Διασταύρωσαν τα αυτοδιοικητικά τους "ξίφη" οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας για τα πεπραγμένα του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας


Διαξιφισμοί ενστάσεις και πληθώρα ερωτημάτων των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολιτεύσεως προς την πλειοψηφία του Σώματος κατά την ειδική συνεδρίαση, για τον απολογισμό των πεπραγμένων (του περασμένου έτους το 2011) της Δημοτικής Αρχής Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο Μελά.
Σε γενικότερο επίπεδο τόσο η Μείζων όσο και η Ελάσσων Αντιπολίτευση θεώρησαν πως η δράση της Δημοτικής Αρχής από τη μέρα που ανέλαβε το τιμόνι της διαχείρισης του νέου διευρυμένου Δήμου, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηριστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑ ΣΤΙΣ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως Στάθης Λιαγκάκης στον πρώτο γύρω των ομιλιών, κάνοντας μια αναδρομή σε αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου, τόνισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Δήμος μας αντιμετωπίζει τεράστια και σημαντικά οικονομικά θέματα. Από τη πρώτη στιγμή φωνάζαμε για τη δεινή οικονομική κατάσταση. Υπάρχουν όμως προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και μπορούν με λιγοστά έξοδα να αντιμετωπιστούν διευκολύνοντας την καθημερινότητα των δημοτών. Με τις πρώτες πλημμύρες τα χωριά μας πνίγονται σε νερά και λάσπες, γιατί πολλά από τα φρεάτια είναι κλειστά και τα ρέματα γεμάτα μπάζα. Τα χωριά μας - κυρίως τα πιο μικρά σε πληθυσμό - είναι κυριολεκτικά αφημένα στη μοίρα τους καθώς οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτά δεν είναι προσβάσιμοι. Επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαγκάκης, εστιάζοντας στη συνέχεια στα της υδρεύσεως και στους ελέγχους που πρέπει να ενταθούν σε αυτό τον τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν περιστατικά που φέρνουν την Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης σε δύσκολη θέση, σε ο,τι αφορά συνδέσεις, ανεξόφλητους  - εδώ και χρόνια λογαριασμούς - αλλά και λάθη κατά την εκτύπωση των λογαριασμών συμπεριλαμβάνοντας μαζί με τις νέες οφειλές και παλαιότερες (προηγούμενες) τις οποίες ήδη πολλοί καταναλωτές είχαν τακτοποιήσει.
Μεταξύ άλλων ο κ. Λιαγκάκης μίλησε και για τα σχολεία της περιοχής, τονίζοντας πως «καταθέσαμε πρόταση να συγκληθεί έκτακτο συμβούλιο για τα προβλήματα σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Για να έρθει το χαμόγελο των παιδιών δεν πρέπει οι γονείς εν όψει χειμερινής περιόδου να πληρώνουν από την τσέπη τους τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τα καύσιμα κ.α. Είναι πολύ δύσκολη η εποχή μας, μην επιβαρύνουμε και άλλο τους δημότες μας».
Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης συνεχίζοντας επεσήμανε τις θέσεις του και για τον τομέα του πολιτισμού, κάνοντας λόγο για έξοδα που θα μπορούσαν να περιοριστούν. Εξήγησε πως επικροτεί κάθε πολιτιστική κίνηση, καθώς δίνει ζωντάνια στον τόπο αλλά έγιναν και σπατάλες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, όπως ο καταιγισμός πυροτεχνημάτων στη  Λίμνη μετά την ολοκλήρωση της Ναυτικής Βραδιάς.
Ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ξανακοιτάξει το θέμα που αφορά το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου και με τις ενοποιήσεις των ζωνών, μετά τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν αυξήσεις αντί για μειώσεις χρεώνοντας το κάθε νοικοκυριό με ποσό της τάξεως (το λιγότερο) των 100 ευρώ.
«Πρέπει να δείτε πάλι αυτό το θέμα και να προχωρήσετε σε μια ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη από τον κόσμο», είπε ο κ. Λιαγκάκης.
Αναφέρθηκε στους απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου και καυτηρίασε την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος για να τους εξοφλήσει όταν και εφόσον θα έχει την οικονομική δυνατότητα.
Και για τους επαγγελματίες της περιοχής, ο κ. Λιαγκάκης είπε πως πολλοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι. «Θέλω μια κατάσταση με τα χρέη του Δήμου προς τους επαγγελματίες και πότε σκοπεύετε να τακτοποιήσετε αυτές τις οφειλές».
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως Γιάννης Καντζούρας ευθύς αμέσως πήρε το λόγο και ανέλυσε τη δράση του Δήμου, απαντώντας και σε κάποια από τα ερωτήματα του κ. Λιαγκάκη.
Έκανε λόγο για σωστή διαχείριση από πλευράς Δήμου και στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας των πολιτών. Επίσης εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να μην αγοράζουν απαιτούμενα υλικά για τις υποδομικές ανάγκες. Και εστίασε στην απαραίτητη συντήρηση αθλητικών χώρων και παιδικών χώρων.
Ενώ για την πολιτιστική δράση τους, δήλωσε ότι ο Δήμος και σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται μπροστά, αναφέροντας πως δεν έγιναν σπατάλες και δεν υπήρχε περίπτωση να κόψουν τα έθιμα χρόνων.
Στη συνέχεια προχώρησε σε ανάλυση των έργων που δρομολόγησε ο Δήμος, δηλώνοντας ικανοποίηση για τα όσα η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει μέχρι τώρα.
«Δύο χρόνια είμαστε πάντα δίπλα στον πολίτη. Αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εμάς σε άριστη πάντα συνεργασία με τους Προέδρους, οι οποίοι δεν έχουν παράπονα. Για αυτό άλλωστε δεν έδωσαν και τον παρόν στη συνεδρίαση. Εύχομαι μελλοντικά οι Δήμοι να καταφέρουν να λειτουργούν και να υπάρξει εισροή χρημάτων που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη».
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αντιδήμαρχος Ελυμνίων Γιάννης Στεργίου ο οποίος ανέλυσε τα του διευρυμένου Δήμου και τη μορφολογία της περιοχής, εμμένοντας στην κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου, μετά και τη συνένωση των Ενοτήτων Ελυμνίων, Κηρέως και Νηλέως.
Και ο κ. Στεργίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, επικρότησε το έργο της Δημοτικής Αρχής, σε μια εποχή δύσκολη για τους Ο.Τ.Α.
«Θέλουμε ένα Δήμο με ίσες ευκαιρίες για όλους, να αμβλυνθούν οι ανισότητες και αδικίες τους παρελθόντος. Με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη, οι Υπηρεσίες μας οργανώθηκαν σωστά ανά Ενότητα. Προχωρήσαμε στις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Δεν καταφέραμε όμως μέχρι τώρα να βρούμε άκρη με τα οικονομικά ζητήματα της Κοινωφελούς του Νηλέα. Αποκτήσαμε διαχειριστική επάρκεια, αξιοποιήσαμε το υπάρχων προσωπικό. Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα του Δήμου, όπου ο δημότης άμεσα μπορεί να έρχεται σε επικοινωνία μαζί μας και να μας γνωστοποιεί τα παράπονα του.
Οι οικονομικές δυσκολίες δεν αφορούν μόνο το Δήμο μας αλλά το σύνολο των Ο.Τ.Α. στον Ελλαδικό χώρο.
Και ως προς την Ποιότητα Ζωής άμεση ήταν η παρέμβαση μας. Επίσης ο Βιολογικός Οργανισμός του Δήμου λειτουργεί σωστά, η επεξεργασία που διενεργεί είναι άριστη. Δεν έγιναν μεγάλα έργα αλλά φροντίσαμε για τη συντήρηση και περιποίηση των ήδη υπαρχόντων».
Για τα σχολεία ο κ. Στεργίου (αρμόδιος και στα θέματα παιδείας) είπε πως  «υπάρχουν τεράστιες περικοπές της τάξεως του 60%, όμως φροντίζουμε για το καλύτερο δυνατό από την πλευρά μας τόσο υποδομικά όσο και λειτουργικά.
Ακολουθήσαμε πολιτική περικοπών περιορίζοντας στο ελάχιστο το κόστος των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων και σε καμία περίπτωση δεν εκμεταλλευτήκαμε το έργο των Συλλόγων. Τα μόνα χρήματα που δόθηκαν - κατόπιν αποφάσεως όλων μας - ήταν στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων. Για τη Ναυτική βραδιά έχω να δηλώσω, ότι το κόστος δεν ξεπέρασε τις 5.000 ευρώ. Οι θεσμοί δεν πρέπει να καταργούνται. Άλλωστε φέτος με απόφαση του Δημάρχου και της αρμόδιας εκτελεστικής επιτροπής  - στα πολιτιστικά - αποφασίσαμε να μην ρίξουμε πυροτεχνήματα στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εθιμικής μας τοπικής εορτής».


Επίσης ο Αντιδήμαρχος Ελυμνίων, μίλησε επίσημα για την ίδρυση Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο, τη λειτουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.
Σε ο,τι αφορά στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής τόνισε, πως «προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι αλλά και της Κοινωφελούς εργασίας το οποίο δεν έχει οικονομική επιβάρυνση.
«Είμαστε ανοιχτοί και στα όποια θέματα αφορούν την επαγγελματική δραστηριότητα και αποκατάσταση των ανέργων δημοτών. Βέβαια μία ομάδα πολιτών που δεν είναι δημότες για κινήσεις καθαρά εντυπωσιασμού, δημιούργησαν προβλήματα σε ο,τι είχε να κάνει με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε στην περιοχή μας. Δυστυχώς βρήκαν συμμάχους την αντιπολίτευση. Ως Δημοτική Αρχή είχαμε σοβαρές προτάσεις και όμως αυτή η ομάδα δημιούργησε αρνητικό κλίμα εναντίον μας με σενάρια φαντασιόπληκτα».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως Κώστας Παναγιώτου, είπε πως συμφωνεί με το Δήμαρχο Ανέστη Ψαρρό για τη θολή κατάσταση των οικονομικών, εστιάζοντας στο γεγονός που για τα όσα καυχιέται η Δημοτική Αρχή - κατά την ανάλυση των πεπραγμένων της - δεν αποτελούν κατόρθωμα (όπως η κατάργηση των νομικών προσώπων) καθώς πολλές από τις κινήσεις αυτές προβλέπονταν από τον Καλλικράτη.
«Εδώ και ένα χρόνο λέτε πως ετοιμάζονται μελέτες, τα χωριά μας όμως εξακολουθούν να βρίσκονται αφημένα στη μοίρα τους. Ακόμη δεν έχουμε δει πρόγραμμα από τη Δημοτική Αρχή. Επίσης κατακρίνω στο θέμα των εξόδων τα ποσά για τα χρεολύσια αλλά και το κόστος των καυσίμων. Επιπλέον μισθώνατε μηχανήματα για να φτιάξουν τους αγροτικούς δρόμους. Εξηγήστε μου ακόμη γιατί κόπηκε η επιχορήγηση στους Προέδρους των Δημοτικών Διαμερισμάτων; Τα του τεχνικού σας προγράμματος πηγάζουν από το ΘΗΣΕΑ, για την ασφαλτόστρωση όμως δεν βλέπουμε φως».
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως Νίκος Μουστάκας στηρίζοντας τα όσα είπε η πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη, ότι ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην ώθηση του τουρισμού, τομέα που η Δημοτική Αρχή ήδη φροντίζει.
Για το γραφείο κινήσεως και τις ενέργειες που γίνονται στον τομέα της καθαριότητας αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμου. Μίλησε για παράνομα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα τα οποία τακτοποίησε ο Δήμος και για την οργάνωση στο σύνολο του Δήμου (ως προς την καθαριότητα).
«Εκτελούμε δρομολόγια τουλάχιστον από δύο φορές σε όλα τα χωριά. Τα τρία από τα οχήματα της Υπηρεσίας μας πάνε ΧΥΤΑ. Αν δεν δημιουργηθεί υποσταθμός για το ΧΥΤΑ θα πιάσουμε κόκκινο».
Η καθαριότητα λειτουργεί άψογα, καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες».
Ο κ. Παναγιώτου είπε πως έχει κάνει αίτηση εδώ και καιρό στο Δήμο να του δοθεί αναλυτική κατάσταση των καυσίμων. «Ακόμη όμως περιμένω, τι θέλετε να κρύψετε;».
Δεύτερος γύρος διαξιφισμών πλειοψηφίας και μειοψηφίας - Τελική τοποθέτηση Δημάρχου Ανέστη Ψαρρού
Ο κ. Λιαγκάκης δευτερολογώντας επανέλαβε για τη ρήψη των πυροτεχνημάτων πως δεν είναι αντίθετος με τα έθιμα αλλά προτεραιότητα του Δήμου στην παρούσα δύσκολη φάση πρέπει να είναι και τα χωριά, εκτός από τα κέντρα.
«Μην νιώθετε περήφανοι για τη δράση σας (συγχώνευση Υπηρεσιών, κατάργηση νομικών προσώπων) και για τα επενδυτικά σας σχέδια, υποσχόμενοι 1.000 θέσεις εργασίας από τη λειτουργία της ΒΙΠΕ. Μόνο καλό δεν θα κάνατε στον τόπο».
Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο κ. Ψαρρός για πολλοστή φορά μίλησε για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνει ο Δήμος. Αναφέρθηκε στις αναγκαστικές δίμηνες προσλήψεις του Δήμου, οι οποίες δεν δρομολογούνται μέσω ΑΣΕΠ καθώς οι όσες προσπάθειες που είχαν κάνει μπλοκαρίστηκαν) και δεν υπήρχε άλλη λύση (από τα δίμηνα) ώστε να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες με προσωπικό αναγκαίο και πολύτιμο (για αυτό και ανακυκλώνετε).
Επεσήμανε για τον πρώην Δήμο Νηλέως πως «βρήκαμε ένα Δήμο ανύπαρκτο, δεν μπορούμε ακόμη να βάλουμε σε τάξη το δημοτολόγιο και το ληξιαρχείο».
Κάνοντας έναν απολογισμό, εξήγησε μια σειρά έργων που παραμένουν ανοιχτά, όπως στην παραλία της Λίμνης, γηπέδων, του Κτιρίου Μελά, του Βιολογικού Καθαρισμού, της ύδρευσης στην Κήρινθο, στην παραλία Μαντουδίου (12.000 ευρώ) και πολλά άλλα
«Δεν είναι δυνατόν να εκτελούνται έργα της τελευταίας στιγμής χωρίς να υπάρχουν χρήματα. Σε αυτή τη δύσκολη καμπή, πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστούμε την κρίση. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Κατακρίνω και κατηγορώ ακραίες τις θέσεις μιας μειοψηφίας πολιτών που με το έτσι θέλουν μπαίνουν μπροστά στην επενδυτική μας δράση που θα εξασφάλιζε θέσεις εργασίας στον κόσμο και τρέχουν διαμαρτυρόμενοι στην Περιφέρεια. Πως θα απασχοληθεί ο κόσμος με τη μαύρη εργασία και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά τα μεταλλεία, να δώσουμε προβάδισμα στην τουριστική ανάπτυξη και δεν θα πούμε όχι σε επενδύσεις που αφορούν περιοχές όπως το Μαντούδι, όπου εδώ και 25 χρόνια δεν έχει μια μεγάλη επιχείρηση. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε προοπτική ο κόσμος πρέπει να απασχοληθεί, να δουλέψει. Στα μέσα Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν και λαϊκές συνελεύσεις, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι άμεσα, αιρετοί και δημότες».
Γερή ήταν η αντιπαράθεση του κ. Ψαρρού με τον Δημοτικό Σύμβουλο της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως κ. Παναγιώτου όταν ο Δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για κακή οικονομική διαχείριση και χαοτική κατάσταση (στους πρώην Δήμους Ελυμνίων και κυρίως Νηλέως) με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας να βρίσκεται σε δυσμενή θέση. «Τα χρέη του παρελθόντος έχουν ξεσπάσει σε εμάς…» τόνισε αγανακτισμένα.
Ο κ. Παναγιώτου του απάντησε χαρακτηριστικά πως «την ανυπαρξία και ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής δεν θα την ρίχνει στους άλλους».
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις