Δημιουργικός αέρας φύσηξε… το Σαββατοκύριακο στα Λουτρά της Αιδηψού στα πλαίσια της πετυχημένης Διημερίδας Τέχνης και Πολιτισμού που διοργανώθηκε στη Βόρεια Εύβοια



Διημερίδα Τέχνης και Πολιτισμού στην Αιδηψό
Αέρας Τέχνης φύσηξε… δημιουργικά και ευαίσθητα στα Λουτρά της Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια το περασμένο Σαββατοκύριακο (10 και 11 Νοεμβρίου), στα πλαίσια της πολύ όμορφης πολιτιστικής Διημερίδας «… αέρας τέχνης φυσάει στην Αιδηψό… όντως η Ελλάδα ανθίζει…!», που διοργανώθηκε επιτυχώς με την καλλιτεχνική διεύθυνση της art - idea, στο Thermae Sylla Spa - Wellness Hotel, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας.
Εκπρόσωποι, συντελεστές και υποστηρικτές των δύο χωρών (Ελλάδας και Αυστρίας) απέδειξαν στην πράξη ότι ο Πολιτισμός μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο μέσο συνεργασίας και ευημερίας για του πολίτες όλου του κόσμου. 
Απόλυτα πετυχημένη η Διημερίδα
Φιλότεχνοι και άνθρωποι του πνεύματος πλούμισαν τις εκδηλώσεις με τη δική τους ιδιαίτερη και γεμάτη ευαισθησία αύρα σε ένα «ταξίδι» με εικαστικές και όχι μόνο... αναζητήσεις…, μελωδικές στιγμές δημιουργίας και άνθισης με άξονα την πρώτη επίσημη προβολή της ταινίας του διεθνούς φήμης φιλέλληνα Αυστριακού σκηνοθέτη  κ. Fabian Eder με τον τίτλο «Griechenland Blüht» (Η Ελλάδα ανθίζει).
Ο πολυτάλαντος  κ. Κωνσταντίνος Τζούμας στη Βόρεια Εύβοια
Η αυλαία της πλούσιας πολιτιστικής δράσης έπεσε υπό τον ήχο των ζεστών χειροκροτημάτων του ενθουσιασμένου κοινού, με την βιβλιοπαρουσίαση του ξεχωριστού αυτοβιογραφικού βιβλίου «Complete Unknown» δια χειρός του γνωστού και πολυτάλαντου ηθοποιού, συγγραφέα, χορευτή και ραδιοφωνικού παραγωγού  κ. Κωνσταντίνου Τζούμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ THERMAE SYLLA ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΑΙΔΗΨΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ 
Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε το όμορφο οδοιπορικό Τέχνης στις 12:00 το μεσημέρι με το πρώτο καλωσόρισμα, διοργανωτών, συμμετεχόντων και κοινού στο σαλόνι της Πινακοθήκης.
Εικαστικά "ταξίδια" από σημαντικούς σύγχρονες Έλληνες καλλιτέχνες. Στη φωτογραφία ο κ. Αχιλλέας Αϊβάζογλου (έμπροσθεν του έργου του) μαζί με τη  κ. Elina
Η διακεκριμένη Ελληνίδα Ιστορικός Τέχνης κ. Λουΐζα Καραπιδάκη, ευθύς αμέσως μας ξενάγησε σε εικαστικά μονοπάτια απίθανων και γλαφυρών χρωμάτων στον καμβά με εμπνεύσεις ρεαλιστικές αλλά και πιο σουρεάλ.
Η κ. Εύα Διβάρη γνωστή και ως ζωγράφος της "Ναυτιλίας"
Στην Πινακοθήκη του resort, του Thermae Sylla φιλοξενούνται τα έργα ψυχής σπουδαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (Άγγελος, Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Σάββας Γεωργιάδης, Εύα Διβάρη, Βασίλης Καρακατσάνης, Δέσποινα Κουβάτσου, Δημοσθένης Σκουλάκης, Elina, Paschalis). 
Ένα ονειρεμένο αμάλγαμα πινάκων ζωγραφικής γεμάτοι από συμβολισμούς και πληθώρα μηνυμάτων με κεντρικό και κοινό σύνθημα ότι η Ελλάδα πραγματικά μπορεί και ανθίζει σε παραμυθένιες αποχρώσεις γεμάτες αισιοδοξία.
Λίγο πρίν την έναρξη της επίσημης προβολής της ταινίας του φιλέλληνα αυστριακού σκηνοθέτη και δημιουργού κ. Fabian Eder στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Thermae Sylla
Το απόγευμα της ίδια μέρας ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων της Αυστριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και των συντελεστών της σημαντικής αυτής δράσης στο κατάμεστο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου.
Η κ. Βίκυ Βελέγκα
Στην παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν η κ. Βίκυ Βέλεγκα, Public Relation & Communication Manager (από την art - idea) ψυχή τη διοργάνωσης, η οποία επεσήμανε πως τα όνειρα για μια καλύτερη Ελλάδα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κ. Βούλα Αναστασοπούλου, από τη Διεύθυνση του Thermae Sylla Spa, Public Relations & Advertisement Manager καλωσορίζοντας θερμά τη Διημερίδα και το κοινό. Η κ. Αναστασοπούλου εξήγησε πως ο μόνος τρόπος για να ανθίσει η Ελλάδα είναι η αντίσταση στα προβλήματα και στο γκρίζο τοπίο μέσω της δύναμης του Πολιτισμού. 
Η κ. Βούλα Αναστασοπούλου καλωσορίζοντας θερμά τη Διημερίδα, συμμετέχοντες και κοινό
Η κ. Αικατερίνη Πετράκη Πολιτιστική Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη μίλησε για την εξαίρετη συνεργασία και τις όμορφες σχέσεις μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Μετέφερε, επίσης, τον από καρδιάς χαιρετισμό της Πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα κας Μελίτα Σούμπερτ (Melitta Schubert) και αναφέρθηκε στην ταινία του κ. Eder και στις πρώτες επαφές με το σκηνοθέτη και την εξαίρετη ομάδα του, ο οποίος επισκέφθηκε τα γραφεία της Πρεσβείας στη Βιέννη εκφράζοντας την ανησυχία του για τα δημοσιεύματα πολλών γερμανικών Μέσων που αφορούσαν την πληγωμένη Ελλάδα. 
Η κ. Αικατερίνη Πετράκη
Τα φώτα του συνεδριακού κέντρου σιγά σιγά χαμήλωσαν και είχαμε τη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε πρώτη επίσημη προβολή στην Ελλάδα της ταινία μικρού μήκους - ντοκιμαντέρ του κ. Fabian Eder.
«Griechenland Blüht» (Η Ελλάδα ανθίζει)
Ο Fabian Eder πολυβραβευμένος συγγραφέας και διακεκριμένος σκηνοθέτης, με πολλές κινηματογραφικές αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές στο ενεργητικό του, είναι ο άνθρωπος που εγκαινίασε δημιουργικά την υλοποίηση της ιδέας για το project του «Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΘΙΖΕΙ» με στόχο να περάσει με τη δική του καλλιτεχνική ματιά ένα ηχηρό μήνυμα αφύπνισης και προβληματισμού κατά των στερεότυπων και της όλης κινδυνολογίας που προβάλλουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης (κυρίως της χώρας του) για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Σαν σύγχρονος Οδυσσέας, μαζί με την καλλιτεχνική του ομάδα ξεκίνησαν ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες από την Κρήτη προς τη Δυτική Ελλάδα, διάρκειας ενός μήνα (τον περασμένο Απρίλιο του 2012).
Ο κ. Fabian Eder
Ο δημιουργός ήθελε να καταγράψει στο φακό του την Ελλάδα της Άνοιξης, συνομιλώντας με καθημερινούς ανθρώπους για το πώς οι Έλληνες βιώνουμε αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης.
Μέσα από την ταινία του ήθελε να προβάλει τις ομορφιές της Ελλάδας αλλά κυρίως την μεγάλη ψυχή των Ελλήνων, οι οποίοι παρά τα προβλήματα της νεοελληνικής πραγματικότητας, αγωνίζονται και παραμένουν στο τόπο τους έτοιμοι να εργαστούν σκληρά, ώστε η Ελλάδα να ανθίσει και πάλι!
Μετά από κάθε ταξίδι… ο Fabian Eder μαζί με τους συνεργάτες του συνέτασσαν τα κείμενα, επεξεργάζονταν το οπτικοακουστικό υλικό και στη συνέχεια το διοχέτευαν στο διαδίκτυο.
Γρήγορα έγινε γνωστός ως ο φιλέλληνας Αυστριακός σκηνοθέτης και η Ελλάδα της Άνοιξης έκανε το γύρω του κόσμου.
Υπέροχες εικόνες, αυθεντική ελληνική ομορφιά, νέοι άνθρωποι πρωταγωνιστές της ταινίας, γεμάτοι ζωή, αντιστέκονται με όλες τις δυνάμεις τους στο τέρας της κρίσης. 

Ο σκηνοθέτης με την κ. Χαρά Τζάννη
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο δημιουργός συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους για την πρωτότυπη αυτή ιδέα του και αναφέρθηκε επίσης στο νέο και πολλά υποσχόμενο project (που ετοιμάζει) με τον τίτλο «Greece in Bloom reloaded» προς εύρεση υποστηρικτών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Τουρκίας, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού κ. Ηλίας Πετσής, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ιστιαίας «Φωτόδεντρο» καθώς και πολλές προσωπικότητες του δημοσιογραφικού αλλά και του εικαστικού -  καλλιτεχνικού χώρου, μεταξύ των οποίων η γνωστή σε όλους μας κ. Χαρά Τζάννη - Γκίννερουπ ζωγράφος, γλύπτρια που δραστηριοποιείται και στη Βόρεια Εύβοια, η οποία ανέπτυξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον σκηνοθέτη αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η Τέχνη είναι ένα ολοζώντανο θαύμα προόδου και έμπνευσης.
Μελωδίες και ατελείωτα «ταξιδέματα»
Μελωδικά "ταξίδια" από τη σοπράνο κ. Έλλη Αναστασοπούλου και τον σολίστ κ. Neville Jason Fahy
Επιστροφή στο Lobby του ξενοδοχείου στο κονσέρτο των διεθνούς φήμης Ελλήνων Ερμηνευτών κ. Έλλης Αναστασοπούλου, σοπράνο και του κ. Neville Jason Fahy, σολίστ πιάνου σε έργα Αυστριακών και άλλων συνθετών όπως των Mozart, Strauss, Lehar, Schubert, Mendelssohn κ.α.
Η βελούδινη και πλούσια φωνή της κ. Αναστασοπούλου και η θαυμάσια δεξιοτεχνία στο πιάνο του κ. Fahy «έντυσαν» μελωδικά τη νύχτα με φόντο τα ασημί - μπλε νερά του Βόρειου Ευβοϊκού.
Το ραντεβού Τέχνης και Πολιτισμού ανανεώθηκε για την επόμενη μέρα, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου όπου μας επιφύλασσε πολλές και όμορφες εκπλήξεις.
Ο Κωνσταντίνος Τζούμας μίλησε για το βιβλίο του «Complete Unknown»
Ο κ. Κωσταντίνος Τζούμας μιλάει για το βιβλίο του
Μια ξεχωριστή και πολύ έντονη προσωπικότητα ο ηθοποιός, χορευτής, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Κωνσταντίνος Τζούμας παρουσίασε το πρωί της Κυριακής το βιβλίο του Complete Unknown.
Το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος μια αυτοβιογραφικής τριλογίας που ξεκίνησε με το «Ως εκ θαύματος» και ολοκληρώνεται με το «Πανωλεθρίαμβος» (όλα από τις εκδόσεις Καστανιώτη).
Το café της Πινακοθήκης του Thermae Sylla γέμισε με κοσμοπολίτικες εικόνες άλλων εποχών χάρη στη ζωντάνια, το κέφι, το μοναδικό και αριστοκρατικό στυλ του πολυπράγμονα Κωνσταντίνου Τζούμα.
Τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και γοητευτικό άνθρωπο καλωσόρισε η Διευθύντρια του Ξενοδοχείου κ. Αναστασοπούλου
Ο κ. Τζούμας με την γνωστή ζωγράφο Elina (στο έργο της)
Την παρουσίαση και το συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης είχε η δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΦΩΝΗΣ (εκ των Χορηγών Επικοινωνίας της Διημερίδας) κ. Γιώτα Περήφανου, η οποία ανέγνωσε πολλά αποσπάσματα του μαγευτικού Complete Unknown, τα οποία ο δημιουργός σχολίαζε με το δικό του ιδιαίτερο και πικάντικο τρόπο δημιουργώντας ζεστή και παρεΐστική ατμόσφαιρα για όσους τυχερούς παρευρέθησαν το πρωινό της Κυριακής στην εκδήλωση.
Ο Αλέξανδρος Καλέμης για τον Κωνσταντίνο Τζούμα
Ο κ. Αλέξανδρος Καλέμης μίλησε από καρδιάς
Ο συγγραφέας, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών Ιστιαίας κ. Αλέξανδρος Καλέμης εκδότης και πολιτιστικός Παράγων της Εύβοιας, προσωπικότητα έμπειρη στο χώρο της βιβλιογραφίας, αναφέρθηκε στο πολυτάλαντο του Κωνσταντίνου Τζούμα μέσα από τους χώρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του κινηματογράφου, των ταξιδιών και της συγγραφής, τονίζοντας τη συμβολή του στην Τέχνη της ελεύθερης έκφρασης και γενικότερα το πολύτιμο του κοινωνικού προσανατολισμού του.
Ο Δημήτρης Αποστόλου «Ελύμνιος»
Ο "Ελύμνιος" σκιαγράφησε τον συγγραφέα
Ο «Ελύμνιος» αναφέρθηκε στο τρίτο - παρουσιαζόμενο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τζούμα με σκηνικό το Μανχάταν - χώρο «δράσης» για ικανό διάστημα του συγγραφέα, κοσμοπολίτικο χώρο από την «ελίτ» της Τέχνης, στο κόσμο των επιχειρηματιών, κι’ από τον κοσμάκη και κόσμο ως τον υπόκοσμο.
Ο «Ελύμνιος» παραλλήλισε εμπειρίες και εκτιμήσεις του δικού του περάσματος από ‘κει με ‘κείνες του συγγραφέα, σε σχέση πάντα με το ιδιόμορφο και παράξενο (ένα είδος «κέντρο του κόσμου») - Μανχάταν.
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Αποστόλου σκιαγράφησε την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα απ΄την όλη ως τα σήμερα παρουσία και δράση του στο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό «γίγνεσθαι», λέγοντας πως αν ο παρουσιαζόμενος συγγραφέας επιζητούσε τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων, τότε θα του ταίριαζε εκείνο της Κοινωνιολογίας.
Ο «Ελύμνιος» διαχώρισε τη σκιαγραφία του Τζούμα σε δύο μέρη. Στον «βωμολοχικό» Τζούμα και στον «ερωτικό» Τζούμα. Ως προς τον «ερωτικό Τζούμα», επέκτεινε σε όλο το γενικό εύρος τον ακατάλυτο - αρχέγονο έρωτα ως την μεταφυσική του προέκταση, «εξώχρονο - γνωστικό - γεννήτορα - ζωηφόρο - θανατικό», ενώ ως προς το βωμολοχικό μέρος, συνδύασε την ελευθεροστομία κι’ ελευθερογραφή, ως έκφραση της τέχνης του υπερρεαλισμού. 
Υπήρξε πράγματι εκπληκτικός ο Ελύμνιος και εντυπωσίασε η λογοτεχνική του δεινότητα (ρομαντικός συγγραφέας ο ίδιος και ποιητής, ιστοριοδίφης και λαογράφος) να συνδυάσει τα «βωμολοχικά» της Αγιάννας του Σέττα, την «αργκό» του Νίκου Τσιφόρου, το ρεαλισμό του Γιάννη Σκαρίμπα και τον υπερρεαλισμό του Ανδρέα Εμπειρίκου σε μια γέφυρα πρόσβασης στις ξεχωριστές «ιδιαιτερότητες» του Κωνσταντίνου Τζούμα. Ο Ελύμνιος έκλεισε, τονίζοντας τον ιδιόρρυθμο «κόσμο - καλογερισμό» του συγγραφέα και την ιδιότροπη «κοσμική - αγιοσύνη του», τον άνθρωπο - επισκέπτη της ανώνυμης διπλανής πόρτας, τον πολιτισμικό - κοινωνικό - εξωκομματικό - ασυμβίβαστο και οπωσδήποτε πέρα όλων ειλικρινή ά ν θ ρ ω π ο!
Το κοινό έκλεισε την εισήγηση - παρουσίαση του «Ελύμνιου» με θερμότατο χειροκρότημα.
Μετά το πέρα της βιβλιοπαρουσίασης ακολούθησαν ερωτήματα προς τον κ. Τζούμα από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι κατά γενική ομολογία απόλαυσαν με την καρδιά τους την ιδιαίτερη συντροφιά του αγαπημένου καλλιτέχνη.
Γιώτα Περήφανου   
Νάνσυ Καπελαρή
Επιμέλεια Βίντεο: Γιάννης Δραπανιώτης                                         

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις