Η Εορτή του Οσίου Δαβίδ της Βόρειας Εύβοιας - Πλήθος πιστών τίμησαν και φέτος τη μνήμη του



1η Νοεμβρίου σήμερα τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Δαβίδ στην Ιερά Μονή του θαυματουργού Γέροντα στη Βόρεια Εύβοια.
Με κάθε σεβασμό και ιεροπρέπεια πλήθος προσκυνητών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και κάτοικοι των γύρω περιοχών σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης συνέρευσαν (από την παραμονή της Εορτής του και ανήμερα) στο Μοναστήρι του Γέροντος για να λάβουν την Χάρη του Αγίου προσκυνώντας με βαθιά πίστη τα Ιερά του Λείψανα. 
Αρχές του Τόπου με επικεφαλής το Δήμαρχο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Ανέστη Ψαρρό μετά των Αντιδημάρχων του κ. Γιάννη Στεργίου, κ. Γιάννη Καντζούρα και κ. Γιάννη Στάμου, Δημοτικών Συμβούλων, Επιτελών και Παραγόντων του Δήμου, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων παρακολούθησαν ευλαβικά τον Εσπερινό (την παραμονή της Εορτής του Οσίου) κατά τον οποίο χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Σισσανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος Ιωάννου και πλήθος Αρχιερατικών μεταξύ των οποίων ο Ηγούμενος (της Μονής του Οσίου Δαβίδ) π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας οι ευσεβείς χριστιανοί προσκυνητές αντάλλαξαν μεταξύ τους ζεστές ευχές στον προαύλιο χώρο της Μονής και με αισθήματα χαρμολύπης προσκύνησαν τον τάφο του Μακαριστού Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη (βρίσκεται στη νότια πλευρά του Καθολικού του Ναού) ο οποίος διετέλεσε Ηγούμενος του Μοναστηριού επί σειρά ετών (στις 21 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 21 χρόνια από τη μακαρία Κοίμησή του) ανάβοντας ένα μελισσοκέρι από καρδιάς στη μνήμη του Γέροντος, που αγάπησε πολύ το Θεό, αγωνιζόμενος το μαρτύριο της συνειδήσεως σε ολόκληρη την επίγεια ζωή του και αναπαύοντας πολλούς ανθρώπους ποικιλοτρόπως, πάλαι τε και επʼ εσχάτων.
Το Μοναστήρι του Γέροντα
Στους πρόποδες του Όρους Καβαλάρη, σε υψόμετρο 930 μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ (στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας) στην καρδιά της οποίας φυλάσσονται τα τίμια λείψανα του Γέροντα καθώς και άλλα προσωπικά του αντικείμενα.
Γύρω από το πανέμορφο Μοναστήρι μέσα σε παραδεισένια φύση γεμάτη καταπράσινα ζωηρά πεύκα, ιδιαίτερη πινελιά δίνουν τα γραφικά εκκλησάκια  - αφιερωμένα σε πολλούς Αγίους - με σημαντική ιστορία και πλούσια θρησκευτική παράδοση.
Το ασκητήριο του Γέροντα Δαβίδ μετά από μια περιπατητική διαδρομή έκπληξη… από ένα ονειρεμένο μονοπάτι, φιλοξενεί καθημερινά μικρούς και μεγάλους οι οποίοι αφήνουν τη δική τους ευχή - τάμα και αφιέρωση σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σημείο έξωθεν του ιερού χώρου.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου συναντάμε το «Αγιονέρι». Η παράδοση αναφέρει, ότι ο Όσιος Δαβίδ χτύπησε με το ραβδί του μέσα στο κορμό μιας βελανιδιάς και αμέσως ανέβλυσε ιαματικό νερό. Σύμφωνα με  πολλές και καταγραμμένες πληροφορίες το νερό αυτό είναι θαυματουργό και ρέει άφθονο στο πέρασμα των χρόνων…
Η Μονή του Οσίου Δαυίδ γιορτάζει πανηγυρικά στις 6 Αυγούστου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, όπου πλήθος πιστών κατακλύζει την περιοχή. Σήμερα εορτάζεται και η μνήμη των Αγίων Αναργύρων.
Και του Χρόνου με Υγεία!!!

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ Ο ΓΕΡΩΝ, Ο ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ

Ο Όσιος Δαβίδ καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτσα της Λοκρίδος και ήταν γιος ιερέα. Έζησε τον 16ο αιώνα και είναι γνωστός για τα πολλά θαύματα που έκανε όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά θάνατον. Σε ηλικία 15 χρονών φορά το μοναχικό σχήμα από τον μετ' έπειτα μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ακάκιο.
Κατόπιν έγινε μέλος της μονής της Μεγίστης Λαύρας, στο 'Αγιο Όρος και αργότερα ξαναγύρισε στη μονή που ρασοφόρεσε.
Χάρη στην αγιοσύνη του, έγινε ηγούμενος της μονής της Παναγίας της Βαρνάκοβας, κοντά στη Ναύπακτο. Παρά τις έντονες πιέσεις, αρνιόταν να γίνει αρχιερέας, οπότε και έφυγε από ηγούμενος της μονής. Πήγε στο όρος Στείριο όπου ασκήτεψε, και κατέληξε στην ορεινή περιοχή, πάνω από τις Ροβιές.
Εκεί απεκατέστησε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και συνέχισε την ασκητική ζωή. Συχνά, περιόδευε στις πόλεις και κήρυττε το λόγο του Θεού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο όσιος Δαβίδ λειτουργούσε, τον περικύκλωνε θείο φως και στεκόταν ψηλότερα από το έδαφος. Έκανε πολλές ελεημοσύνες στο τότε υποδουλωμένο έθνος, ενώ έκανε και πολλά θαύματα.
Τα θαυματουργά του λείψανα, μαζί με διάφορα προσωπικά του αντικείμενα, φυλάσσονται στη μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα, στις Ροβιές. Το βίο του έγραψε ο μαθητής του Χριστόφορος.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις