνοι ήταν ο κ. Νίκος Αρβανίτης, Γεωπόνος στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας σε συνεργασία  - αντίστοιχα - με τον κ. Σταύρο Ζαννόπουλο, Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος της Ανατολικής Στερεάς του ΓΕΩΤ. Ε.Ε., ο οποίος καλωσορίζοντας ομιλητές και κοινό τόνισε πως «η θέση μας είναι δίπλα στον παραγωγό, να συμβάλουμε σε πολιτικές που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή μας παραγωγή και για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες.
Το παρόν μέτρο του Π.Α.Α. έχει συνταχθεί λαμβάνοντας υπόψη το κυριότερο πρόβλημα της αγοράς, την έλλειψη ρευστότητας και στοχοποιεί τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι το κύτταρο της περιφερειακής οικονομίας και για το λόγο αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους συντάκτες του μέτρου».
Ο κ. Κ. Ιωαννίδης
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, Δασολόγος MSc ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στα δασικά προϊόντα.
Μίλησε για τους κυριάρχους στόχους του παρόντος μέτρου που αφορούν την αύξηση της προστιθέμενης αξίας γεωργικών προϊόντων των πολύ μικρών, μεσαίων επιχειρήσεων με τη στήριξη τους σε θέματα υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση της ποιότητας καθώς επίσης της υγιεινής αλλά και της ασφάλειας των προϊόντων τους.
Όπως επίσης την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των δασικών προϊόντων μέσω επενδύσεων σχετικά με τη διατήρηση και αύξηση της προμήθειας πρώτης ύλης, στο εκσυγχρονισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης και στη βελτίωση της εμπορίας των πρωτογενών δασικών προϊόντων.
Στη συνέχεια εξήγησε τις κατηγορίες των πρωτογενών δασικών προϊόντων και τους στόχους της πρωτογενούς επεξεργασίας. Μίλησε για την προστιθέμενη αξία, τους καταναλωτές, τη πιστοποίηση και σήμανση (αειφορική δασική διαχείριση). Αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική δήλωση, την παραγωγή - χρήση νέων προϊόντων ξύλου αλλά και παραγωγή - εκμετάλλευση μη ξύλινων προϊόντων (εκχυλίσματα, δρόγες, ρητίνη - ρητινοπαραγωγή).
 Χρηστικά στοιχεία από τους έμπειρους ομιλητές
Ο κ. Γ. Διαμαντόπουλος
Αναλυτική ήταν η παρουσίαση του Μέτρου 123Β από τους Δασολόγους κ. Γεώργιο Διαμαντόπουλο (Προϊστάμενο) και κ. Σύλβια Παπίκα, του Τμήματος Δασικών Βιομηχανιών και Τυποποίησης Δασικών Προϊόντων / Ειδική Γραμματεία Δασών/ ΥΠΕΚΑ.
Οι δασολόγοι εξήγησαν λεπτομερώς τι περιλαμβάνει το Μέτρο, ποιες ομάδες κοινού αφορά, τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή και άλλα χρήσιμα στοιχεία ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό.
Τι είναι το Μέτρο 123Β του Π.Α.Α. 2007 - 2013 και υποβολή των επενδυτικών σχεδίων
Επιδοτούνται επενδύσεις σχετικά με την ίδρυση αλλά και τον εκσυγχρονισμό των μικρών μονάδων μεταποίησης καθώς και στη βελτίωση της εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων.
Δικαιούχοι του Μέτρου είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με νομική μορφή Α.Ε., Ε.Π.Ε, Ε.Ε., Ο.Ε., οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί. 
Η κ. Σ. Παπίκα
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 10.000.000 ευρώ, το οποίο κατανέμεται κατά 2.000.000 ευρώ στα επενδυτικά σχέδια Ε1 (έργα προϋπολογισμού έως 200.000 ευρώ) και κατά 8.000.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια Ε2 (έργα προϋπολογισμού από 200.000 έως 2.000.000 ευρώ).
Το ποσοστό επένδυσης φτάνει έως το 65% του προϋπολογισμού, ανάλογα με το τύπο του επενδυτικού σχεδίου (Ε1 ή Ε2) και την περιφέρεια εγκατάστασης.
Για όσους επενδυτές - ενδιαφερόμενους η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του προγράμματος είναι στις 19 Οκτωβρίου 2012. 
Ο κ. Α. Ρέππας
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Ρέππας, Δασολόγος, Οργ/κος Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής ΓΕΩΤ.Ε.Ε. - Παρ/μα Ανατολικής Στερεάς με θέμα ανάπτυξης την αξιοποίηση της εμπειρίας τους παρελθόντος για την αποτελεσματική εφαρμογή του Μέτρου 123Β. Επικεντρώθηκε στους Δασικούς Συνεταιρισμούς και πόσο μπορούν να βοηθηθούν από την εφαρμογή του Μέτρου ενώ κατέστησε σαφές πώς η όλη διαδικασία αφορά δράσεις κυρίως χονδρικού εμπορίου και όχι λιανικών πωλήσεων.
Κλείνοντας τόνισε πως η υπηρεσία τους θα σταθεί δίπλα σε όλους - για διευκρινήσεις σχετικές με το Μέτρο - και μελλοντικά όπου ζητηθεί η βοήθεια τους.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και υπήρξε ενδιαφέρον για την εφαρμογή του Μέτρου, θεωρώντας το όλοι μια καλή ευκαιρία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο να αυξήσουν την αξία των δασοκομικών προϊόντων μέσα από επενδυτικές δράσεις πολλά υποσχόμενες.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, Δασικών Συνεταιρισμών της περιοχής, παραγωγοί και πολλοί ενδιαφερόμενοι για μελλοντικές - δασικές - επενδύσεις.
Επιτυχής η Ημερίδα και στην Άμφισσα
Να σημειώσουμε πως παρόμοια Ημερίδα, εξίσου με επιτυχία, συνδιοργανώθηκε και στην Άμφισσα από το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) και το Επιμελητήριο Φωκίδας.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις