Εκδηλώσεις μνήμης στο Σπαθάρι της Βόρειας Εύβοιας: Πεσόντες «ΕΛ.ΔΥ.Κ.΄74» - Διδυμοποίηση Συνδέσμων Ελλάδας και Κύπρου



Υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έγιναν οι εκδηλώσεις μνήμης στο Σπαθάρι της Βόρειας Εύβοιας στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στη θέση του εκκλησιδίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όπου και το μνημείο πεσόντων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974».
Λόγω των αναφερθεισών καιρικών συνθηκών οι δύο προβλεπόμενες εκδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χώρους. Η πρώτη εκδήλωση του ετησίου μνημοσύνου πεσόντων κατά τη τουρκική εισβολή στην Κύπρο («ΑΤΤΙΛΑΣ ΄74») έγινε στο χώρο του μνημείου παρουσία της Εκκλησίας, της Κυπριακής Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού, των Αρχών, του Προεδρείου και των μελών του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ.΄74», του Συνδέσμου Μαχητών 1ου Λόχου 211 Τ.Π. 1974, των Φορέων και Παραγόντων της περιοχής και πλήθους κόσμου. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ ΣΠΑΘΑΡΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από την Εκκλησία, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων του Συνδέσμου «Μαχητών 1ου Λόχου 211 Τ.Π. Κύπρου 1974», προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων Συνδέσμου Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ.΄74». Κατά την αναφώνηση των ονομάτων πεσόντων άγημα του Στρατού απέδιδε τιμητικές βολές. Έγιναν χαιρετισμοί επισήμων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος. 

Με τη λήξη της τελετής ξανάρχισε η βροχή και τούτο το λόγο, οι πάντες αναχώρησαν και συγκεντρώθηκαν στο κλειστό Γυμναστήριο Μαντουδίου, όπου συνεχίστηκε το δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως με τελετή διδυμοποίησης των δύο συνδέσμων. Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Ανέστη Ψαρρού, ακολούθησε ομιλία από τον Πρέσβη της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ καθώς και των δύο Προέδρων (των Συνδέσμων) Ελλάδας και Κύπρου κ. Δημήτρη Σπανογιάννη και κ. Κων/νου Μεταξά.
Στη συνέχεια υπεγράφη το πρωτόκολλο διδυμοποίησης μεταξύ των Προέδρων και των Μελών των ανωτέρω Συνδέσμων, ακολούθησε επίδοση αναμνηστικών και τιμητικών πλακετών. Η τελετή έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το Πολιτιστικό Χορευτικό Σύλλογο Μαντουδίου ο «Μάκιστος» και τους Ποντίους Χαλκίδος.
Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών, ντοκουμέντων της εισβολής και παρεσχέθη μικρή δεξίωση στους παρευρεθέντες. 
Τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, υπό την αιγίδα του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας είχε η Τοπική Επιτροπή αποτελούμενη από τους κ. Σπύρο Ζαρούλη (Μέλος του Δ.Σ. Π.Σ.Π. «ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΄74») και η κ. Γιάννα Μπουλουγούρη (Επίτιμο Μέλος του ΄Π.Σ.Π. «ΕΛ.ΔΥ.Κ. ΄74»).
Την παρουσίαση κα το συντονισμό έκανε η κ. Νίκη Γκαβέλα.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις