Η οικονομική κρίση «χτύπησε» και το Δασικό Χωριό Παπάδων της Βόρειας Εύβοιας - Προβλήματα στις συντηρήσεις των εγκαταστάσεων και στην καταβολή του ενοικίου από τους μισθωτές



Κρίση στο Δασικό Χωριό Παπάδες
Το Δασικό Χωριό (PAPADES VILLAGE) της Βόρειας Εύβοιας - πανέμορφο τουριστικό θέρετρο αναψυχής στην καρδιά του δάσους - απασχόλησε σε ένα από τα θέματα τακτικής διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας κατά τη συνεδρίαση του Σώματος (πλειοψηφίας και μειοψηφίας), που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη την 1η Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος του ενοικιαστή του χώρου κ. Δημήτρη Πουλόπουλου εκπροσώπου της εταιρείας «ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.» που έχει υπογράψει την αρίθμ. πρωτ. 620/16-2-2009 σύμβαση για τη μίσθωση του Δασικού Χωριού «Παπάδες-Κρύα Βρύση. 
Τα παραδοσιακά σπιτάκια του Δασικού Χωριού θέλουν άμεση συντήρηση
Ο κ. Πουλόπουλος απευθυνόμενος - μέσω του αιτήματος - στο Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε την αποπληρωμή του τρέχοντος ενοικίου, σταδιακά σε δόσεις ανά μήνα έως το Πάσχα του 2013. Περαιτέρω μείωση του μεγάλου για την εποχή της κρίσης ενοικίου και πάγωμα για δύο τουλάχιστον χρόνια ή επανάληψη διαγωνισμού μετά τις δύσκολες και αβάσταχτες συνθήκες που επικρατούν. Επίσης, μετά την νέα μείωση του ενοικίου  - εφόσον αυτή γίνει - επιστροφή της εγγυητικής επιστολής που έχει αποδοθεί για να μειωθεί το ποσό της Τράπεζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΚΑΤΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ
Επιπλέον έθεσε θέμα τακτοποίησης του δρόμου και της υδροδότησης καθώς και να εξεταστεί προσεχτικά (από το Δήμο) η περίπτωση του Δασικού Χωριού της Καρδίτσας (πρότυπο λειτουργίας, οργάνωσης και υποδομής).
Το Σώμα κατά τη συζήτηση...
Παρόν στη συζήτηση ήταν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας των Παπάδων κ. Γιώργος Αντωνίου ο οποίος με σχετικό έγγραφο του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να εκτελεστούν άμεσα από τον υπόχρεο μισθωτή οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων του Δασικού Χωριού, όπως άλλωστε προβλέπονται από το άρθρο 10 του συμφωνηθέντος μισθωτηρίου.
Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου μεταξύ άλλων είπε «δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση σε κανένα επιχειρηματία». 
Ο κ. Ζίγκηρης
Ο Δασολόγος, Τμηματάρχης Τμήματος Έργων του Δασαρχείου Λίμνης κ. Σπύρος Ζίγκηρης, ο οποίος παρακολούθησε το θέμα κατά τη συνεδρίαση, τόνισε πως « ο Δήμος πρέπει να πιέσει για τη συντήρηση του Δασικού Χωριού. Το τουριστικό θέρετρο λόγω του ότι είναι ξύλινη κατασκευή πρέπει να συντηρείται κάθε δύο χρόνια. Είναι ανάγκη να εξετάσει ο Δήμος το μισθωτήριο που αναφέρει για την επιτροπή ελέγχου. Κάποιος πρέπει να φροντίσει το χώρο. Φοβάμαι αν συνεχισθεί έτσι η κατάσταση θα υπάρξει πλήρης καταστροφή».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ζίγκηρης το Δασικό Χωριό καταρρέει, συμπληρώνοντας πως «το Δημόσιο ξόδεψε ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 2.000.000 ευρώ για ένα έργο άριστης κατασκευής και υποδομής. Όμως η σημερινή του εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς πολλές από τις εγκαταστάσεις του χαλάνε… Πρωτίστως πρέπει να μας ενδιαφέρει η συντήρηση αυτού του χώρου και εμείς ως Υπηρεσία πιέζουμε προς αυτή τη κατεύθυνση συνεχώς».
Ο Δήμαρχος Α. Ψαρρός κατά την τοποθέτηση του
Ο Δήμαρχος κ. Ανέστης Ψαρρός ήταν κατηγορηματικός κατά την τοποθέτηση του, μιλώντας ακόμη και για αποβολή του μισθωτή από το χώρο αν μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου 2012 δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία και προβλεπόμενη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Δασικού Χωριού στις Παπάδες από την μισθώτρια εταιρεία, όπως προβλέπεται από την σύμβαση.  Ενώ για την μείωση του μισθώματος εξήγησε πως « κινείται ήδη σε χαμηλό επίπεδο (με την 27/2012 απόφαση) κατά 20%. Δεν νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε απόφαση να μειωθεί εκ νέου. Όσο αφορά στην καταβολή του μισθώματος προτείνω προκειμένου να διευκολυνθεί και ο επιχειρηματίας, που επικαλείται οικονομικές δυσκολίες, να καταβληθεί το 50% του μισθώματος ως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου και το υπόλοιπο ποσό έως το τέλος του 2012.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης  κ. Ανδρέας Χατζής ανέφερε ότι «κάναμε την όποια διευκόλυνση μπορούσαμε. Δεν γίνεται κάθε τετράμηνο να συζητάμε για μείωση του μισθώματος». 
Η Ελάσσων Αντιπολίτευση
Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης  κ. Στάθης Λιαγκάκης επεσήμανε πως επανειλημμένα «έχουμε θέσει αυτό τον όρο (της συντήρησης του Δασικού Χωριού και της γενικότερες φροντίδας) γιατί ο συγκεκριμένος ενοικιαστής ανέλαβε τη διαχείριση ενός κοσμήματος για την περιοχή μας. Ο Δήμος έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και καιρό, είστε υποχρεωμένοι να εποπτεύετε το χώρο αυτό και δεν το κάνετε».
Ο κ. Ψαρρός απάντησε στον κ. Λιαγκάκη «μια χαρά είναι ο χώρος ας μην δραματοποιούμε την κατάσταση…».
Ομόφωνη η απόφαση για το μέλλον του Δασικού Χωριού
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να καταβληθεί το 50% του συμφωνηθέντος ποσού ως το τέλος του μηνός Οκτωβρίου 2012 και το υπόλοιπο ποσό έως το τέλος του 2012, προκειμένου να υπάρξει διευκόλυνση στα οικονομικά προβλήματα που επικαλείται ο επιχειρηματίας. Αν μέχρι το τέλος του μηνός Νοεμβρίου 2012 δεν έχει ολοκληρωθεί η συντήρηση των εγκαταστάσεων του Δασικού Χωριού στις Παπάδες (από την μισθώτρια εταιρεία σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει σύμβαση) να προχωρήσει ο Δήμος στις διαδικασίες αποβολής του μισθωτή.
Ο Δήμος θα συνεχίσει τις πιέσεις προς τον Ανάδοχο του έργου «Κατασκευής δρόμου Αγδίνες - Παπάδες» για να επισπευσθεί η αποπεράτωση του 1ου τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο Δασικό Χωριό.
Γιώτα Περήφανου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις