Η πανηγυρική εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Μαντούδι - Το παραδοσιακό παζάρι ρίχνει αυλαία στις 2 Οκτωβρίου



Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
Το Μαντούδι Ευβοίας «φόρεσε» τα γιορτινά του, τιμώντας τον Πολιούχο του Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, την παραμονή (της εορτής) του στις 25 Σεπτεμβρίου (ημέρα Τρίτη) με κάθε λαμπρότητα σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως και ιεροπρέπειας.
Εκκλησιαστικοί και Πολιτειακοί παράγοντες, Αρχές του τόπου, κάτοικοι της περιοχής, φίλοι και επισκέπτες από τον ευρύτερο Δήμο, μετά τον Αρχιερατικό Μέγα Εσπερινό και την αρτοκλασία με σεμνότητα και σεβασμό συνόδευσαν την ανθοστολισμένη ιερά εικόνα του Αγίου καθ’ όλη την περιφορά της στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλεως.
Γυναίκες έραναν με ροδοπέταλα το δρόμο που ακολουθούσε η πομπή. Ευχές, αρώματα λιβανιού στις γειτονιές όπου πιστοί με βαθιά ευλάβεια τίμησαν τον Πολιούχο Άγιο Ιωάννη. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΤΟΥ

 Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός - Αρτοκλασία
Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια κατά την περιφορά
Επικεφαλής της λιτανείας ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος, οι Αιδεσιμότατοι π. Ιωάννης Μάρκου και π. Νικόλαος Μάρκου, ο Αρχιερατικός εκπρόσωπος Αιγαίων και Νηλέως π. Κων/νος Λιάσκος και το λοιπό σεβαστό Ιερατείο της περιοχής. 
Οι επίσημοι συνοδεύουν την Ιερά Εικόνα
Την Εικόνα επίσης συνόδευσαν ο Βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Ανέστης Ψαρρός μετά των Αντιδημάρχων του κ. Γιάννη Καντζούρα, κ. Γιάννη Στεργίου, κ. Γιάννη Στάμου. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Τζαχρήστος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Θανάσης Λεοντής, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Σώματα Ασφαλείας, τέως Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Φορέων και Οργανώσεων και πλήθος πανηγυριζόντων πιστών.
Μέλη του "Μάκιστου" με παραδοσιακές στολές
Τιμητική συνοδεία από τη Φιλαρμονική του Δήμου (υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου κ. Γιώργου Σίνα) και τα μέλη του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μάκιστος» με τις παραδοσιακές στολές τους. Μαθητές από τα σχολεία Μαντουδίου και οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης περιφρουρώντας τη τελετή.
Η πομπή στάθηκε στη κεντρική πλατεία του Μαντουδίου, λόγοι μεστοί στο κλίμα της ημέρας από τους εκκλησιαστικούς εκπροσώπους και οι από καρδιάς ευχές του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος.
Χειροποίητες λιχουδιές και ντόπιο κρασί
Αποχώρηση των επισήμων και παράθεση του εθιμικού δείπνου στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας, όπου το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και φέτος φρόντισε για την άψογη φιλοξενία των παρευρισκομένων με ντόπιες χειροποίητες λιχουδιές και πλούσιο οίνο.
Κόσμος πολύς με όμορφη διάθεση σε εορταστική ατμόσφαιρα και βόλτες στο εθιμικό παζάρι Μαντουδίου αλλά και σε γωνιές εστίασης μέχρι αργά…
Βόλτα στο παζάρι... εικόνα άλλων εποχών...

Το πατροπαράδοτο Παζάρι Μαντουδίου

Μεγαλύτερη φέτος συμμετοχή μικροπωλητών
Από τις 25 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες του… και το όμορφο παζάρι στο Μαντούδι με μεγαλύτερη φέτος συμμετοχή των μικροπωλητών, οι οποίοι έχουν απλώσει τα υπαίθρια «μαγαζιά» τους σε χώρο με έκταση δεξιά και αριστερά μπροστά από το κλειστό Γυμναστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, ως προς το οργανωτικό κομμάτι του παζαριού αλλά και τις τιμές ενοικιάσεις (κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας) δεν έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις. 
Ώρα για ψαχούλεμα...
Πολλοί επισκέπτες και φίλοι της ιδιαίτερης αυτής αγοράς, πιστοί στο ραντεβού τους (για άλλη μια χρόνια) ξεκίνησαν να απολαμβάνουν τις αγορές τους (σε πολύ προσιτές τιμές) έχοντας τη δυνατότητα της επιλογής μέσα από πληθώρα προϊόντων ένδυσης, υποδημάτων, αξεσουάρ για μικρούς και μεγάλους. 
Ραντεβού στο παζάρι Μαντουδίου
Το παραδοσιακό αγαπημένο παζάρι θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη (2 Οκτωβρίου). Όσοι λάτρες προσέλθετε… για ατελείωτες ώρες ψαχουλέματος και γαστρονομικών αναζητήσεων γλυκών αλλά και μεζέδων πικάντικων… συνοδεία με μπύρα.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις