Ο γνωστός δάσκαλος και προπονητής του καράτε Βαγγέλης Δήμου αποκαλύπτει το «μαγικό» κόσμο του αθλήματος και τις δυσκολίες του, επισημαίνοντας «πως ο χώρος αυτός πρέπει να προσεχθεί από τους Φορείς και την Πολιτεία»


Ο γνωστός προπονητής καράτε Β. Δήμου
Συνέντευξη στη Γιώτα Περήφανου

Βαγγέλης Δήμου, προπονητής του καράτε με πληθώρα διακρίσεων και μεταλλίων στην αθλητική συλλογή του αλλά και μέντορας πολλών ανερχόμενων ταλέντων στο χώρο του καράτε.
Περήφανος προπονητής και πατέρας της ασημένιας μας Πανευρωπαϊκής Πρωταθλήτριας Άρτεμις Δήμου, σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί.
Ο γνωστός δάσκαλος του καράτε, προπονητής του Α.Γ.Σ. Διαγόρας Ιστιαίας, του Α.Γ.Σ. Λίμνης και του ΓΥΜΝΑΣ Αιδηψού μίλησε για την ομορφιά και ιδιαιτερότητα του χώρου που υπηρετεί πάνω από όλα με σεβασμό και ήθος πολύ πετυχημένα εδώ και 30 χρόνια… Αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της κόρης του, η οποία κατέκτησε δύο πολύ σημαντικά μετάλλια, ασημένιο και χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Wado Καράτε που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Χαλκίδα καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές καθ΄ολη τη διάρκεια της πορείας τους μέχρι και στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.
Αποκάλυψε τη «μαγεία» του χώρου ξεναγώντας μας στα μυστικιστικά και πολύ ενδιαφέροντα «μονοπάτια» αυτής της πανάρχαιας τέχνης προερχόμενης από την Οκινάβα της Ιαπωνίας.
Ας εντρυφήσουμε λοιπόν στο κόσμο του καράτε - ντό (στα ιαπωνικά σημαίνει ΄΄ άδειο χέρι΄΄) και στην αναζήτηση της αρετής μέσα από την τελειοποίηση της τέχνης με αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία, πειθαρχία και τέλειο συγχρονισμό πνεύματος και σώματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΦΩΝΗ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΕ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΗΜΟΥ

Ο Βαγγέλης Δήμου για την Άρτεμη
Με τη μαθήτρια και κόρη του Άρτεμη
«Για το Σύλλογο μας και για την Άρτεμη ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πίστευα εξαρχής στις δυνατότητες της, δεν περίμενα όμως να πάρουμε δύο μετάλλια σε δύο κατηγορίες. Είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να κατακτήσει  - από δύο διαφορετικά αγωνίσματα - διακρίσεις.
Εκτός από την Άρτεμη υπάρχουν και άλλα παιδιά στη Βόρεια Εύβοια, που μπορούσαν επίσης, σε αυτή τη διοργάνωση (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Wado Καράτε) να μας φέρουν μετάλλια. Λόγω κρίσης και επειδή δεν υποστηρίζονται από την Πολιτεία και όχι μόνο… οι αθλητές, δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν. Μπορεί να ζούμε σε επαρχιακή πόλη, ξεχασμένοι από πολλούς Παράγοντες, όμως εδώ υπάρχει τεράστιο και σπουδαίο φυτώριο αθλητών, που δουλεύουν σκληρά πολλές ώρες. Διαθέτουμε υποδομικές εγκαταστάσεις για τις προπονήσεις και λοιπές αθλητικές ανάγκες τους. Έχουν γερούς συμπαραστάτες τα παιδιά, τους γονείς και φυσικά έναν προπονητή με πορεία 30 χρόνων στο χώρο αυτό, που γνωρίζει πώς να στηρίξει τους αθλητές του.
Δυστυχώς η εποχή που βιώνουμε - οικονομικά -  αδικεί τους αθλητές, όχι μόνο του καράτε αλλά πολύ φοβάμαι και τον αθλητισμό σε γενικότερο επίπεδο. Φτάνουμε στην πηγή και δεν μπορούμε να πιούμε νερό».
Η Άρτεμις, κόρη του προπονητή Βαγγέλη Δήμου, κατάφερε να κατακτήσει το «ονειρο». Ο πατέρας της Πρωταθλήτριας περιγράφει τη διοργάνωση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 540 αθλητές (από 20 χώρες της Ευρώπης).
«Ήταν ένα πολύ σημαντικό αθλητικό γεγονός, μια μεγάλη διοργάνωση όπου η Ελλάδα βγήκε πρώτη στα μετάλλια γυναικών, ανδρών και στα ομαδικά. Η χώρα μας είναι πολλά χρόνια παγκόσμια δύναμη στο καράτε, πριν από δύο χρόνια κατείχε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι αθλητές μας φέρνουν συνεχώς πολύ καλές διακρίσεις και κάποιοι από τους Έλληνες προπονητές θεωρούνται από τους καλύτερους στον πλανήτη».
Το καράτε είναι ένα αδικημένο άθλημα…
Ο Βαγγέλης Δήμου, δεν κρύβει την πικρία του για την αντιμετώπιση με την οποία  - τόσο η Πολιτεία όσο και αθλητικοί Φορείς - φέρονται σε αυτό το σπουδαίο άθλημα.
«Στην προηγούμενη Ολυμπιάδα ενώ φτάσαμε στη τελική επιλογή μαζί με το άθλημα του γκολφ, λόγω του γεγονότος ότι δεν είχαμε πολύ δυνατό σπόνσορα, το καράτε έμεινε εκτός. Να δω πόσα φτωχόπαιδα θα μπορέσουν να μάθουν γκολφ;
Είναι κρίμα πραγματικά γιατί η Ελλάδα είναι τεράστια δύναμη σε αυτό το χώρο. Φέτος στο Παγκόσμιο, επειδή δεν υπήρχε βοήθεια από πουθενά, κατέβηκαν μόνο τέσσερις αθλητές και πήραμε τρία χρυσά και ένα χάλκινο. Όλοι επέστρεψαν με μετάλλια!
Δυστυχώς το καράτε δεν έχει την πρέπουσα προβολή και προώθηση. Μας απασχολούν άλλα αθλήματα που διαφημίζονται συνεχώς καθώς πίσω από αυτά υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, πολύ γεροί σπόνσορες.
Στην Εύβοια δεν έχουμε ξαναπάρει ευρωπαϊκό τίτλο. Αυτό πρέπει να προβληθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κόσμος να έρθει πιο κοντά στον αθλητισμό. Στις πόλεις τις επαρχιακές υπάρχουν συγκεκριμένα παιδιά από λίγες οικογένειες που ασχολούνται με όλα τα αθλήματα. Το ενδιαφέρον δηλαδή για τον αθλητισμό περιορίζεται σε ένα στενό κύκλο. Τα ίδια τα παιδιά συνεχώς ανακυκλώνονται σε πολλούς και διαφορετικούς αθλητικούς χώρους, τα υπόλοιπα όμως - εξαιτίας της ελλείψεως αθλητικής παιδείας προτιμούν να απασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση, σερφάρωντας στο διαδίκτυο, μιλώντας στο κινητό η πηγαίνοντας στις καφετέριες. Χρειάζονται και αυτές οι ενασχολήσεις αλλά ο αθλητισμός διαμορφώνει χαρακτήρες!
Ένας αθλητής που ξεκινάει από μικρός την ενασχόληση με ένα άθλημα έχει μάθει σε διαφορετικό τρόπο ζωής με οργάνωση και πειθαρχία. Ξυπνάει νωρίς, πηγαίνει στο σχολείο, διαβάζει και έπειτα ξέρει πως θα πάει για προπόνηση. Αυτό το παιδί δεν μπορεί να ξεφύγει… πόσο μάλλον και μετ’ έπειτα στη ζωή του. Ο κύκλος του είναι περιορισμένος και απόλυτα υγιής!
Ένας γονιός που δεν είχε αθλητική βάση από την οικογένεια του δεν μπορεί να καταλάβει το μεγαλείο του αθλητισμού. Πρέπει λοιπόν να δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τι προσφέρει ο αθλητισμός για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, στην αγορά εργασίας».
Ο κ. Δήμου τονίζει πως η επαφή με τον αθλητισμό κρίνεται αναγκαία για όλους. Έτσι όλα τα αθλήματα θα αποκτήσουν και τη δέουσα σημασία. Όσο μεγαλώνει το αθλητικό δυναμικό τόσο θα ισχυροποιούνται και οι διεκδικήσεις μας σε αυτό το χώρο.
Στιγμές χαράς και συγκίνησης...
Ο κόσμος του καράτε
«Το καράτε είναι ένα συνονθύλευμα τέχνης και αθλητισμού. Η πραγματική μετάφραση δεν είναι πολεμική τέχνη - όπως αναφέρθηκε στη δεκαετία του 70΄  - αλλά τέχνη της στρατηγικής. Μέσα από την κινησιολογία μαθαίνει ο αθλητής να κάνει στρατηγική. Όσο πιο καλή στρατηγική έχεις τόσο πιο πετυχημένος είσαι, όχι μόνο στο καράτε αλλά γενικότερα στη δουλειά και στη ζωή σου. Μπορείς να επιτύχεις τους στόχους σου, πάνω από όλα με τον κόπο σου.
Τη τέχνη αυτή τη βρίσκουμε και στον αθλητισμό, δίνει απεριόριστη ελευθερία κινήσεων και ο κάθε αθλητής την προσαρμόζει στα δικά του μέτρα και σταθμά. Για παράδειγμα, ένα αθλητής ανάπηρος μπορεί εξίσου - χάρη στην καλλιέργεια της στρατηγικής - να αγωνιστεί χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα μέλη του με επιτυχία!
Στο καράτε δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ούτε απαιτείται τεράστια μυϊκή δύναμη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα όσα βλέπουμε στις ταινίες. Επίσης να γίνει σαφές πως το αυτό το άθλημα - ίσως είναι το μόνο -  που μπορεί να σου σώσει τη ζωή αν χρειαστεί. Σε καμία περίπτωση δεν μαθαίνει κάποιος καράτε για να ασκεί βία. Αν ξεκινήσεις καράτε με αυτό το σκεπτικό, θα χάσεις όλη την ομορφιά του αθλήματος, καθώς μέσα στο χώρο άθλησης γρήγορα θα γίνεις ξένος, θα αποβληθείς από το ίδιο το καράτε.
Η βία δεν είναι λύση! Οι γροθιές και οι κλωτσιές που χρησιμοποιούμε (στο καράτε) είναι απλώς το μέσο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι να προκαλούμε βία ή να επιβληθούμε στους άλλους. Τα παιδιά μας είναι πάνω από όλα αθλητές! Φυσικά για να ακολουθήσει κάποιο από αυτά το δρόμο του πρωταθλητισμού τότε πρέπει να μπει στο άθλημα από μικρή ηλικία».
Το καράτε έχει κερδίσει και τις γυναικείες καρδιές
«Οι γυναίκες είναι πολύ δυναμικές, φτάνουν επίπεδα αφάνταστα τα οποία και οι άνδρες μπορούν να τα ζηλέψουν. Το καράτε απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων. Έχει καταρρεύσει ο μύθος που ήθελε αυτό το χώρο κατεξοχήν αντρικό».
Πρόκειται για μια τέχνη που δημιουργήθηκε από μικρόσωμους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν λίγοι σε αριθμό και έπρεπε να προστατευτούν απέναντι σε εχθρούς επιδρομείς μεγαλόσωμους και πολυάριθμους. «Το μόνο που δεν παίζει ρόλο είναι το πόσο δυνατός είσαι! Είναι ένα σκάκι με πιόνια τα χέρια και τα πόδια… Όσο καλύτερη στρατηγική έχει ένας αθλητής σε συνδυασμό με την καλή προετοιμασία» εξηγεί ο κ . Δήμου «υπάρχουν και μεγαλύτερες ελπίδες να νικήσει…».
Στην επιτυχία των αθλητών συμβάλλει και η οικογένεια
«Για την επιτυχία του αθλητή χρειάζεται μεγάλος αγώνας κυρίως και από την πλευρά των γονιών. Να καταλάβουν πως για τις ανάγκες του αθλήματος χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, καταβάλλεται μεγάλος κόπος από τους αθλητές. Υπάρχουν επίσης, πολλά έξοδα, απαιτούνται θυσίες και από τις δύο πλευρές ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.
Για να έχουμε επιτυχίες πρέπει να λειτουργούμε με σωστό ομαδικό πνεύμα, τόσο ο προπονητής με τους αθλητές όσο και η οικογένεια των παιδιών (συνβοηθώντας) που ακολουθούν αυτό το άθλημα».
Πανευρωπαϊκές διακρίσεις για τους αθλητές του Βαγγέλη
Ο καλός προπονητής δείχνει τη δουλειά του μέσα από τους αθλητές του
Το καράτε είναι χώρος ζωής και έμπνευσης για το Βαγγέλη Δήμου. Του έχει χαρίσει μεγάλες χαρές με πιο πρόσφατη τη διάκριση της μαθήτριας και κόρης του Άρτεμις. Από το 2004 προπονεί πολλούς νέους και υποσχόμενους αθλητές και στη Βόρεια Εύβοια μεταξύ των οποίων και ο μικρός γιος του Βασίλης, ο οποίος ήδη φέρει πολλές διακρίσεις.
Με την ευχή το καράτε να προσεχθεί από τους αρμόδιους Φορείς και να συμπεριληφθεί στα αγωνίσματα των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε η πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα συζήτηση μας γύρω από τον υπέροχο αυτό αθλητικό χώρο που συνεχώς αποκτά όλο και πιο φανατικούς θαυμαστές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις