«Και εγένετο… ΦΩΣ!...» Οι Ναυτοπρόσκοποι της Λίμνης… λαμπαδηφορούν



Οι Ναυτοπρόσκοποι λαμπαδηφορούν...
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ναυτοπρόσκοποι και Λυκόπουλα ξεχύθηκαν στους δρόμους και στα γραφικά καλντερίμια της Λίμνης, κρατώντας αναμμένες λαμπάδες γεμίζοντας με άπλετο χρυσό φως τις καρδιές και τις σκέψεις μας.
Το έθιμο της λαμπαδηφορίας αναβίωσε και φέτος με επιτυχία, αργά το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου από τα δραστήρια και γεμάτα ζωντάνια παιδιά του 1ου Συστήματος των Ναυτοπροσκόπων χαρίζοντας ένα μοναδικό φωτεινό υπερθέαμα σε κατοίκους και επισκέπτες της θαλασσουπόλεως στη Βόρεια Εύβοια.
Νυχτερινή φωτερή πομπή...
Υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού Δημήτρη Ζούτσου, των Υπαρχηγών και Βαθμοφόρων του Συστήματος ακολουθήσαμε εθιμικά τους Ναυτοπροσκόπους σε μια διαδρομή συντροφιά με πυρρίχιους ήχους από τύμπανα επινίκια.
Στην λαμπαδηφορία συμμετείχαν η Αγέλη με τα Λυκόπουλα, η Ομάδα με τους Προσκόπους και η Κοινότητα αποτελούμενη από τους Ανιχνευτές. Συνοδοιπόροι ήταν και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης σε μια νυχτερινή φωτερή πομπή… απ’ άκρη σε άκρη του Ελυμνίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑΣ

Εικόνες άλλης εποχής... στους δρόμους της Λίμνης
Το ραντεβού εκκίνησης δόθηκε στις οχτώ (περίπου) απ’ το Ασκητήριο του Οσίου Χριστοδούλου, μικροί και μεγάλοι σε φροντισμένη παράταξη, διασχίζοντας κατά μήκος το κεντρικό οδικό δίκτυο - την είσοδο της Λίμνης - με κατεύθυνση αριστερά τον παραλιακό δρόμο, πάντα με τις αναμμένες δάδες επί χειρός. Συνεχίσαμε δεξιά - μέσα από σοκάκια - με κατεύθυνση προς το Λιμάνι, περπατώντας και καλησπερίζοντας ζεστά τον κόσμο στα παραλιακά μαγαζιά και καταλήξαμε στο Αρχηγείο του Συστήματος το γνωστό σε όλους Προσκοπείο.
Γέμισε με φως η καρδιά μας
Εικόνες άλλης εποχής τότε… που οι αρχαιοέλληνες ελίσσονταν γύρω από τη πόλη κρατώντας αναμμένους δαυλούς σαν πράξη εξαγνισμού και αποτρεπτικού του κάθε κακού, της κάθε αρρώστιας, της κάθε συμφοράς που είχε ενσκήψει στην πόλη.
Ωστόσο με δαυλούς και λαμπαδηφορίες εξέφραζαν τη χαρά τους σε σημαντικά γεγονότα του λαού και της πόλης τους, όπως μια μεγάλη νίκη, μια επιτυχή έκβαση του αγώνα τους, ένα χαρμόσυνο γεγονός. Οι Νουμηνίες (σημερινές φωτιές του Αϊ -Γιαννιού), οι Λαμπαδηδρομίες ακόμη και οι Φρυκτωρίες ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες της φωτιάς.
Επόμενη λαμπαδηφορία την 25η Μαρτίου
Η επόμενη συνάντηση στους δρόμους της παραδοσιακής Λίμνης προγραμματίζεται την άνοιξη της 25ης Μαρτίου, επίσης ημέρας εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης.
Οι Ναυτοπρόσκοποι κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να αγγίξουν τις ψυχές όλων «ντύνοντας» με φως τις πιο όμορφες στιγμές αυτής της σημαντικής Επετείου για όλους τους Έλληνες.
Γιώτα Περήφανου -  Δημήτρης Αποστόλου «Ελύμνιος»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις