Δυνατές συμμετοχές από τη Λίμνη της Βόρειας Εύβοιας στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδος



Με δύο σπουδαίες και άκρως ενδιαφέρουσες ταινίες από ψυχής… εκπροσωπείται η πολιτιστική Λίμνη της Βόρειας Εύβοιας, στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδος, το οποίο πραγματοποίησε την επίσημη πρεμιέρα του τη Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Κατά την τελετή έναρξης τιμήθηκε ο μεγάλος ποιητής των εικόνων, οραματιστής, φίλος και υποστηρικτής του Φεστιβάλ, Θόδωρος Αγγελόπουλος με την προβολή του ντοκιμαντέρ του «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (1983).
Στο φετινό Φεστιβάλ της Χαλκίδας συμμετέχουν από τη θαλασσινή Λίμνη στην ενότητα Πανόραμα ο Ιστοριοδίφης - Συγγραφέας και Λαογράφος Δημήτρης Αποστόλου - «Ελύμνιος» μαζί με τον ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη Γιώργο Γκόρτσο με το ντοκιμαντέρ τους «ΕΛΥΜΝΙΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ (Αρκτικά και επιζεφύρια) 38΄ λεπτών και στο Διαγωνιστικό μέρος ο γνωστός Φωτογράφος - Συγγραφέας Γιάννης Φαφούτης παρουσιάζει την ταινία μικρού μήκους «Γιάγκος Μουλιάρης, ο τελευταίος ντελάλης στη Λίμνη Ευβοίας» οχτώ λεπτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Λίγα λόγια για τις ταινίες…
Οι δημιουργοί Δ. Αποστόλου και Γ. Γκόρτσος
Το Ντοκιμαντέρ «ΕΛΥΜΝΙΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ (Αρκτικά και επιζεφύρια)» - Ντοκιμαντέρ 38΄ των Δημήτρη Αποστόλου - «Ελύμνιου» και Γιώργου Γκόρτσου περιγράφει τον περίγυρο της Ελύμνιας φύσης σε ένα οδοιπορικό… μέσα από μονοπάτια λογοτεχνικά, ιστοριοδιφικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά και ιστορικά με την αισθαντική αφήγηση του μοναδικού Δημήτρη Αποστόλου «Ελύμνιο», πάνω σε δικό του σενάριο και με τη σκηνοθετική ματιά του ταλαντούχου νεαρού δημιουργού Γιώργου Γκόρτσου.
Η εντυπωσιακή αυτή περιήγηση κινείται πολύ πετυχημένα σε ένα ιστοριογνωστικό πλαίσιο εμπλουτισμένο με παραπληρωματικά στοιχεία, όμορφων τόπων, φυσικών ήχων, λαογραφικές αναφορές και εναπομείναντα - γιατί όχι -  σπαράγματα μιας ζώσας αρχαίας μυθολογίας, στοιχεία που συναποτέλεσαν τον όλο περίγυρο.
Άξια λόγου η προσπάθεια ετυμολογικής προσέγγισης και επεξήγησης περίεργων τοπωνυμιών που (κατά την εκδοχή του σεναρίου) μπορεί να επέζησαν, χάρη στη ψυχική και δυναμική αλκή ενός λαού - ως ο ελληνικός - μέσα στην ατέρμονη ροή των αιώνων.
Ο κ. Γ. Φαφούτης
Η ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Φαφούτη ««Γιάγκος Μουλιάρης, ο τελευταίος ντελάλης στη Λίμνη Ευβοίας» οχτώ λεπτών μας «ταξιδεύει» με χρώματα και αρώματα… άλλων εποχών… παρελθοντικών και ρομαντικών μέσα από την εικόνα και τις σκέψεις του τελευταίου Λιμνιώτη ντελάλη Γιάγκου Μουλιάρη. Η φωνή του παραδοσιακού ντελάλη της Λίμνης ηχεί και πάλι δυνατά στα γραφικά καλντερίμια… Μια ταινία ντοκουμέντο γεμάτη συναίσθημα.
Στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αφιερωμένη η τελετή λήξης του Φεστιβάλ
Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου (στις 8:00 το βράδυ) θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του φετινού οδοιπορικού Τεχνών του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδος, στο Μέγαρο Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας με την απονομή των Βραβείων στους συμμετέχοντες δημιουργούς.
Η βραδιά είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, προβάλλοντας στο κοινό το βωβό Ντοκιμαντέρ - ντοκουμέντο του 1922 «Το χρονικό της προσφυγιάς» (από το Ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ), το οποίο θα συνοδεύσει με τη δική του μουσική μαεστρία ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις