Στον «αέρα» το γεφύρι στην παραλία Πηλίου (Ποτόκια) - Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι ζητάνε λύση δίχως ανταπόκριση… από το Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας. Για ατομικά συμφέροντα - εμπόδια κάνει λόγο ο Προέδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Λ.Α. Θανάσης Λεοντής


Κατά τη συζήτηση του θέματος... στο Δ.Σ.
Στον «αέρα» τινάχτηκε… από τη Δημοτική Αρχή το αίτημα των κατοίκων της παραλίας του Πηλίου για την κατασκευή γεφυριού στην περιοχή Ποτόκια, κατά τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Δευτέρα (1η Οκτωβρίου), στη Λίμνη.
Απογοητευμένοι οι κάτοικοι από τα όσα άκουσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητάνε άμεσα τη δρομολόγηση μια προσωρινής λύσης - εν όψει της χειμερινής περιόδου - για να μπορούν στο συγκεκριμένο σημείο να αποκτήσουν πρόσβαση στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, καθώς δεν υπάρχει άλλη είσοδος και εναλλακτικός δρόμος να μετακινηθούν. 
Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι δεν βρίσκουν άκρη...
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με κατοίκους της παραλίας Πηλίου, διευκρίνισαν στην Ελεύθερη Φωνή πως το σημαντικό αυτό πρόβλημα στην παραλία μπροστά στις εισόδους τους, έχει αντίκτυπο και στα παιδιά τους, τα οποία με τις πρώτες δυνατές βροχές - αναγκάζονται να μην πηγαίνουν στο σχολείο καθώς είναι αδύνατη και επικίνδύνη η πρόσβαση τους.
Κατόπιν ρεπορτάζ στην περιοχή αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος (μακροχρόνιο πρόβλημα πολλών χρόνων που διαιωνίζεται χωρίς ουσιαστική λύση) τόσο μέσα από τις δηλώσεις των αγανακτισμένων κατοίκων όσο και από φωτογραφίες που αποδεικνύουν χαρακτηριστικά την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Ποτόκια Πηλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΗΛΙΟΥ
Εικόνες ντροπής...
Μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση οι κάτοικοι έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τον ορμητικό χείμαρρο, βουλιάζουν στις λάσπες και παρακολουθούν σαστισμένοι τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
 Πιο δίπλα... πλάζ οργανωμένη
Πολλά και εύλογα ερωτήματα γεννήθηκαν (κατά την επίσκεψη μας στα Ποτόκια) αφού μόλις 25 μέτρα από την εγκαταλελειμμένη παραλία δέσποζε μία άκρως οργανωμένη πλαζ με ομπρέλες και υποδομή προδιαγραφών… Καταγράψαμε δύο αντιφατικές εικόνες στην ίδια παραλία…  και οι κάτοικοι τόνισαν χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων».
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας
Όπως προαναφέραμε οι κάτοικοι της παραλίας Πηλίου με αίτημα τους (συνοδευόμενο και από υπογραφές) προς το Δήμο ζήτησαν από το Σώμα - παρουσία του νυν Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Πηλίου Γιάννη Ανδρίτσου και του τέως Γεώργιου Παπαναγιώτου - ακρόαση και λήψη αποφάσεως σχετικά με την επίλυση του προβλήματος. 
Στη συνεδρίαση - κάτοικοι της παραλίας
Η κατασκευή γεφυριού, η ασφαλτόστρωση του δρόμου και η φωταγώγηση της παραλίας ήταν τα βασικά τους αιτήματα, θεωρώντας υποχρέωση του Δήμου,  - εφόσον τους έχουν χορηγηθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή τόσο των σπιτιών όσο και των επιχειρήσεων που διατηρούν στα Ποτόκια - να επιληφθεί σχετικά.
Διευκρίνισαν παρουσία της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας των Συμβούλων πως πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση χρόνων… που δημιουργεί πολλά αλλά και οικονομικής φύσεως προβλήματα - διαφυγόντα κέρδη (από τις παραλείψεις του Δήμου) στα μαγαζιά τους.
Οι κάτοικοι εξήγησαν στο Σώμα του Συμβουλίου, ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι γνωστό σε όλους τους Τοπικούς Παράγοντες οι οποίοι έχουν πλήρη εικόνα της καταστάσεως. Ιδιαίτερα μετά από άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς τίθεται (πάνω από όλα) ζήτημα για την ακεραιότητα των δημοτών.
Ο κ. Γ. Καντζούρας
Ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Κηρέως Γιάννης Καντζούρας περιέγραψε τα όσα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι μετά από την πρόσφατη πλημμύρα που έπληξε την περιοχή και εξέφρασε την άποψη πως για να επιλυθεί το πρόβλημα κρίνεται αναγκαία η κατασκευή γεφυριού ως η μόνη οριστική λύση.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Κανελλόπουλος ζήτησε τη δρομολόγηση καινούργιας μελέτης, αφήνοντας αιχμές για παρανομίες και καταπατήσεις… «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι που είναι τα τοπογραφικά τους όρια, ακριβώς τα σημεία…», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως ο Κώστας Παναγιώτου τόνισε πως «όλο για μελέτες ακούμε και μένουμε εκεί… Το πρόβλημα διαιωνίζεται, πρέπει να δούμε αν η προϋπάρχουσα μελέτη ισχύει και να δημοπρατηθεί αμέσως».
Ο κ. Θ. Τσούμαρης
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας και κάτοικος Πηλίου Θανάσης Τσούμαρης εξήγησε, ότι η μελέτη έχει χαθεί (μετά την ενοποίηση του Δήμου) «Δεν ξέρουμε που βρίσκεται… όταν τη βρούμε πρέπει να την αξιοποιήσουμε».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πηλίου Γιάννης Ανδρίτσος συμπαραστάτης στους κατοίκους, υποστήριξε πως «μια νέα μελέτη μέχρι την υλοποίηση της θα χρειαστεί πολλά χρόνια… Δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».
Από την Ελάσσονα αντιπολίτευση ο Επικεφαλής Στάθης Λιαγκάκης ζήτησε (επί τόπου) να βρεθεί λύση. «Οι άνθρωποι έχουν άδεια οικοδομής, δεν μπορεί να έχτισαν αυθαίρετα. Λύσεις πάντα υπάρχουν, διαφορετικά να πάμε όλοι μαζί να ψάξουμε τη μελέτη, τι να πω;».
Εξόργισε τους κατοίκους ο Δήμαρχος Α. Ψαρρός
Ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός τόνισε, «με τις εντυπώσεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Ο ανάδοχος του έργου παραιτήθηκε γιατί στην περιοχή εντόπισε παρανομίες. Οι οικοδομές που υπάρχουν από χρόνια, γνωρίζουμε πως έγιναν... Έχει ανατεθεί η συνολική ανάπλαση της παραλίας Πηλίου, εκεί θα συμπεριλάβουμε και την κατασκευή του γεφυριού. Δεν μπορεί το έργο αυτό να γίνει αυτόνομα μέσα από πόρους αποκλειστικά του Δήμου. Δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουμε…
Πρέπει σε πρώτη φάση να δρομολογηθεί μελέτη (έργο χωρίς μελέτη δεν μπορεί να γίνει), να υπάρξουν οι κατάλληλοι όροι και έπειτα να προσπαθήσουμε να χρηματοδοτηθεί (το έργο) μέσω του ΕΣΠΑ».
Ακολούθησε γερή αντιπαράθεση του Δημάρχου με τους κατοίκους της παραλίας Πηλίου μετά και από την τοποθέτηση του κ. Ψαρρού, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους υποστήριξε την άποψη «όπως πηγαίνατε τόσα χρόνια σπίτι σας, θα πάτε και τώρα. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν κάθε μέρα, από τη μια στιγμή στην άλλη. Καταλάβετε το όλοι λεφτά δεν υπάρχουν. Αν μπορεί ο κ. Λιαγκάκης να γίνει χορηγός ας φτιάξει το έργο». 
Οι κ.κ. Γ. Ανδρίτσος και Γ. Παπαναγιώτου
Εξοργισμένοι οι κάτοικοι απόρησαν με την απαθή στάση του Δημάρχου, θεωρώντας τις απόψεις του ακραίες, δίχως λογική και αποχώρησαν από την αίθουσα.
Ο Πρόεδρος του Πηλίου κ. Ανδρίτσος κοντραρίστηκε με τον κ. Ψαρρό  εξηγώντας πως «υπάρχουν οικογένειες με παιδιά που μένουν μόνιμα στην περιοχή και αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα όταν ανοίγουν τα σχολεία, καθώς με τις πρώτες βροχές κρίνεται αδύνατη η μεταφορά των παιδιών τους στο σχολείο. Τουλάχιστον να αναλάβουν (οι κάτοικοι) μόνοι τους την υπόθεση και να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, από τη στιγμή που δεν μπορείτε ως Δήμος να τους βοηθήσετε. Το μόνο που ζητάνε είναι να πηγαίνουν σπίτι τους αξιοπρεπώς».
Ο κ. Θ. Λεοντής
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θανάσης Λεοντής (κάτοικος Πηλίου), σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μιλώντας έξω από τα δόντια... δήλωσε πως «οι κάτοικοι έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Κάποιοι… όμως δεν θέλουν να γίνει το έργο σε αυτό το σημείο γιατί υπάρχουν... ατομικά συμφέροντα. Έχω στα χέρια μου τα όρια του αιγιαλού. Είμαι σε επαφή με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και δίπλα στους κατοίκους σε ο,τι χρειαστούν».
Η επιτροπή των κατοίκων της παραλίας Πηλίου ευελπιστεί έστω και σε μια προσωρινή λύση από πλευράς Δήμου που θα τους εξασφαλίσει την άμεση πρόσβαση μέσα στο τόπο τους, ώστε να αποφευχθούν - πάνω από όλα - οι κίνδυνοι  - που διατρέχουν ανά πάσα στιγμή - προκειμένου να διασχίσουν το νερό…
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις