Ο Δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας Ανέστης Ψαρρός: «Τα χρέη των προηγούμενων Δημοτικών αρχών ξεσπάνε σε εμάς, έτσι δύσκολα θα αποφύγουμε την χρεοκοπία»


Ειδική συνεδρίαση για τα πεπραγμένα του Δήμου
Ικανοποιημένη φάνηκε η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κατά τον απολογισμό των πεπραγμένων της (από τη δράση της το περασμένο έτος του 2011) που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, στο κτίριο Μελά στη Λίμνη.
Διαφορετική άποψη όμως είχε τόσο η Μείζων όσο και η Ελάσσων Αντιπολίτευση που έκανε λόγο για πολλές σπατάλες (από πλευράς Δήμου), ανυπαρξία και ανικανότητα (αναλυτικά οι θέσεις - τοποθετήσεις της Αντιπολιτεύσεως σύντομα στην Ελεύθερη Φωνή). 
Κατά τη συνεδρίαση...
Τον πρώτο λόγο, κατά την ειδική συνεδρίαση, είχε ο Δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός, ο οποίος αναφέρθηκε στον Καλλικρατικό Δήμο και στα πρώτα του δύσκολα βήματα τόσο στη γενικότερη διάρθρωση αλλά και την καθημερινή διαχείριση και υποδομή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΤΟ 2011 - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝΕΣΤΗ ΨΑΡΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Εστίασε στο γεγονός, ότι αντιμετώπισαν άμεσα και γρήγορα αυτές τις δυσκολίες. Πρώτα από όλα οργανώθηκε η Οικονομική και Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το Δημοτολόγιο. Δόθηκε βάρος σε ο,τι αφορά τις άδειες των καταστημάτων, στη λειτουργία των αποκεντρωμένων Κ.Ε.Π. αλλά και στις κοινωνικές δομές που αφορούν την ευαίσθητη Υπηρεσία του Βοήθεια στο Σπίτι, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το θέμα της χρηματοδοτήσεως των υπαλλήλων καθώς το προσωπικό παραμένει απλήρωτο εδώ και οχτώ μήνες με μέλλον αβέβαιο για την εξόφληση τους.
Μίλησε για τον προγραμματισμό διαφόρων έργων με κυριότερα αυτά των οδικών δικτύων (που παρουσιάζουν εδώ και δεκαετίες άθλια εικόνα), τα λιμάνια, τα σχέδια πόλεων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για τις εντάξεις έργων στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου.
Για άλλη μια φορά ο κ. Ψαρρός τα έβαλε με το Λιμενικό Ταμείο και τους εκάστοτε άστοχους διορισμούς ανθρώπων που απαρτίζουν το Διοικητικό του, οι οποίοι λειτουργούν κατασταλτικά.
Ανέλυσε πληθώρα - δρομολογημένων μελετών που αφορούν αναπλάσεις στο Μαντούδι, την παραλιακή ζώνη στην Αγία Άννα και την παραλία Πηλίου. Ενημέρωσε μεταξύ άλλων πως προχωράνε οι επαφές με τους αρμόδιους Φορείς για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Λίμνης - Μαλεσσίνας, Μαντουδίου - Σποράδες αλλά και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια (στις Δημοτικές Ενότητες Ελυμνίων, Κηρέως, Νηλέως). 
Προτεραιότητα του Δήμου ο πολίτης
Πρώτα από όλα ο πολίτης!
Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ψαρρός, είναι η καθημερινότητα του πολίτη. «Στεκόμαστε δίπλα στους δημότες και αποτελεσματικά ανταπεξέλθαμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές καθώς και στα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη ισχυρή πλημμύρα στη Λίμνη», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια επεσήμανε τα μικρά αλλά ουσιαστικά έργα υποδομής στα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους και στις παιδικές χαρές.
Σημαντικό πρόβλημα για το Δήμο αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες ο κ. Ψαρρός στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές καθώς ο ΧΥΤΑ ξεκίνησε χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη υποδομή.
Άστραψε και βρόντηξε με τα οικονομικά χρέη (200.000 ευρώ για το έργο του ΧΥΤΑ) που βρήκε από τους προηγούμενους Δήμους (Κηρέως και Νηλέως) τα οποία όπως τόνισε «ξεσπάνε πλέον στη Δημοτική Αρχή».
Ιδιαίτερη μνεία για πετυχημένη δράση έκανε ως προς τα πολιτιστικά, καθώς ανέδειξαν, πάντα σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Δήμαρχος, με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα παραδοσιακά έθιμα σε άριστη συνεργασία με τους Συλλόγους της περιοχής, αποφεύγοντας βαρύγδουπες και πολυέξοδες εκδηλώσεις. Μίλησε για το νέο έμβλημα του Δήμου καθώς και τις αμφότερες επισκέψεις του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας με το Δήμο στο Urgup της Καππαδοκίας.
Αλλεπάλληλες οι επαφές του Δήμου, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 με πολιτικούς αλλά και περιφερειακούς παράγοντες. Δυναμικές συμμετοχές σε κινητοποιήσεις, τις οποίες οργάνωσε ο Δήμος και τα συνδικαλιστικά όργανα. 
Αβέβαιο το οικονομικό μέλλον του Δήμου
Οικονομικά του Δήμου - Χρέη - Δυσοίωνα τα μηνύματά
Ο κ. Ψαρρός συνεχίζοντας την ενημέρωση του Σώματος για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής το περασμένο έτος, δεν έκρυψε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος, ρίχνοντας το «μπαλάκι»  - θεωρώντας αποτυχημένες - τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές (κυρίως τους πρώην Δήμους Ελυμνίων και Νηλέως).
Συγκεκριμένα μίλησε για σωρεία αγωγών (στην Ενότητα Ελυμνίων) κάνοντας λόγο για τραγική κατάσταση που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του Δήμου. «Αν οι αγωγές αυτές τελεσιδικήσουν τότε το οικονομικό μας μέλλον διαγράφεται πολύ σκοτεινό. Ήδη από εμάς έχουν πληρωθεί σημαντικά ποσά άλλα όμως παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα. Βέβαια μπροστά σε αυτή τη χαώδη κατάσταση θέσαμε ένα στόχο να τακτοποιήσουμε με δάνειο την επιμήκυνση του χρέους. Πριν από ένα μήνα περίπου υπογράψαμε με το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών επιμήκυνση 30.000 με 40.000 ευρω το μήνα για την αποπληρωμή (του χρέους)».
Οι περικοπές θα οδηγήσουν σε χρεοκοπία
Αναλύοντας τον Ταμειακό Απολογισμό του Δήμου (για το 2011 με συγκριτικούς πίνακες και των προηγούμενων ετών - τους οποίους και θα σας παραθέσουμε αναλυτικά στη συνέχεια), απευθύνθηκε αγανακτισμένος στην Πολιτεία εμμένοντας στη θέση πως την κύρια ευθύνη για τη δυσάρεστη οικονομική κατάσταση φέρουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικά είπε πως «διαπράττεται έγκλημα εις βάρος των κοινωνιών της επαρχίας. Οι περικοπές 60 και 70% στις κρατικές επιχορηγήσεις θέτουν τους Δήμους σε καραντίνα και στην απόλυτη απραξία. Αν συνεχίσει έτσι αυτή η ζοφερή πραγματικότητα τότε δεν θα αποφύγουμε και εμείς τη χρεοκοπία ή την αναστολή λειτουργίας με επιπτώσεις στο προσωπικό ακόμη και τη διαθεσιμότητα μας σε καύσιμα (δεν θα μπορούμε ούτε τα αυτοκίνητα του Δήμου να επισκευάσουμε)».
Οι κ. Σ. Λιαγκάκης και Β. Γεωργαντζής της Ελάσσονος
Οι κ. Κ. Παναγιώτου και Δ. Κατσούρας της Μείζονος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολιτεύσεως, όπως προαναφέρουμε έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και τη γενικότερη δράση της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πολλές στιγμές επικράτησε ένταση κατά τη συζήτηση μεταξύ πλειοψηφία και μειοψηφίας, τις οποίες καταγράψαμε και θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά με μια σειρά ρεπορτάζ για το έργο της Δημοτικής Αρχής το 2011.  
Πολλές οι άδειες καρέκλες... σε μια σημαντική συνεδρίαση
Τέλος να σημειώσουμε πως ενώ η πρόσκληση της ειδικής συνεδριάσεως είχε αποδέκτες και τους Δημότες, δυστυχώς δεν υπήρξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον γεγονός το οποίο πρέπει να προβληματίσει τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τους κατοίκους τους διευρυμένου Δήμου.
Αίσθηση όμως προκάλεσε και αρνητικά σχόλια η απουσία πολλών Δημοτικών Συμβούλων της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως καθώς και Φορέων (της περιοχής) αλλά και Προέδρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων.
Γιώτα Περήφανου
ΤΑΜΕΙΑΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ - ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ 2011

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις