Το πατροπαράδοτο παζάρι της Λίμνης μας αποχαιρέτησε νωρίτερα…



Φθινοπωρινή βόλτα στο παζάρι της Λίμνης
Φθινοπωρινή βόλτα στο πατροπαράδοτο παζάρι της Λίμνης γεμάτη χρώματα και αρώματα…, τηρώντας πιστά την παράδοση χρόνων.
Από τις 10 Σεπτεμβρίου στήθηκε φροντισμένα  (γωνία του κτιρίου της ΔΕΗ, πρώην Δ.Ο.Υ. και άνω - της οδού Καναλίων) η εθιμική εμποροπανήγυρη, η οποία έριξε την αυλαία της νωρίτερα καθώς ένα δυνατό μπουρίνι, ανάγκασε τους παζαριώτες να μαζέψουν άρον άρον τα εμπορεύματα τους, δίνοντας ραντεβού του χρόνου το Σεπτέμβριο.
Το φετινό παζάρι επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις με πληθώρα αντικειμένων για μικρούς και μεγάλους, απλωμένα σε υπαίθρια «μαγαζιά», ο,τι πρέπει για να εντυπωσιαστούν οι  επίδοξοι πελάτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ 


Συναντήσεις φίλων και γνωστών στο εθιμικό λιμνιώτικο "στέκι"
Αν και οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και δελεαστικές, δεν υπήρξε το αναμενόμενο καταναλωτικό ενδιαφέρον, καθώς  - όπως μας ενημέρωσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες παζαριώτες - σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση του τζίρου της τάξεως του 70% συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές
Ο Σ. Καμινιώτης δημιουργεί...
Οι επισκέπτες επιφυλακτικοί και με τα πορτοφόλια ερμητικά κλειστά, αρκέστηκαν στο να αγοράζουν μικροπράγματα του ενός ευρώ, συμβολικά, αποφεύγοντας περαιτέρω έξοδα και πιο πολυέξοδες αγορές.
Ιδιαίτερη κίνηση είχαν οι γαστρονομικές απολαύσεις που χάρισαν ατελείωτα «ταξίδια» σε όλους. Οι γλυκείς «πειρασμοί» του Σάκη Καμινιώτη, χειροποίητοι λουκουμάδες με πλούσιες επιστρώσεις σοκολάτας και πολύχρωμης τρούφας και ο υπέροχος χαλβάς Φαρσάλων για άλλη μια φορά, αποζημίωσαν τους πάντες στο έπακρον.
Ο Γ. Δημητρίου - άριστος ψήστης
Για τους πιο μερακλήδες γευσιγνώστες το γνωστό στέκι - ψησταριά του Γιώργου Δημητρίου με το πικάντικο χορταστικό σουβλάκι και την παγωμένη μπύρα, αποτέλεσε εναλλακτική λύση μετά τη παζαριώτικη βόλτα.
Πισωγύρισμα στο χρόνο…
Το παζάρι της Λίμνης είναι μια γραφική πινελιά για τη θαλασσινή κωμόπολη με μεγάλη ιστορία στο βάθος των χρόνων.
Εθιμική και παραδοσιακή εμποροπανήγυρη (παλαιότερα… μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα ήταν και ζωοπανήγυρη), η οποία πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια, από την απελευθέρωση της Εύβοιας και της Λίμνης, στα πλαίσια του εορτασμού της τοπικής θρησκευτικής Εορτής της 8ης Σεπτεμβρίου (της Παναγιάς της Λιμνιάς).
Κατακόρυφη πτώση του τζίρου φέτος
Σύμφωνα με υπάρχουσα αρχειακή αναφορά - ιστορικό ντοκουμέντο κατά το χτίσιμο του Κάτω Δημοτικού Σχολείου Μελά, τέθηκε προβληματισμός με το χώρο παραθέσεως του Δήμου Αιγαίων για την ανέγερση του χτίσματος εστιάζοντας στο γεγονός πως ο συγκεκριμένος χώρος παραχωρήθηκε από το Δήμο «όπου εγίνετο η τοπική εμποροπανήγυρη».
Αντίο καλοκαίρι... νωρίτερα έπεσε φέτος η αυλαία για το λιμνιώτικο παζάρι
Με συγκεκριμένη τοποθεσία όπως προαναφέραμε (κάθε χρόνο) σε όλο το μήκος της οδού Καναλίων (και από τις δύο πλευρές της), το λιμνιώτικο παζάρι είναι το αγαπημένο στέκι - σημείο συνάντησης φίλων και γνωστών.
Παλαιότερα... (όπως μας εκμυστηρεύτηκαν κυράδες της Λίμνης) νεαροί και νεαρές της εποχής, ακολουθώντας την παζαριώτικη διαδρομή... αντάλλασσαν ντροπαλά τις πρώτες ρομαντικές ματιές… Όμορφες εικόνες αλλοτινών καιρών βγαλμένες από ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. 
Φωτό: Νίκου Παλιάτσου - Ραντεβού στο Μαντούδι
Τη σκυτάλη πλέον παραλαμβάνει το επίσης εθιμικό παζάρι του Μαντουδίου με μεγάλη συμμετοχή από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου, στα πλαίσια εορτασμού της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Πολιούχου της πόλης).
Να επισημάνουμε, πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των θρησκευτικών εμποροπανηγύρεων, με βάση το Νόμο που επικαλούνται κάποιες ιστοσελίδες. Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει η λειτουργία τέτοιου είδους παζαριών.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις